Видавці періодики проти пільг на передплату

9 Вересня 2003
1823

Видавці періодики проти пільг на передплату

1823
Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси вимагає скасування 40-відсоткового пільгового обмеження тарифів «Укрпошти» на передплату преси, як і будь-яких інших пільг, як таких, що створюють нерівноправні умови діяльності на газетному ринку України Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси вимагає скасування 40-відсоткового пільгового обмеження тарифів «Укрпошти» на передплату преси, як і будь-яких інших пільг, як таких, що створюють нерівноправні умови діяльності на газетному ринку України.
Видавці періодики проти пільг на передплату
Зібрання відбулося 5 вересня 2003 року в Одесі. Учасники загальних зборів одностайно прийняли наступну заяву, текст якої "Детектор медіа" подає повнотекстово:

"Стаття 9 Закону України “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів” встановила з 23 вересня 1997 року обмеження тарифу на доставку преси за передплатою: “Тариф на доставку передплатникам друкованих періодичних видань повинен становити не більше 40 відсотків собівартості одного примірника передплатного видання”.

Закон мав на меті зменшення передплатних цін на періодичні видання для населення. Але відсутність на той час лобі видавців незалежних газет в парламенті та некомпетентність авторів законопроекту, що намагалися покращити ситуацію із передплатою одним рядком в законі, не дозволила досягнути мети. Передплатники не дочекались зменшення цін на передплату друкованих видань, а ситуація на газетному ринку стала ще більш викривленою, ніж до прийняття закону.

Натомість обмежена кількість видань отримала невиправдані конкурентні переваги в розповсюдженні передплати і можливість додавати до свого редакційного бюджету сотні тисяч гривень. З 1997 по 2003 рік кількість газет в Україні, що могли реально скористатись цією державною пільгою, невпинно скорочувалась і складає сьогодні не більше 1,5% всіх видань. “Укрпошта” вимушена з своєї кишені субсидувати газети, що сидять на пільговій “голці”. Крім того, пільга дискримінує видання з невеликими тиражами і ставить в кращі умови великотиражні газети, стримує розвиток якісних видань та консервує старі радянські газетні стандарти.

Члени Української Асоціації Видавців Періодичної Преси (УАВПП) переконані в тому, що пільги і рівноправна конкуренція – речі несумісні. Відстоюючи ринковий погляд на розвиток преси в Україні, видавці заявляють про необхідність відміни пільги, якою не має змоги користуватися більшість газет.

Асоціація підтримала прийняття Постанови Кабінету міністрів від 17 вересня 2001 року “Про вдосконалення порядку проведення передплати періодичних друкованих видань”, яка скасувала практику складання списків газет для надання зменшених тарифів на доставку преси за передплатою. Рішення Кабміну позитивно вплинуло на розвиток рівноправних умов газетного ринку. Постанова також визначила, що тарифи на передплату та доставку періодичних друкованих видань мають бути обчислені відповідно до фактичних витрат «Укрпошти» з нульовою рентабельністю. Сьогодні саме це обмеження тарифів може бути прийняте як базове.

Заступник голови профільного комітету Юрій Артеменко подав Конституційне подання “Про відповідність Конституції України (конституційність) частини другої статті 9 Закону України “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”. Приймаючи це положення закону, Верховна Рада перебрала на себе повноваження Кабінету Міністрів щодо ведення цінової політики в державі. УАВПП

підтримує позицію заступника голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Юрія Артеменка, який обраний членом Ради директорів Асоціації на другий термін.

Загальні збори членів Української Асоціація Видавців Періодичної Преси заявляють про свою вимогу скасування як 40-відсоткового пільгового обмеження тарифів «Укрпошти» на передплату преси, так і будь-яких інших пільг, що створюють нерівноправні умови діяльності на газетному ринку України.

За прийняття заяви одностайно проголосували наступні повноважні представники видавництв-членів УАВПП: Михайло Вейберг, журнал “Інтернет UA”, м.Київ, Олена Шестопалова, газети “ТВ+”, “Пресс-обозрение”, м.Слов`янськ Донецької області, Юрій Колесніков, газети “Бизнес-Время”, “Бесплатно всегда”, м.Дніпропетровськ, Володимир Кузенко, газета “Верже”, м.Запоріжжя, Михайло Новицький, газета “Гривна”, м.Херсон, Сергій Іщук , група газет “Є!”, м.Хмельницький, Володимир Дупак, газети “Индустриальное Запорожье”, “Панорама”, м.Запоріжжя, Ірина Прокопюк, газета “Кафа”, м.Феодосія, АР Крим, Богдан Загайський, газета “Молодий буковинець”, м.Чернівці, Генадій Дерибас, газета “МИГ”, м.Запоріжжя, Анатолій Білоножко, група газет “Николаевские новости”, м.Миколаїв, Андрій Євченко, газета “Восточный проект”, м. Краматорськ Донецької області, Віктор Данилов, група газет “ОГО”, “Провінційна газета” м.Рівне, Сергій Кулясов, газети “Кременчуцький ТелеграфЪ”, “Приватна газета”, м.Кременчук Полтавської області, Олександр Човган, газети RIA, м.Вінниця, RIA-Інтер, м.Житомир, RIA-плюс, м.Тернопіль, RIA-Козятин, м.Козятин Вінницької області, “ВСІМ”, м. Хмельницький, Зоя Казанжи, газета “Слово”, м.Одеса, Григорій Бурбеза, газета “Тернопільська газета”, м.Тернопіль, Костянтин Горохов, газета “Ялтинские вести”, м.Ялта, АР Крим, Дмитро Кліманов, газета “Телегазета”, м.Стаханов Луганської області, Володимир Білоусов, газета “Земля – моя кормилица”, м.Луганськ, Олена Данильченко, група газет “Жовта газета”, м.Полтава, Михайло Кумок, група газет “Мелитопольские ведомости”, м.Мелітополь Запорізької області, Ярослав Сухомлин, газета “Объявления по средам”, м.Чернігів, Валентина Яцелик, газета “Рівне вечірнє”, м.Рівне, Лариса Фоміна, газета “Адреса деловой удачи”, м.Миколаїв, Сергій Дзюба, газета “Популярные ведомости”, м.Павлоград Дніпропетровської області, Євген Мотречко, газета “Частный предприниматель”, м.Дніпропетровськ, Олександр Толстогузов, газета “Привет”, м.Краматорськ, Андрій Білоус, газета “Поступ”, м.Львів, Андрій Білоніжко, журнал “БудЕксперт”, м.Львів, Ігор Калітін, журнал “Стройся!”, м.Київ, Анатолій Микуляк, газета “Карпатія”, смт Буштино Закарпатської області".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1823
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду