Інтерньюз розпочинає програму з посилення незалежних ЗМІ в Україні

3 Жовтня 2003
987

Інтерньюз розпочинає програму з посилення незалежних ЗМІ в Україні

987
Про це йшлося сьогодні на прес-конференції у Києві. Залучення до такого масштабного проекту двох українських партнерів свідчить про новий етап стосунків українських ЗМІ з донорами. Про це заявив сьогодні на прес-конференції у Києві Крістофер Краулі, директор Регіональної Місії Агентства США з міжнародного розвитку (АМР США).
Інтерньюз розпочинає програму з посилення незалежних ЗМІ в Україні
Метою програми є реформування юридичного простору для українських ЗМІ, посилення фінансової життєдіяльності незалежних медіа та проведення тренінгів для журналістів з покращення стандартів та практики професійного висвітлення новин.

Як зазначив пан Краулі, реалізація цієї програми стала можливою завдяки гранту, який нещодавно отримала Інтерньюз Нетуорк від АМР США. "Цілком зрозуміло, що подібні програми набувають особливого розголосу під час виборів. Та наша мета – надання допомоги з підтримки українських ЗМІ на довготривалий період, не обмежуючись якимись часовими рамками", наголосив він.

Інтерньюз Нетуорк виконуватиме проект разом з п'ятьма ключовими партнерами. Серед них:

–Міжнародний Фонд "Відродження";

–Незалежна Асоціація Мовників (НАМ);

–Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси (УАВПП);

–Громадська організація "Інтерньюз-Україна";

–Неприбуткова організація IREX ПроМедіа.

Пан Краулі звернув увагу, що поява серед учасників цієї програми двох українських партнерів – НАМ та УАВПП – які працюватимуть спільно з усталеними учасниками подібних проектів у минулому, свідчить про новий "зрілий етап" співробітництва.

Керівник програми Сьюзан Фолджер зазначила, що Інтерньюз Нетуорк не буде безпосередньо реалізовувати проект, а надаватиме підтримку партнерам в реформуванні правового поля, в якому працюють українські медіа; посиленні їхньої фінансової незалежності; покращенні якості інформаційного продукту.

На переконання Євгена Бистрицького, виконавчого директора Фонду "Відродження", програма U-Media буде корисною для розвитку громадянського суспільства в Україні. Кожен партнер програми працюватиме над своїм напрямком проекту. Зокрема, фонд "Відродження" двічі на рік – через Відкритий Фонд для ЗМІ –проводитиме конкурс грантів для недержавних організацій та фізичних осіб з метою дотримання медіа законодавства, а також сприяння виробництву й поширенню об'єктивної, збалансованої інформації в період виборів. Незалежна Асоціація Мовників відповідатиме за правову допомогу та підтримку інформаційних центрів для електронних ЗМІ. Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси допомагатиме друкованим ЗМІ. Роль IREX ПроМедіа полягатиме у впровадженні юридичних проектів, а також у співпраці з Асоціацією Видавців Періодичної Преси. А "Інтерньюз-Україна" проводитиме тренінги для журналістів і топ-менеджерів ЗМІ й надаватиме технічну підтримку та допомогу у виробництві теле- та радіопрограм. (Зазначимо, що наразі саме в рамках „Інтерньюз-Україна” працює й „Детектор медіа”, плануючи з часом стати рівноправним партнером у програмі Інтерньюз Неуторка U-Media.)

Тетяна Лебедєва, голова правління НАМ, Михайло Вейсберг, президент УАВПП та Костянтин Квурт, виконавчий директор "Інтерньюз-Україна", також зазначили, що залучення до такої важливої програми українських партнерів говорить про новий етап стосунків українських ЗМІ з донорами. Якщо на початковому етапі свого становлення ці медіа організації самі потребували фінансової й методичної допомоги, то зараз вони вже можуть пропонувати свій досвід іншим ЗМІ стосовно того, як бути успішними бізнес-проектами; впливати на інформаційний клімат в Україні; впроваджувати прозорі правила гри на українському медіа ринку.

На запитання журналістів, чи не обернеться фінансова незалежність українських ЗМІ, що передбачається проектом U-Media, іншою формою їхньої залежності – від Сполучених Штатів, директор АМР США Крістофер Краулі відповів: "Ні журналісти, ні ЗМІ жодним чином не потраплять у залежність від якоїсь держави чи уряду. Програма U-Media дасть їм можливість бути вільними у виробництві інформаційного продукту, його поширенні та виробленні своєї незалежної редакційної політики".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
987
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду