Вирішувати проблеми у телепросторі Борису Холоду допомагають чиновники та олігархи

24 Червня 2003
837

Вирішувати проблеми у телепросторі Борису Холоду допомагають чиновники та олігархи

837
Сьогодні голова Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення прозвітував перед журналістами з нагоди трирічного терміну перебування на цій посаді і так захопився, що оприлюднив результати ще не оголошених конкурсів Цього року виповнюється також 10 років і з часу прийняття Закону "Про телебачення та радіомовлення України", яким було передбачено створення цього органу. Борис Холод повідомив, що загалом за ці роки видано 931 ліцензію на мовлення.
Вирішувати проблеми у телепросторі Борису Холоду допомагають чиновники та олігархи
Зараз на одну частоту претендує в середньому 6-8 телерадіоорганізацій. За словами Бориса Холода, Нацрада подала до Держкомзв'язку 900 заявок на частоти, однак отримала лише близько 100. Зараз найбільш успішно розвиваються кабельні мережі... Якщо до 2000 року 78 кабельних операторів отримали ліцензії, то за три останні роки – вдвічі більше, і цей процес триває. Голова Національної ради говорить, що коли в перші роки її діяльності йшлося насамперед про розбудову телерадіопростору, то у наступні роки цей позавідомчий орган має зосередитися на здійсненні контрольних функцій за дотриманням чинного законодавства та умов ліцензій. "Контрольними параметрами стануть наповнення каналів передачами власного виробництва, - повідомив Борис Холод. – Також - ведення передач державною мовою та дотримання вимог закону до ретрансляції, дотримання вимог рекламного законодавства і т.д.".

Як повідомив Борис Холод, на засіданні 18 червня Нацрада вже визначилася щодо здійснення контролю за демонстрацією кінопродукції на ТБ. Йдеться про встановлення спеціальних візуальних позначок при демонстрації кінофільмів та серіалів. Планується, що з осені телеканали введуть такі графічні зображення: "зелене коло" позначатиме загальнодоступні фільми, "жовтий трикутник" означатиме, що перегляд цього фільму рекомендується неповнолітнім лише разом з батьками або за згодою батьків, "червоний квадрат" – фільм тільки для дорослих.

Нагадаємо, що визначенням категорії фільму займається Експертна комісія Міністерства культури та мистецтв України з питань розповсюдження і демонстрування фільмів.

Серед нових напрямків діяльності Нацради Борис Холод також називає угоду із Мінпреси Російської Федерації щодо трансляції українських телеканалів у кабельних мережах Росії. Поки що йдеться лише про Москву, а згодом планується поширити українські канали в регіонах компактного проживання українців.

Він привітав презентацію минулого тижня супутникової платформи телеканалу "Інтер", що дало змогу поширити мовлення українського ТК на американський та африканський континенти. За словами Бориса Холода, Нацрада сприятиме подібним ініціативам інших каналів.

На цьогорічній зустрічі Бориса Холода з пресою чи не вперше не йшлося про конфлікти у Нацраді. Врешті, як вже писала "Детектор медіа", Нацрада вирішила питання 30 ТВК, хоч планувалося, що на 42 ТВК буде оголошено конкурс. І тільки коли "ТЕТ" стане переможцем його, то добровільно відмовиться від ліцензії на 12 годин мовлення на 30 ТВК.

А сьогодні Борис Холод оприлюднив результати ще не оголошеного конкурсу на 42 ТВК: "Ліцензію на мовлення на 42 ТВК ми видамо "ТЕТу" 10 вересня". При тому, що інші члени Нацради раніше намагалися зберегти лице, говорячи про "відкриту боротьбу" і подібне.

Борис Холод зауважив, що особисто брав участь у переговорах із засновниками обох конкуруючих телекомпаній: "ТЕТ" і "Київ", а також подякував спочатку О.Омельченку, а потім Г.Суркісу за вирішення конфлікту.

Крім того, він нагадав про рішення з приводу створення кабельного парламентського каналу, що має вирішити конфлікт Верховної Ради та НТКУ.

Однак, поки що невирішеним залишається ще одне принципове питання: мовлення на другому загальнонаціональному телеканалі УТ-2. За словами Бориса Холода, впорядкування мовлення на цьому каналі відбудеться лише шляхом оголошення конкурсу. Поки що там ділять ефір "1+1" та НТКУ.

Борис Холод вважає, що конкурс на решту часу має бути проведено між обласними ДТРК.

Борис Холод оминув питання діяльності слідчої комісії ВР з питань розслідування діяльності Нацради у 2000-2002 роках. Як відомо, напередодні звіту цієї комісії Б.Холод звернувся особисто до Президента з проханням створити альтернативну робочу групу за його участю. Звіт комісії І.Гриніва так і не прозвучав на сесії парламенту. Б.Холод заперечив існування певних домовленостей. Однак він зауважив, що у будь-якому разі ревізії всіх прийнятих за 10 років рішень Нацради не буде. "Рішення можуть бути переглянуті тільки в одному випадку, - відповів Борис Холод на запитання "Детектор медіа". - Коли буде відповідне судове рішення, Нацрада розгляне питання по будь-якій компанії".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
837
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду