Інколи отримувати "свиней" приємно

1 Липня 2003
878

Інколи отримувати "свиней" приємно

878
Підбито підсумки Всеукраїнського конкурсу політичної сатири Всеукраїнський конкурс політичної сатири "Золота ратиця - 2003" відбувається вдруге, на жаль, цього року вже без Сергія Набоки та Олександра Кривенка, які були серед його фундаторів. Дивно, що цього разу кількість учасників рівно удвічі менша, ніж торік.
Інколи отримувати "свиней" приємно
Серед 23 конкурсантів (торік їх було 46), які виборювали срібних та бронзових "крилатих кабанів", були представники друкованих, теле-, радіо-, електронних медіа Києва, Миколаєва, Львова, Вінниці, Донецька, Кіровограда, Запоріжжя, Черкащини, Херсонщини, Сум, Закарпаття, Рівного, Житомира.

Третє місце, тобто бронзових "крилатих кабанів", здобули: Микола Босак (журнал “Перець”) і Юрій Космина, ("Вечірні вісті"). Срібних "кабанів" - друге місце - отримали Павло Кущ з Донецька ("Донбас", "УМ"), а також Андрій Охрімович (радіо “Свобода”).

Причина відмови почесного журі від присудження перших премій, за словами Леся Подерв`янського, голови журі, полягає у неврожайності на сатиру:

“Цей рік був нецікавим на сатиру. Нелегко вибирати, коли мало робіт, високих за рівнем, тому ми і відмовились від перших премій. Може масла багато, а може так добре живеться зараз. Це десь з чинників загадкової української ментальності, тому я залишаю це без коментарів. Можливо є зв`язок із врожаями зернових і врожаєм на сатиру, цього року, як відомо, неврожай, може якось це поєднано.”

Переможці конкурсу скаржилися на те, що політична сатира зараз майже не використовується в українських виданнях. І сміялися з того, що в даному випадку отримувати свиню дуже приємно.

Андрій Охрімович, радіо "Свобода":

“Такий конкурс необхідний, будемо сподіватися, що на ділі буде краще. Представлена на конкурсі програма “Альтернатива”, вийшла в ефірі радіо "Свобода" вже 16-ма випусками. Завданням цієї програми є чіпання найгостріших кутів життя політичного, мистецького і т.д., тобто це пошуки альтернативи тим сірим невеселим будням, які існують зараз, пошуки свята боротьби. Одна з програм була присвячена феномену 90-х років, в якій брали участь Сашко Кривенко, Роман Чайка і Віктор Недоступ. Друга позиція, представлена на конкурсі, торкалася проблеми Майдану Незалежності і всього, що навколо того крутиться.”

Юрій Космина, оглядач відділу політики "Вечірні вісті":

“Для мне – це можливість серйозно про себе заявити. Раніше я вів сатиричну, досить жорстку, рубрику "Політичні шахи" в газеті "Бізнес і політика". Хоча з цього депутати сміялися, загалом рубрика була не надто відомою. Мій твір "Сказка про Федота-стрельца, удалого молодца" не сподобався "Вечірнім вістям". Я намагався здати його в декілька видань, проте жодне не сприйняло цю сатиричну казку. Тоді я вивісив твір на вільному форумі Інтернет-видання "Maidan.org.ua." Врешті решт, казка набула певної популярності в журналістській тусовці. Ще був один вірш "Гімн українського спецбату", який передрукувала половина опозиційних видань. До речі, велике спасибі "Граням+" і особисто Юрієві Луценкові за те, що він спаскудив цей вірш. Там було виправлено слово "красо" ("...Амінь тобі, Кучмо, Вкраїни красо..") на "лайно". По-перше, це не рима, а по-друге, це вбиває одну алюзію, до того ж це неестетично.

В журналістському колі побутує думка про те, що в нас немає талановитих молодих журналістів, так ось я гадаю, це відповідь молодого покоління на цю думку. Молоді кадри є, їх тільки треба слухати."


Читайте також:

Увага! Розпочався всеукраїнський конкурс політичної сатири ім. Сергія Набоки
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
878
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду