Можливі сценарії розвитку подій на ринку кабельного ТБ Києва після прийняття програми “Київтелесервісу”

12 Червня 2003
843

Можливі сценарії розвитку подій на ринку кабельного ТБ Києва після прийняття програми “Київтелесервісу”

843
Вплив адмінресурсу сягне тут верхньої позначки, а на ринку відбуватиметься щось на кшталт війни. Як вже повідомляла „Детектор медіа”, на останній сесії Київської міської ради була прийнята Програма розвитку Спеціалізованого Комунального Підприємства (СКП) “Київтелесервіс – інвест”. Вона вже отримала неоднозначну оцінку з боку спеціалістів та громадськості.
Можливі сценарії розвитку подій на ринку кабельного ТБ Києва після прийняття програми “Київтелесервісу”
Головними проблемними місцями цієї програми є: по-перше, те, що ця програма не створює міської мережі кабельних телекомунікацій, бо вже існує мережа, створена приватними кабельними операторами; по-друге, те, що зміст її не відповідає назві, бо програма жодним чином не є інвестиційною програмою; по-третє, в ній не згадано нічого конкретного про механізм її фінансування.

Але оскільки ця програма вже прийнята, то варто розглянути можливі сценарії подальшого розвитку подій стосовно її реалізації, та відповідну реакцію ринку кабельного телебачення міста Києва.

У випадку, якщо СКП “Київтелесервіс” вдасться залучити приватні інвестиції і розгорнути свій розвиток на повну потужність, наслідком буде поява у місті паралельних мереж кабельного ТБ, а у перспективі – поява паралельної до вже створеної приватними операторами системи кабельних телекомунікацій міста. Така ситуація не є неприйнятною, але все ж таки залишається відкритим питання, чи ефективним буде такий варіант для міста з точки зору раціонального використання ресурсів, землі тощо. Окрім цього, такий сценарій поки що не уявляється можливим. Навряд чи приватні компанії захочуть мати справу з комунальним підприємством, над яким зберігається адміністративний контроль міської влади. Саме про це попереджала потенційних інвесторів у своєму листі Спілка Кабельних Операторів України. Вклад коштів у СКП “Київтелесервіс” є ризикованим, бо в будь-який момент влада може згадати про адмінресурс і використати його. А коли влада з’являється на ринку у якості одного із його суб’єктів, наслідки можуть бути абсолютно непрогнозованими.

Другий сценарій матиме місце, якщо СКП “Київтелесервіс” не вдасться віднайти приватне джерело інвестицій. В такому разі можливе залучення інвестицій під гарантії міської влади, коштів з позабюджетних фондів. Тобто – непряме фінансування владою. Влада здійснює потужний вплив на ринкову ситуацію, що автоматично призводить до деформації ринку кабельного ТБ і появи на ньому недобросовісної конкуренції.

Ще гіршим виявляється варіант, коли у випадку незнаходження приватних інвестицій, на Київраді постає питання про пряме бюджетне фінансування комунального оператора. Якщо депутатам не вдасться заблокувати таке рішення, то влада прямо виходить на ринок як його суб’єкт. В такій ситуації, для виправдання вкладення бюджетних коштів і отримання прибутку, комунальне підприємство, за підтримки міської влади, скоріш за все буде намагатись агресивними адміністративними заходами витіснити з ринку конкурентів. Оскільки СКП “Київтелесервіс” фактично представлятиме владу, то можна собі лише уявити, які механізми можуть бути задіяні у цьому процесі. Вплив адмінресурсу сягне тут верхньої позначки, а на ринку відбуватиметься щось на кшталт війни.

У четвертому і останньому можливому випадку, коли не справджується жоден з перерахованих вище сценаріїв - тобто СКП “Київтелесервіс” не знаходить приватних джерел інвсетицій і не може розраховувати ні на пряме, ні на опосередковане бюджетне фінансування, - результатом буде визнання неефективною діяльності цього оператора на ринку. Як наслідок, майно СКП “Київтелесервіс” може бути приватизованим або зданим в концесію. Такий варіант у найбільшій мірі відповідає світовому досвіду розвитку ринку кабельних телекомунікацій. Європейські, та й світові, тенденції свідчать про те, що ринок телекомунікацій вже давно є повністю приватним і функціонує за умов лише регулятивно-нормативного втручання влади.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
843
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду