Моніторинг теленовин

2 Червня 2003
1056

Моніторинг теленовин

1056
У зв’язку з технічними причинами, сьогодні „Детектор медіа” друкує тільки „Роботу над помилками” за період 19 - 25 травня.
Моніторинг теленовин
Звіт за минулий тиждень читайте найближчими днями. У зв’язку з технічними причинами, сьогодні „Детектор медіа” друкує тільки „Роботу над помилками” за період 19 - 25 травня.

Звіт за минулий тиждень читайте найближчими днями.

Критерії моніторінгу

Звіт за попередній тиждень

Рейтинг новин від компаній AGB і GFK-USM

РОБОТА НАД ПОМИЛКАМИ

(до звіту за 19 – 25 травня)

Зауваження читачів ТК подано курсивом, відповіді “Детектор медіа” – звичайним текстом.

1. Зауваження Горковенко (ТК “Інтер”):

„Детектор медіа” пише: "У нарізці синхронів народних депутатів щодо політреформи – не зазначено фракційну приналежність (“внефракционный”) депутата О.Волкова, в той час як на синхронах всіх інших цей момент зазначено"

- У даному випадку "Інтер" повністю протитрував депутата. Про фракційну приналежність у титрах ми повідомляємо, коли депутат має юридично оформлене членство у якійсь фракції: особисто написану заява та оголошення головуючого на сесії про входження певного депутата. Крім того, юридично оформленої фракції чи групи "позафракційні" у Верховній Раді немає. Тому титр "народний депутат України" без фракційної приналежності означає, що конкретний депута є позафракційним.



Формально ви цілком праві. Але ж є чимало глядачів, які можуть до ладу не знати цього моменту, і Ви не маєте змоги пояснити їм свою логіку так же докладно, як щойно пояснили “Детектор медіа”. Ці глядачі, звісно ж, не читають наш “Моніторинг” і ваші зауваження до нього, вони просто дивляться ваші новини. Тому вважаємо, що для глядача значно більш промовистим було б позначати позафракційного депутата титром “позафракційний” (як, до речі, це і робить більшість теленовин). Зрозуміло, що це - з тих питань, які є дискусійними. На нашу думку, телевізійникам варто завжди “зважувати” всі свої ефірні рішення з позиції звичайної людини, яка дивиться новини.

2. Зауваження пані М.Сороки (ТК “Інтер”):

Уважаемая "Детектор медіа". В "Мониторинге новостей за 19-25 мая" говорится о том, что каналы не подготовили развернутые сюжеты по поводу уменьшения налога на доходы граждан до 13 %/ эфир- четверг 22 мая/. Хочу заметить, в "Подробностях" /за четверг 22 мая/ развернутый материал на эту тему был бы лишним. О том, что ВР собирается снизить налог говорилось НАКАНУНЕ. В среду 21 мая, в "Подробностях" был мой сюжет , посвященный этой проблеме. Кроме того, большой развернутый материал на тему 13% был в воскресных "Подробицях тижня"/25 мая/. Поэтому убеждена, что проблема введения 13% налога на доходы граждан была освещена в полном объеме. По-меньшей мере,всю важную информацию, касающуюся ключевых моментов закона,телезрители получили. С ув. Марина СОРОКА / ИАС телеканала "Интер"./



Вибачаємося перед вами і всіма читачами “Детектор медіа” за нечіткість нашого формулювання і за певну категоричність нашого зауваження. Справді, суто технологічно, ми не відслідковуємо “Подробиці тижня” (це все ж інший формат, хоча, звичайно, той самий ефірний час ставить програму в розряд новин). З іншого боку, ми, звичайно, бачили ваш сюжет за 21 травня. Проблема полягає трохи в іншій площині. “Подробности” в цій темі висвітлювали суто “процедурну” сторону питання (про що ви й робили докладні репортажі). Коли ми писали наше зауваження, ми мали на увазі дві сторони, які пройшли поза увагою вашої програми (і програм інших телеканалів): це експертна оцінка (навіть не депутати, які ухвалюють закон, а люди, які можуть зважено і незаангажовано прорахувати наслідки прийняття цього закону), і власне ті, кого цей закон стосується – прості люди. Очевидно, для повноцінного висвітлення теми всім новинам цього дня варто було “вийти на вулицю” та дати слово фахівцям, а не обмежуватися репортажами з парламенту.

3. Зауваження пані Є.Стулової і панів А.Гетьмана та Б.Харахаша (ТК ICTV):

Шановні Детектор медіа!

Звертаємо Вашу увагу на дві прикрі помилки у моніторингу теленовин за минулий тиждень.

По-перше, стосовно Вашого зауваження щодо мовној помилки у п`ятничному титрі Фактів. Прізвище КИРПА справді походить від суто украјнського слова. Проте так історично склалося, що наш міністр транспорту має прізвище все ж таки КІРПА. Хто не вірить, зазирніть у довідник "Хто є хто в Украјні" або потурбуйте прес-службу міністерства.

По-друге, у моніторингу за 16 квітня (так у тексті, зрозуміло, йдеться про 16 травня - ТК) у п’ятницю Ви зазначили, що “ Подробности і Факти не повідомляють про референдум у Словаччині щодо вступу крајни до ЄС ”. Це не відповідає дійсності. Наш спеціальний кореспондент Андрій Гетьман перебував у Братиславі і висвітлення референдуму цього дня було у форматі хрипушки.

З повагою,

Євгенія Стулова, журналіст програми новин "Факти"

Андрій Гетьман, журналіст програми новин "Факти"

Богдан Харахаш, випусковий редактор програми новин "Факти"



Якщо пан міністр ладен себе так іменувати, то, звичайно, це питання до самого пана міністра, а не до програми “Факти”. Ми щиро вибачаємося перед співробітниками програми “Факти” за нашу помилку.

Вибачаємося також за ще більш прикру нашу помилку стосовно висвітлення теми референдуму в Словаччині. Справді, ваша програма висвітлювала цю тему навіть ліпше і докладніше за решту телеканалів (в тому числі, серією якісних репортажів і нарисів пана А.Гетьмана).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1056
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 217
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду