Американці в Іраку застрелили оператора агентства Reuters

18 Серпня 2003
843

Американці в Іраку застрелили оператора агентства Reuters

843
Цей факт по суті визнало американське командування, вказавши у заяві, що "стався нещасний випадок" і "проводиться розслідування". Американські солдати в Іраку застрелили оператора агентства Rеuters Мазена Дану, палестинця за національністю.
Американці в Іраку застрелили оператора агентства Reuters
43-річного М.Дану було вбито у неділю в передмісті Багдада Абу-Гхаріб, коли він проводив зйомки у в'язниці. В'язницю незадовго до цього обстріляли невідомі з мінометів, внаслідок чого загинули 6 в'язнів і 59 отримали поранення.

Як повідомив співробітник агентства Reuters, на відеоплівці, яку зняв М.Дана, видно, як до нього почали наближатися два американські танки. Потім лунають два постріли, і камера М.Дани падає на землю. Американське командування визнало, що солдати розстріляли журналіста, оскільки їм здалося, що на плечі у нього не відеокамера, а базука.

При цьому звукооператор Наель аль-ШОУХІ, який працював із М.Даною, повідомив, що американці знали, хто вони такі. Він стверджує, що тільки-но журналісти підійшли до в'язниці, вони намагалися добитися дозволу переговорити з офіцером, але їм відмовили. Зате дозволили зняти в'язницю з моста неподалік. "Вони бачили нас, знали, хто ми такі й для чого ми сюди прибули", - говорить аль-ШОУХІ. Інцидент стався вдень, було ясно.

М.Дана став 17-им журналістом, який загинув в Іраку з моменту початку там у березні бойових дій, повідомляє Reuters. Ще двоє вважаються такими, що зникли безвісти з перших днів війни.

12 представників преси загинули в результаті вогнепальних ран, обстрілу, підриву на мінах і акцій смертників. Зокрема - два іспанці, два британці, два австралійці, американець, німець, іранець, йорданець і українець Тарас Процюк, який працював телеоператором в агентстві Reuters. Т.Процюк загинув, коли американці з танків розстріляли готель Palestine, в якому, як стверджувало командування, засів іракський снайпер.

Крім того, п'ятеро журналістів загинули в різних дорожньо-транспортних та інших пригодах. Кореспондент американської телекомпанії NBC Девід Блум помер від емболії легенів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
unian,net">УНІАН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
843
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду