Найголовніша роль

20 Червня 2003
883

Найголовніша роль

883
Коли і яким чином українські ЗМІ почнуть, нарешті, виконувати властиві їм функції? Такою була головна тема міжнародної конференції "Роль медіа в трансформації суспільства", що відбулася минулих вихідних у Львові.
Найголовніша роль
Яку б винахідливість не виявляли організатори різноманітних конференцій з медійної проблематики у визначенні їх тематики, насправді, їх головною темою завжди залишається запитання: коли і яким чином українські ЗМІ почнуть, нарешті, виконувати функції властиві їм, як одній з найважливіших інституцій демократичного суспільства. Зокрема, безсторонньо інформувати, контролювати дії влади з позиції суспільних інтересів, служити головним комунікатором між владою та суспільством і т.д. і т.п. – загалом дотримуватися хрестоматійних засад своєї діяльності. Такі дискусії переважно складаються із виступів різного рівня емоційності і дуже рідко здатні продукувати сякий-такий набір п р а к т и ч н и х кроків досягнення, ще раз підкреслю, давно відомої мети.

Конференція у Львові можливо, у цьому сенсі не стала особливим винятком, але зовсім не варто звинувачувати в цьому її учасників та організаторів (до речі, слід окремо подякувати за бездоганну організацію львівському Інститутові розвитку міста(керівник - Андрій Садовий та польському фонду "ZNAK"( голова - Стефан Вільканович) . Часом, дискусію можна вважати вдалою, якщо в ній прозвучало, хоча б кілька думок(або навіть одна), які дозволили оцінити ситуацію в дещо незвичному ракурсі.

Серед тих виступів, які мені довелось почути у стінах палацу Потоцьких, я виділив для себе принаймні чотири. Два з них – це виступи польських гостей. Промови екс-міністра оборони Польщі Януша Онишкевича та директора Центру моніторингу свободи преси Об’єднання польських журналістів Анджея Краєвського(обоє, до речі, ветерани легендарного профоб’єднання "Солідарність"), у яких йшлося про досвід трансформації польського суспільства та роль преси у цьому процесі. Попри те, що виступи не містили якоїсь ексклюзивно нової інформації, вони змусили задуматися. В першу чергу про те, що реальні суспільні трансформації відбуваються не на сторінках газет і не на екранах телевізорів, як би нам журналістам цього, часом, не хотілося. Медіа дійсно можуть у переломні моменти історії відіграти роль "бікфордового шнура", але без вираженої суспільної потреби до демократичних змін помноженої на політичну волю національної еліти(чи може точніше - контреліти) жодні реформи не досягнуть мети. Польщі, в цьому сенсі, здається пощастило більше ніж Україні – у всякому разі, якщо судити по результатах. Різниця в рішучості та ефективності дій між польськими та українськими опозиціонерами у ті часи, коли громадяни обох країн були готові до радикальних змін – очевидна. Контреліта кінця 80-х-початку 90-х свій шанс радикального суспільного реформування не використала і без особливого опору передала важелі управління "спадкоємцям" з номенклатурної комуністичної обойми. Чому так вийшло і хто винен - про це можна довго вибудовувати різні припущення і сперечатися, згадувати про ментальні особливості, генетичні наслідки голодоморів та репресій чи непроведення кадрової люстрації – та висновки, так чи інакше, залишаться невтішними. Реформ "для народу" не сталося, сталася їх імітація, покликана приховати реальний переділ суспільної власності між цими "спадкоємцями", які віддають і надалі віддаватимуть перевагу нелегітимним "тіньовим" практикам перед будь-якими демократичними процедурами, і для яких мас-медіа завжди будуть, як писав один письменник, "воровскім інструмєнтом, вродє "фомкі".

Саме з цього моменту починається відлік всіх ключових проблем нинішнього українського суспільства. У тому числі і проблем з українськими медіа – як окремого прояву загальної ситуації. Це такі ж наслідки стагнації українського суспільства, як і "відсутність української політичної нації", про яку на львівській конференції говорив Зиновій Кулик –головний редактор журналу "ПіК". І "відсутність громадської думки", про яку говорила професор соціології Львівського університету Наталія Черниш, яка, зокрема, вважає, що громадська думка в Україні наразі замінена "громадськими настроями" – нетривкими і амбівалентними, схильними до суто кон’юнктурних перепадів – і це ще один показник дезорієнтованості та соціальної апатії українців. Всі ці фактори не можуть не впливати на ситуацію в медійній сфері. Радикально виправити цю ситуацію виключно за рахунок зусиль професійного середовища – нереально. Хоч намагання вирішувати ці проблеми за допомогою локальних, паліативних засобів, як це робиться зараз, звісно, справа корисна, більше того – навіть необхідна.

Однак, їх комплексне вирішення вимагає (вибачте, за тавтологію) цілого комплексу суспільних змін. Без цього, найкращі наміри журналістів ще довго залишатимуться лише деклараціями.

Хто саме ініціює і почне реалізовувати ці зміни – хтось із існуючих політичних сил або окремих політиків чи для цього буде необхідна поява нової опозиційної сили принципово неінтегрованої у владу – покаже час. Наскільки близький час – багато в чому залежатиме від працівників мас-медіа. Їхнє завдання "на завтра" – артикулювати у суспільній свідомості необхідність змін і посприяти перетворенню отих самих "громадських настроїв" у громадську думку. І це, можливо, найголовніша роль, яку вони можуть зіграти.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
883
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду