Світлана Помойницька: "Розслідування побиття мого чоловіка перетворилося у терор правоохоронних органів"

23 Червня 2003
1958

Світлана Помойницька: "Розслідування побиття мого чоловіка перетворилося у терор правоохоронних органів"

1958
"Останньою краплею, що переповнила моє терпіння, - йдеться у скарзі Світлани Помойницької прокурору Києва, - стало безпричинне затримання Романа Добровольського і Сергія Симоновича, які всю ніч провели за гратами. Дітей не тільки побили працівники Переяслав-Хмельницького МРВ, а й залякали відрахуванням з університету". Скаргу Світлана Помойницька направила сьогодні прокурору Київської області Юрію Гайсинському.
Світлана Помойницька: "Розслідування побиття мого чоловіка перетворилося у терор правоохоронних органів"
Як повідомляла "Детектор медіа", 26 травня по дорозі на роботу був жорстоко побитий редактор газети "Діловий Переяслав" Олександр Помойницький. В результаті раптового нападу двох добре підготовлених молодиків він отримав тяжкі травми голови.

"Від дня нападу минув майже місяць, але ні нападників, ні замовників цього злочину не знайдено, - йдеться у скарзі Світлани Помойницької. -Втрачається дорогоцінний час, а слідство тупцюється на місці. І вже тепер у мене складається таке враження, що хтось, хто за цим стоїть, маніпулює ходом слідства, спрямовуючи його у вигідний для себе напрямок -- закрити, знищити газету "Діловий Переяслав".

Як вказує дружина Олександра Помойницького, перша груба помилка в.о. начальника Переяслав-Хмельницького МРВ Ю. Шинкаря полягала в тому, що більше години після нападу на її чоловіка не було простежено шлях втечі злочинців. "Якби один зі свідків побиття разом зі своїм сусідом (колишнім працівником правоохоронних органів) не пройшли дорогою втечі нападників і не опитали людей, то навряд би стало відомо того ж дня, що на злочинців чекав автомобіль з водієм, - вказує Світлана. - Іншими словами, бандитам дали втекти з місця злочину. Коли я разом з колективом редакції почала бити на сполох, надаючи широкого розголосу злочинному нападу через засоби масової інформації, Ю. Шинкар переконував мене в тому, що ми заважаємо слідству".

Світлана Помойницька заявляє про тиск міліції на неї, колег, друзів, рідних потерпілого. Як підтвердила у коментарі "Детектор медіа" співробітник газети Світлана Шевченко, в редакції "Ділового Переяслава" висловили занепокоєння з приводу безпеки. Адже стало відомо, що допити свідків слідчими тривали до першої години ночі.

"Складається враження, що з самого початку замовники передбачили і спланували це, заручившись підтримкою Ю. Шинкаря, - пише Світлана Помойницька. - Некомпетентність і непрофесіоналізм слідчих призвели до того, що у камери кидали всіх, хто потрапляв під руку правоохоронцям. Зрозуміло, вони робили це для звіту перед начальством разом з тим свідомо чи підсвідомо налаштовували ні в чому не винних людей проти нашої родини і проти нашої газети. Завдяки непрофесіоналізму правоохоронців імена і прізвища свідків відомі всьому місту, люди замкнулися в собі, відчуваючи загрозу особистому життю".

Зі слів Світлани, обшук проведений у співробітника газети редактора інформаційного відділу О. Матвієнка, який виконував обов'язки головного редактора (шукали знаряддя нападу). В результаті людина потрапила до лікарні. А редакція залишилася ще без одного працівника.

"13.06.03 Ю. Шинкар нахабно вдарив нізащо цього нашого працівника на вулиці міста при численних свідках, а ще лякав "беркутом" і камерою, - пише Світлана Помойницька. - Працюючи для галочки у звітах слідчі брутально топчуться по нашій родині, розпускаючи містом безглузді і безпідставні плітки". "Порушуючи законодавство, слідчі викликали на допити і мене, і працівників редакції після 8-ї години вечора і тримали, скільки їм заманеться, - йдеться у скарзі. - 18 червня мене обманом запросив на "5-хвилинну розмову" з київським начальником начальник відділення по боротьбі з економічною злочинністю Ю.Довготар. Насправді ж 4 працівники цього відділення допитували мене до 12.30 ночі. Наступного ж дня, 19.червня, всі працівники редакції, які ще в строю, займалися тим, що нумерували бухгалтерські документи, які вилучав Довготар. Хоча напередодні він і його люди разом з працівником КРУ вже вивчали наші документи за три останні роки (2000, 2001, 2002) і 5 місяців 2003 року, робили інвентаризацію і т.п. Вони допитували мене у приміщенні редакції 20.06 і 21.06 ц.р. несанкціонований обшук у нашій друкарні Ю. Довготарем, О. Ковальським і К. Корпанюком.Скориставшись незнанням закону завідуючого виробництвом Г. Малашевського, вони проникли до друкарні, не повідомивши про це навіть мене, директора товариства. Хто замовляє все це, хто намагається перешкодити нам у виконанні своїх професійних обов'язків, хто з допомогою правоохоронних органів вивчає нашу бухгалтерію? Кому це вигідно? Ставлю Вас до відома, що я і мій чоловік пережили жахливий місяць фізичного і морального знищення. Я не можу дозволити, щоб і надалі продовжувався терор з боку правоохоронців щодо нас, наших працівників, рідних, товаришів сина. Нам не допомагають! Нас добивають морально, не дають можливості працювати і роблять все, щоб закрити газету. Останньою краплею, що переповнила моє терпіння, стало безпричинне затримання 20 червня мого працівника Романа Добровольського і сина бухгалтера ТОВ "Світа" Сергія Симоновича, які всю ніч провели за гратами. Дітей не тільки побили працівники Переяслав-Хмельницького МРВ, а й залякали відрахуванням з університету".

У своєму зверненні до київської прокуратури вона вимагає притягнути до відповідальності в.о. начальника МРВ Ю. Шинкаря і начальник відділення по боротьбі з економічними злочинами Ю. Довготаря. Читайте також: Александр Помойницкий назвал возможной причиной нападения на него конфликт газеты с политическими оппонентами мэра города

По-звірячому побито редактора газети «Діловий Переяслав»

У Переяславі-Хмельницькому жорстоко побито журналіста “Ділового Переяслава”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1958
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду