У Львові відкрився щорічний книжковий форум

12 Вересня 2003
958
12 Вересня 2003
14:42

У Львові відкрився щорічний книжковий форум

958
Спробуймо проаналізувати, про що вдалося розповісти медійникам у коротких сюжетах про відкриття Форуму Запалену свічечку, біля якої незмінно тулився книжник, пожадливо гортаючи засмальцьовані шанувальниками слова сторінки, давно змінив голубий вогник екрана, що став символізувати прогрес і поступ цивілізації, а з ними – чомусь неминуче зменшення кількості людей, які б ніяковіли від думки, що не знають якогось автора, ба навіть не чули про такі художні твори.
У Львові відкрився щорічний книжковий форум
Заповнити цю прогалину десять років тому заповзявся Форум видавців і – хвалити бога – йому вдалося не тільки стати окрасою вересневого Львова, а й місцем, куди почали стікатися з усіх куточків України люди, небайдужі до проблем духовності загалом і української видавничої справи зокрема. Дякувати телевізійним новинам, цього року про ювілейний форум дізналися й ті, хто не мав змоги поїхати до міста старого Лева або й узагалі не чув про те, як багато цікавого можна почути й побачити там нині.

Спробуймо проаналізувати, про що вдалося розповісти медійникам у коротких сюжетах про відкриття Форуму:

- про кількість учасників: "Близько 500 представників видавництв і торговельних організацій з різних куточків України беруть участь у десятому Книжковому форумі, що відкрився сьогодні у Львівському палаці мистецтв" (НРКУ, 11.09.2003 16:04:23); "Понад півтисячі учасників зібралися сьогодні у Львові на відкритті найбільшого в Україні книжкового ярмарку. 10-й форум видавців зібрав видавництва, книгарні, бібліотеки, торговельні та поліграфічні фірми з усіх областей країни, і вже вдруге – два російських видавництва"( "Репортер", Новий канал, Четвер, 11 вересня 16:25); "Поміж виставками-ярмарками у Харкові та Києві, десятий львівський форум не тільки найбільший – 523 учасники, а ще й найвпливовіший – він зібрав письменників, видавців, бібліотекарів й читачів"( Факти, ICTV. 08:09 12/09/03); " Как сообщили организаторы, по состоянию на 11 сентября участие в форуме принимают 532 участника: 246 издательств, 39 фирм издательско-книготорговых, 63 оптовых и мелкооптовых предприятий, 48 книжных магазинов, 33 библиотеки, 11 полиграфических предприятий, 53 частных предпринимателя и авторов, 30 организаций, которые занимаются издательской деятельностью" ("Подробности", ИНТЕР, 11.09.03);

- про заходи в рамках Форуму:" У чотириденній програмі близько 70 заходів. Зокрема, на завтрашній акції «День свободи» форум презентуватиме видавничу новинку «Нерви ланцюга». До книги увійшли 25 творів про свободу відомих письменників, журналістів, політиків та громадських діячів"( "Репортер", Новий канал, Четвер, 11 вересня 16:25); " На шанувальників друкованого слова чекають зустрічі з відомими майстрами пера, художниками і поліграфістами, презентації новинок суспільно-політичної, художньої, науково-популярної та мистецької літератури, вручення нагород переможцям конкурсу "Книга форуму-2003". А науково-виробничий розділ передбачає проведення засідань за "круглим столом", семінарів, дискусій, під час яких обговорюватимуться проблеми розвитку видавничої справи та підтримки національних освітніх реформ"(НРКУ, 11.09.2003 16:04:23);

-про проблеми:" За 10 років організатори нарікають, що у Львові досі немає пристойного приміщення, в якому можна було б робити пристойні зібрання. Тоді б можна було форум книговидавців проводити не протягом трьох днів, а хоча б тижня., оскільки приїджжає багато видавців. Фахівці порівнюють форум з краківським і про львівський говорять, що все-таки тут збирається більше видавців і прихильників друкованої продукції ніж у Києві, Харкові чи Одесі " (ТСН, 1+1, 11.09.03, 18.25); " У Львові відкрився щорічний книжковий форум, він виявився таким великим, що не зміг розмістити всіх учасників у львівському палаці мистецтв. Місця не вистачило 20-ом видавництвам"(СТБ,11.090); "По словам президента форума Александры Коваль, отдельным издательствам пришлось отказать в участии из-за нехватки площадей. Она считает, что это является сигналом для львовской власти, что город нуждается в современном экспоцентре.

Форум не пользуется никакими льготами, полностью оплачивает аренду зала и оборудования, а поскольку их стоимость увеличивается, то приходится повышать вступительные взносы для участников("Подробности", ИНТЕР, 11.09.03).

Що приховала камера? Хоч як парадоксально це звучить, але:

- заходи. Їх заплановано чимало. Глядачам, зокрема, було б цікаво дізнатися, що у рамках акції „Час читати” Форуму видавців у Львові було проведено конкурс серед ЗМІ на краще висвітлення книжкової тематики. Метою конкурсу було познайомити видавців з тими ЗМІ, які хочуть з ними співпрацювати для висвітлення книжкової тематики і з задоволенням роблять це. У результаті проведення конкурсу з’ясувалося, що книжковою тематикою все частіше займаються ЗМІ загального змісту.

Переможцями конкурсу стали: перше місце газета „Дзеркало тижня” (Зеркало недели), на другому місці львівська газета „Молода Галичина”, та третьому „Вечірній Київ”.

Заохочувальними призами нагороджені і деякі львівські ЗМІ: газета „Ратуша”, „Львівська газета”, телепередача „Книжкова полиця” ЛТБ;

- переможців. Куций рядочок «1+1» про те, що " в ці хвилини в Оперному театрі вже традиційно нагороджують переможців та лауретів "Книга форуму – 2003". Гран-прі отримала історична фонологія української мови Юрія Шевельова, видана харківським видавництвом "Акта" – от і все, хоча список тих, хто удостоївся нагород, досить пристойний. Адже тільки самих номінацій – понад десять (до речі, у сьогоднішньому числі "Поступу" опубліковано прізвища всіх переможців). Мало кому, на жаль, відоме і прізвище мовознавця, мабуть, можна було б кілька слів сказати і про нього, і про його працю.

Так само, вважаю, не зовсім справедливий вирок ICTV: "Майже відсутня довідкова та науково-популярна література". До відома: у номінації "Довідкова література (енциклопедії, словники, довідники)" переможцем стало видання " Два століття сковородіяни; Бібліографічний довідник" (Харків, Акта), а лауреатами – "Ілюстрований медичний словник Дорланда: У 2-х т. (Львів, Видавничий дім "Наутілус"; Філадельфія, W.D.Saunders Company) і "Філософська думка в Україні: Біобібліографічний словник (Київ, "Пульсари"). Про це – теж ні слова.

Однак Форум триває, тому залишається сподіватися, що його події – як і розмова про українське книговидання, і про якісну українську книжку, і про те, чому українці втрачають імідж читаючої нації - ще стануть предметом для обговорення у ЗМІ, принаймні тих, хто працює для розумних людей, а не для натовпу.

Читайте також:

Журналістів запрошують... читати

"Форуми видавців повинні бути скрізь, де люди вміють читати"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
958
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду