“ТЕТ” та “Київ” домовилися

20 Червня 2003
1147

“ТЕТ” та “Київ” домовилися

1147
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення України прийняла рішення за спільним зверненням цих телекомпаній Довготривалий конфлікт двох столичних телекомпаній за 30 ТВК у Києві може врешті бути вирішений. Принаймні крок до цього було зроблено обома телекомпаніями, що минулої середи надіслали до Національної ради Спільне звернення. Ними було розроблено ряд пропозицій з виходу телекомпаній на окремі кабельні та ефірні канали в м. Києві.
“ТЕТ” та “Київ” домовилися
Перше, телекомпанії запропонували Нацраді скасувати рішення № 1021 від 20 грудня минулого року “Про ліцензування 42 ТВК у м.Києві”. Як повідомляла “Детектор медіа”, цим рішенням Нацрада визнала 42 ТВК загальноміським телевізійним каналом з обсягом мовлення 24 години на добу. І запропонувала київській владі визначити мовників на 42 каналі. Однак, це не вирішило проблеми, конфлікт лише загострився відповіддю столичного голови Олександра Омельченка, який у своєму листі запропонував єдиного мовника телекомпанію “ТЕТ”.

Столична влада наполягала на претензіях на 30 ТВК з двох основних причин. Через наявність декількох рішень та ухвал господарських судів, якими “Київ” визнавався переможцем конкурсу на 30 ТВК, попри те, що Нацрада у свій час визнала його таким, що не відбувся.

З іншого боку, вважалося, що 42 ТВК технічно гірший канал, ніж 30. “технічне розуміння того, що 30 ТВК може бути рівний 42 ТВК прийшло у кінці минулого року, - повідомив президент ЗАТ “Телекомпанія ”ТЕТ” Григорій Тичина. – Декілька місяців треба було, щоб зробити прорахунки, дочекатися кінця зими, тому кінцеве рішення визріло саме зараз”.

“Проведені технічні роботи і пошук в зоні мовлення 42 ТВК показали, що можливе технічне вирішення, яке зрівняє радіус мовлення обох частот, - повідомив Григорій Тичина, президент ЗАТ “Телекомпанія “ТЕТ”. - У випадку його реалізації компанія, що перейде на 42 ТВК не постраждає щодо зони свого мовлення. Технічні прорахунки показали, що таким рішенням може бути серйозна реконструкція київської телевежі і заміна антени 30 ТВК, на таку, що дозволить вести мовлення і 30 і 42 ТВК з висоти 370 метрів. Рішення досить оригінальне, складне по реалізації, але можливе”. Як уточнив директор ДКП “Телерадіокомпанія ”Київ” Валерій Ткачук, йдеться насамперед про збереження радіуса мовлення двох телекомпаній. За умови технічного переоснащення телевежі, він прогнозує, що перехід “ТЕТу” на 42 ТВК не значною мірою зменшить аудиторію цього каналу, що розвивається як мережевий мовник. Григорій Тичина повідомив, що зараз потенційна аудиторія 30 ТВК оцінюється в п’ять мільйонів глядачів. На думку Валерія Ткачука, внаслідок технічного переоснащення її можна буде збільшити вдвічі.

Як повідомив Валерій Ткачук, обладнання буде виготовлено київським виробником “Квантефір”. До участі залучено й інші телеканали.

Учора керівники обох компаній за участю членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення провели спільну прес-конференцію. У присутності журналістів вони також підписали Протокол про наміри, до якого залучено ще телекомпанії СТБ та ICTV, підрядник - “Квантефір” та Київський телецентр, що забезпечить доступ підрядника до телевежі.

Йдеться насамперед про технічне переоснащення телевежі, що покращить можливості мовлення цих каналів, а, зокрема, і 42 ТВК. У Протоколі йдеться про технологію заміни антени. Як розповів Григорій Тичина, передбачається, що процес займе три місяці. Сторони визначилися щодо того, що кожен учасник угоди придбає певний компонент для зібрання антенного пристрою.

Як йдеться у Спільному зверненні ТК “ТЕТ” та ТРК “Київ” до Нацради, компанії запропонували Нацраді оголосити конкурс на 42 ТВК та виділити 30 ТВК у Києві (а не 42 ТВК відповідно до минулорічного рішення Нацради) як загальноміський телевізійний канал з обсягом мовлення 24 години на добу.

Того ж дня, коли надійшло звернення Нацрада погодилася із пропозиціями телекомпаній на спільному засіданні. “ТЕТ” у свою чергу прийняла рішення брати участь у конкурсі за 42 ТВК.

“Ми сподіваємося, що переможемо у цій боротьбі, - зауважив Григорій Тичина, - у випадку, коли 42 ТВК буде проліцензовано за ТК “ТЕТ” ми добровільно підемо з 30 ТВК і відмовимося від ліцензії на 12 годин мовлення, якою наразі володіє ТК “ТЕТ”. Деякий час після запуску 42 ТВК і “ТЕТ” і “Київ”, стверджує Григорій Тичина, планують мовити на 30 ТВК паралельно протягом місяця. “Цей час необхідний, аби звикли глядачі, щоб почали кабельні мережі трансляцію обох каналів в повному обсязі, - пояснив він. – Після цього ми мирно розійдемося і продовжимо працювати на своїй окремій частоті”.

Ці домовленості були закріплені у спільних документах і подані до Національної ради. Валерій Ткачук сподівається, що ТРК “Київ” залишиться на 30 ТВК як столичний телевізійний канал.

“У відповідності до прийнятих заяв обох компаній Національна рада з питань телебачення та радіомовлення прийняла рішення про оголошення конкурсу на 42 ТВК, - повідомив на спільній прес-конференції член Нацради Олександр Мартиненко. – Прийнято рішення про визнання 30 ТВК загальноміським ефірним каналом. Київській міській державній адміністрації запропоновано подати пропозиції стосовно компаній, що працюватимуть на цьому каналі після того, як відбудеться процедура ліцензування обох компаній”.

Нагадаємо, що КМДА має таке право згідно статті 21 Закону “Про столицю України – місто-герой Київ”. Як зазначив Олександр Мартиненко, у процесі ліцензування компанії “Воля-кабель” передбачено можливість для кабельного мовлення обох каналів. Орієнтовно, конкурс на 42 ТВК може бути оголошений у липні чи вересні, повідомив член Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення Володимир Манжосов.

Оцінюючи факт появи спільного звернення конфліктуючих телекомпаній Олександр Мартиненко зазначив, що “це перший випадок, коли бізнес-інтерес двох компаній примусив погодитися на правильне і абсолютно раціональне рішення”. Як прогнозували учасники прес-конференції, розділення двох каналів врешті дасть можливість їм стати прибутковими через повноцінну рекламну діяльність.

Очевидно, що наразі рішення виключно лежить у площині бізнес-інтересів, оскільки запитання журналістів про те, чи свідчить спільна угода про примирення і політичних опонентів - власників компаній, - залишилося без відповіді. Натомість відповідальний секретар Нацради Юрій Плаксюк вважає, що “це початок процесу ліцензування двох каналів, тому що дві телерадіокомпанії мають виняткові пріоритети на право мовлення на цих каналах. …Усе залежить від того, як цей процес скерують і Національна рада, і засновники каналів, і інші інституції, що до цього причетні. Ні судові рішення, ні інші перипетії цієї багаторічної проблеми не позначилися так на завершенні цієї історії, як просто домовленість політиків, що усвідомили необхідність розвести канали”. Однак, оголошення намірів – ще не свідчення досягнутого результату. Якщо конкурс на 42 ТВК буде оголошено восени, коли вже відбудеться процес технічного переоснащення каналу, він стане привабливим і для інших мовників. Григорій Тичина заявив, що “ТЕТ” включається “у виснажливу боротьбу за 42 ТВК”. Коли “ТЕТ” програє конкурс, то, за його словами, залишиться мовити на 30 ТВК.

“Детектор медіа” поцікавилася, чи означає ця спільна прес-конференція членів Нацради та керівників конкуруючих компаній, що конкурс на 42 ТВК буде лише формальністю?

“Що стосується конкурсу на 30 ТВК, то міськадміністрація надасть список мовників, які претендують на мовлення на цьому каналі, серед них і буде проведено конкурс, - розповів Валодимир Манжосов. – Що стосується 42 ТВК, тут не йдеться про формальність. Григорій Тичина повідомив, що “ТЕТ” відмовиться від ліцензії на 12 годин мовлення на 30 ТВК лише у випадку перемоги у конкурс і на 42 ТВК. Це не означає, що перемога буде у “ТЕТа”, усі бажаючі зможуть взяти участь у конкурсі. Національна рада братиме до уваги пріоритети, але конкурс є конкурс”.

“Єдине, на що ми розраховуємо, - зауважив Григорій Тичина, - це ті пріоритети, які ми маємо згідно закону, як попередній мовник. Згідно закону, коли дві компаніях працюють на одній частоті, то є пріоритет у кожної з них у отриманні каналу мовлення у повному обсязі”.

Щоправда, Юрій Плаксюк, який зауважив, що у Києві знайдеться ще декілька компаній, які мають такий же пріоритет.

До речі, конкуренти у “ТЕТа” будуть як старі так і нові. Згадати хоча б останнього – донецьку ТРК “Україна”, що разом з “ТЕТом” у свій час брала участь у конкурсі на 12 годин мовлення на 30 ТВК.

“Ми готові брати до уваги ці угоди, але відбуватиметься все згідно законодавства, - зауважив Володимир Манжосов. - Ні я, ні Олександр Мартиненко, ні Ю.Плаксюк, ні інші члени Нацради, що брали участь у засіданні, коли приймалося рішення про оголошення конкурсу на 42 канал, не дали ТРК “ТЕТ” слово, що голосуватимуть при підведенні підсумків конкурсу на 42 ТВК саме за телеканал “ТЕТ”. Можливо, будуть якійсь інші претенденти, більш достойні, що запропонують оригінальну концепцію доведуть, що вони фінансово спроможні і рішення Нацради може бути зовсім іншим”. Проте він зауважив, що у цьому спільному рішенню двох телекомпаній є й частка участі Нацради.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1147
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду