Лише 13% опитаних українців уважає, що існує повна свобода слова в Україні

16 Липня 2003
886

Лише 13% опитаних українців уважає, що існує повна свобода слова в Україні

886
"Детектор медіа" представляє результати всеукраїнського опитування, проведеного 26 червня – 7 липня 2003 року “Українським демократичним колом” на замовлення Інституту політики "Детектор медіа" представляє результати всеукраїнського опитування, проведеного 26 червня – 7 липня 2003 року “Українським демократичним колом” на замовлення Інституту політики. Вибіркова сукупність репрезентує доросле населення України й охоплює усі регіони країни.
Лише 13% опитаних українців уважає, що існує повна свобода слова в Україні
За місцем проживання опитано 1000 респондентів віком від 18 років.

– На думку лише 13% опитаних в Україні існує повна свобода слова. Кожен п’ятий вказав на відсутність свободи слова, кожен другий відзначав тією чи іншою мірою проблеми зі свободою (22% вагалися з відповіддю).

– 56% громадян вважають, що проблеми свободи слова в Україні, насамперед, пов’язані з порушенням норм чинного законодавства виконавчою владою ( з 37% - центральною виконавчою владою; 19% – місцевою виконавчою владою); 13% громадян пов’язують ці проблеми з неповнотою законодавчої бази.

– 71% громадян вважають, що в Україні в програмах новин на телебаченні та в пресі існує політична цензура, тобто одних людей та одні події показують та розповідають про них, а інші або не показують і замовчують повністю, або ж говорять тільки погане. Не згодні з цим лише 11% (17% вагалися з відповіддю).

– За думкою українців політичною цензурою переважно займається Адміністрація Президента (46%), керівництво телеканалів та газет (25%), власники телеканалів і газет (23%), Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення (23%). Кожен шостий вважає, що до здійснення політичної цензури причетна Верховна Рада України, а кожен сьомий – Кабінет Міністрів, тільки кожен одинадцятий – журналісти.

– Громадяни України цілком однозначно визначають керівника здіснення політичної цензури – Адміністрацію Президента (45%). Лише незначна частка опитаних (від 2 до 6 відсотків) вважає, що керує політичною цензурою Верховна Рада (6%), Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення (6%), керівники та власники телеканалів і газет (по 4%), Кабінет Міністрів України (2%).

- Респонденти особливо виокремили три телеканали стосовно здійснення політичної цензури у програмах новин – “УТ-1”, “1+1” та “Інтер” (59% погодилися з існуванням політичної цензури на “УТ-1”, 56% – на “1+1”, 55% – на “Інтер”).

– Про наявність політичної цензури на місцевих телеканалах говорило 37% опитаних.

– Дещо менше опитаних відзначало існування політичної цензури у програмах новин на трьох інших загальнонаціональних телеканалах: на ICTV – 31%, на СТБ – 28%, на “Новому каналі” –27%. Варто зазначити, що питома частка опитаних – від 45 до 49 відсотків – вагалася з відповіддю на запитання щодо цих телеканалів, що, ймовірно, пов’язане з зонами покриття (можливістю прийому телепередач).

Детальнішу інформацію про результати опитування читайте тут
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
886
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду