Влада формує список "чорних" і "білих" ЗМІ"

7 Жовтня 2003
830

Влада формує список "чорних" і "білих" ЗМІ"

830
На думку Миколи Томенка, про це свідчить відмова Національної телерадіокомпанії розмістити рекламу „України молодої” На думку Миколи Томенка, про це свідчить відмова Національної телерадіокомпанії розмістити рекламу „України молодої”
Влада формує список "чорних" і "білих" ЗМІ"
Щоосені упродовж останніх п'яти років "Україна молода" розміщує невеличкий текст про початок передплатної кампанії в ранковому рекламному блоці державного радіо. Проте рекламу слухачі востаннє почули 29-го та 30-го вересня, тобто минулого понеділка та вівторка. Що сталося потім, „Панорамі новин” – партнеру „Детектор медіа” - розповів головний редактор газети Михайло Дорошенко:

"У вівторок в нашу бухгалтерію подзвонили і заявили, що наступну рекламу не треба вже оплачувати. І хоча ми повинні були оплатити за рекламу, що мала йти тиждень, у вівторок, нам сказали, що не треба оплачувати, ми розриваємо угоду і більше не зможемо давати ваші оголошення. Це дзвонив представник відділу реклами і маркетингу Національної радіокомпанії, який порадив не робити оплату, бо "ми все одно гроші в такому випадку повернемо і далі розміщувати рекламу не будемо".

Газета завжди оплачувала свої рекламні повідомлення і зазвичай вже після того, як реклама пролунала в ефірі державного радіо. І така практика, зауважу, мала місце не один рік. В особі "України молодої" Перша програма українського радіо мала постійного і чесного партнера, який завжди платив за рекламу. І цей факт підтверджують безліч договорів між газетою і Національною радіокомпанією. Ну скажіть мені, інакше як би радіо співпрацювало з газетою так довго?

Чому ж радіокомпанія в усній формі, без письмового повідомлення, заздалегідь, як це робиться у разі розриву угоди, припинила співпрацю? Що це за форс-мажорні обставини?

Газета завинила Національній радіокомпанії... гроші і саме через це втратила можливість рекламуватись, заявила „Панорамі новин” директор відділу реклами і маркетингу Національної радіокомпанії України Тетяна Савичева:

"Не розривали ми угоди. Вони не заплатили і ми не дали рекламу в ефір. В нас попередня стовідсоткова оплата. Не сплатили гроші - реклама в нас не пішла".



Але "Україна молода" завжди вчасно платила і була надійним партнером державного радіо. На цьому ще раз наголосила „Панорамі новин” заступник головного редактора Олена Зварич:

"В угоді було вказано, що оплату ми гарантуємо і не було вказано, коли конкретно мусить надійти оплата. Двічі вони дали наш ролик, а потім сказали, що ви навіть не перераховуйте гроші, тому що ми не будемо давати вашу рекламу".



Кожен другий читач "України молодої" з 70 тисяч передплатників мешкає в сільській місцевості. Тому для газети важливо, аби про неї почули саме на селі, адже дроти Першої програми державного радіо доходять до усіх куточків нашої країни. На думку головного редактора газети Михайла Дорошенка, відмова їм у рекламі - політична, а не фінансова проблема:

"Бачу причину тільки в одному - позиція газети не влаштовує, м'яко кажучи, владу. Ця реклама була розрахована на залучення нових передплатників. І мій висновок - влада не хотіла, щоб правду, яку подає наша газета, знала більша кількість людей".



Наразі газета чекатиме на реакцію Національної радіокомпанії, проте звертатиметься до Комітету з питань свободи слова та інформації і, можливо, не тільки до цього Комітету, за оцінкою цього факту.

Микола Томенко, голова Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради, повідомив, що для очолюваного ним Комітету принципово отримати письмове пояснення цього факту від Національної радіокомпанії. Микола Томенко пообіцяв захистити права газети і назвав останні події розподілом симпатій влади:

"Зараз в контексті президентської виборчої кампанії остаточно завершується формування списку "чорних" і "білих" ЗМІ на ті, які можна роздавати в літаках, офісах чи ресторанах, ті, які можна рекламувати ледь не безкоштовно і ті, яким заборонено взагалі з'являтись на людях". – каже Микола Томенко.

Читайте також:

Колектив газети «Україна молода» вбачає політичні мотиви у відмові Національного радіо розмістити їх рекламне оголошення
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Панорама новин”, (www,vistka,com), для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
830
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду