Напад на „Молоду Галичину”: хто замовив музику?

6 Жовтня 2003
1062

Напад на „Молоду Галичину”: хто замовив музику?

1062
Журналісти одразу двох львівських газет заявляють про наїзди. Показовим є той факт, що ці газети близькі до протилежних політичних сил.
Напад на „Молоду Галичину”: хто замовив музику?
Юрій Луканов, для „Панорами новин” та „”Детектор медіа”. Журналісти одразу двох львівських газет заявляють про наїзди. Показовим є той факт, що ці газети близькі до протилежних політичних сил: „Молода Галичина” відстоює позиції соціал-демократів об`єднаних, а засновники „Львівської газети” симпатизують „Нашій Україні”. Саме між цими політичними силами останніми місяцями особливо загострилися стосунки. Хто ж замовляє музику в цих випадках? Ми провели власне розслідування.

Минулої п`ятниці по одинадцятій годині дня стався напад на редакцію „Молодої Галичини”. Наступного дня я побував на місці події. У комп`ютерному відділі, який постраждав, вже було прибрано, але ще залишалися сліди від побоїща: в кількох моніторів були тріснуті корпуси, комутативна шафа, яка є осердям всіх комунікацій редакції, мала розбиту шибку, на стіні лишалися потоки якоїсь фарби.

Як це все відбувалося? За словами представників редакції, четверо або п`ятеро молодиків, пирснувши якимось газом в обличчя завідувачеві відділу розповсюдження Петрові Москві, котрий відчинив їм двері, увірвалися до комп`ютерного відділу і вчинили там погром. Вони застосували газ, від чого двоє співробітників із опіками дихальних шляхів потрапили до лікарні.

Завідувач відділу телепрограм газети Микола Шабалін під час нападу був на своєму робочому місці:

Микола Шабалін:

- Ми, троє нас було в кімнаті, почули страшний гуркіт, потім крики. Ми одразу вибігли в коридор і побачили вже як вибігали ці хлопці, я нарахував їх чоловік п`ять. На вигляд звичайна шпана. Років 18-19. Одягнені так, як вони зараз люблять – темні курточки. На обличчях були респіратори, білі такі медичні респіратори. В руках мали якісь такі сокирки кухонного типу, як томагавки, якими вони розмахували, щоб ніхто не думав їм стати на дорозі.

Заступник голови обласної міліції Дмитро Загарія так кваліфікував згадані події :

„Версії висуваються - хуліганські мотиви”.

Крім того, він повідомив, що міліції вдалося знайти чотири респіратори, які були на обличчях нападників, але затримати правоохоронці поки що нікого не змогли.

Як відзначається у спеціальному випуску „Молодої Галичини”, котрий побачив світ наступного після нападу дня, нападники облили приміщення якоюсь рідиною із різким запахом, але підпалити не встигли і втекли. В газетному матеріалі завідувач політвідділу „Молодої Галичини” Йосиф Пазяк зауважує, що нападники, крім сокирок, у руках мали ще пістолети, якими вони погрожували працівникам редакції.

„Ми не можемо однозначно стверджувати, хто стоїть за цим ганебним актом, - пише Йосиф Пазяк, - але на газету, як правило, нападають ті, кого вона зачепила за живе”. Автор нагадує, що газета критикує блок „Наша Україна”. У зверненні колективу редакції до керівництва країни, який міститься у спецвипуску, відзначається, що „Молода Галичина” друкувала кілька критичних статей на адресу висуванця блоку „Наша Україна”, голови Львівської облради Михайла Сендака і, як сказано в цьому документі, утрималася від поспішної бездоказової публікації відомостей, поданих головою облради Сендаком.

Тим часом член „Нашої України” народний депутат Ярослав Кендзьор повязує напад із провокативною діяльністю своїх політиячних опонентів.

-Я абсолютно переконаний, що цей так званий погром – справа рук самих бойовиків чи відповідних груп СДПУ(о). Ярослав Кендзьор твердить, що останнім часом соціал-демократи об`єднані організували цілу низку провокацій, зокрема, інсценізацію пограбування власного офісу, й заявляють тепер, що їм погрожують. Кендзор вважає, що „організатори цих провокаційних акцій передбачають, щоб у частини населення викликати якесь співчуття, що, мовляв, ну добре, ну вони там мають свою точку зору, але ж не можна з ними такими методами боротися”.

Спецвипуск „Молодої Галичини” вийшов з великим підзаголовком: „Уперше в незалежній Україні намагаються фізично знищити газету”.

Тим часом „Львівська газета” у понеділок нагадує, що „в середині 90-х група юнаків, одягнутих у камуфляж і протигази, здійснила напад на радіостанцію “Вільне слово з України”. Погромники потрощили молотками техніку й утекли. Дивна річ, - пише журналіст “Львівської газети” Микола Савельєв, - міліція тоді вирахувала всіх учасників нападу й організатора – тодішнього лідера праворадикальної організації, який згодом перейшов у СДПУ(о)”.

З неофіційних джерел у міліції радіослужбі „Панорама” стало відомо, що тоді навіть було порушено кримінальну справу проти вісьмох членів УНА-УНСО, але справді із нез`ясованих причин судового процесу не сталося.

„Львівська газета” продовжує, що „згодом ультраправі били у власних кабінетах заступника редактора та редактора відразу двох львівських обласних газет. І знову нічого. Аж ось “Молода Галичина”.

Тим часом провідник соціал-демократів об`єднаних на Львівщині, член парламенту Ігор Шурма не називає конкретних винуватців нападу на „Молоду Галичину”, але пов`язує його з недавнім візитом до Львова лідера „Нашої України” Віктора Ющенка, під час якого відбувалися чергові зіткнення між двома політичними силами:

„Оті візити, непродумані висловлювання, вони сіють агресію, непрогнозовану поведінку радикальної частини електорату, який підтримує блок „Наша Україна”.

Як і годиться, остаточну відповідь має дати міліція, але учасники - зацікавлені особи - висловлюють сумнів у цьому. Там, де замішана політика – правоохоронці поки що безсилі.

А от хто наїхав на „Львівську газету” – відомо дуже добре. Про це партнери „Детектор медіа” – журналісти радіослужби „Панорама новин” - розкажуть в наступному випуску „Події дня” .

Юрій Луканов, для „Панорами новин” та „”Детектор медіа”.

Розслідування здійснене за підтримки українсько-данського фонду журналістських розслідувань.

До уваги регіональних радіостанцій. Зацікавлені у співпраці із радіослужбою „Панорама новин” можуть дізнатися про умови співпраці за адресою: www.vistka.com
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1062
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду