Міська влада Рівного позбавила оренди мережу кіосків „ОГОпрес”

23 Травня 2003
1251

Міська влада Рівного позбавила оренди мережу кіосків „ОГОпрес”

1251
Керівництво мережі вважає, що таким чином міськрада намагається позбутися газет, які публікують про них критичні матеріали Керівництво мережі вважає, що таким чином міськрада намагається позбутися газет, які публікують про них критичні матеріали. Однак не виключається, що таке рішення може бути продиктоване конкурентною боротьбою на ринку розповсюдження періодичних видань.
Міська влада Рівного позбавила оренди мережу кіосків „ОГОпрес”


Інформаційне агентство „Рівнеінформ” розповсюдило інформацію про позбавлення Рівненською міськрадою оренди на землю під кіосками мережі розповсюдження друкованої продукції "ОГОпрес". Рішення було прийнято 21 травня на сесії міської ради голосуванням депутатів.

Як тиск на свободу слова та порушення конституційних прав громадян на отримання інформації розцінив це рішення позаштатний консультант Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, депутат Рівненської обласної ради та директор “Видавничого дому “ОГО” Віктор Данилов.



На думку керівництва, таке рішення продиктоване критичними публікаціями в газеті „ОГО” стосовно тих чи інших дій міської влади Рівного та її керівництва.

„Врешті-решт, це незадоволення знайшло вихід під час розгляду питання продовження оренди землі під кіосками фірмової газетної мережі "ОГОпрес". Після багатомісячної тяганини з проходженням питання через структури Рівненської міської ради, на сесії ради 21 травня ц.р. провладна депутатська фракція "Наше місто", не аргументуючи свою позицію, утрималась при голосуванні з зазначеного питання”, - йдеться у повідомленні інформагенції.

- Таке рішення Рівненської міської ради створює перешкоди для розповсюдження на території міста всіх друкованих видань, незалежно від їхньої політичної орієнтації, — вважає Віктор Данилов. — Десятки працівників "ОГОпресу" можуть залишитись без роботи, а міський бюджет втратить податкові надходження. Розцінюю рішення Рівнеради як політичний тиск міської влади на видавців та розповсюджувачів незалежної преси, на свободу слова в цілому. Адже від дій Рівненської міської ради постраждав не лише "ОГОпрес": того ж дня депутати відмовили в оренді землі під кіоском з продажу друкованої продукції ще одному рівненському підприємцю. Вважаю, що такі рішення розходяться з задекларованим владою Рівного курсом на підтримку малого та середнього бізнесу, на залучення податкових надходжень до міського бюджету.



За допомогою у вирішенні даного питання Віктор Данилов звернувся до голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка. А засновники мережі "ОГОпрес" тим часом уже розглядають можливість перенести свої кіоски в один із сусідніх обласних центрів або в один із районних центрів Рівненської області.

«Детектор медіа» звернулася за коментарями щодо ситуації:



Віталій Голубєв, редактор рівненської „Провінційної газети” - вважає, що причиною рішення про відмову в оренді мережі „ОГОпрес” стало утримання від голосування фракції „Наше місто”. Тому, що „ця фракція має більшість у міськраді. Частина її членів проголосувала „за”, а частина утрималася. Це фракція, яка підтримує міського голову. Була дана негласна вказівка надто не старатися у підтримці цього рішення, тобто голосування у вільному режимі. Так вони і зробили.



Існуючий порядок в місті передбачає, що оренда має періодично продовжуватися. Час продовження оренди кіосків мережі „ОГОпрес” припав як раз на сесію міськради.



Рівненський ринок розповсюдження періодичних видань поділяють кілька мереж кіосків: „Кругозір” (колишній „Союздрук”), львівська „Інтер-прес” і „ОГОпрес”. Тобто на ринку є конкуренція, є скандали. Не можна виключати того, що таке рішення було продиктоване якоюсь конкурентною боротьбою. Хоча особисто я вважаю причиною відмови у оренді кіосків звичайну образу за критичну тональність якихось публікацій в газеті „ОГО”. Саме в компетенції міської ради – не продовжити оренду на землю. Тому що інших важелів впливу, щоб витіснити мережу з міста, міськрада не має.



Але на сесії не прозвучало жодних публічних пояснень. Єдине, на сесії секретар міськради Андрій Грещук, який є куратором фракції „Наше місто”, кинув: „та вони незаконно працюють”. Ніяких підтверджень цьому не прозвучало. У мережі є всі відповідні документи, вони платять податки – працюють вже близько 10 років. Депутати цієї фракції зрозуміли це як сигнал: треба „валить”

Ця мережа продає всі рівненські і київські газети, незалежно від політичної орієнтації. Для мене, як для редактора, це просто втрата частини каналів збуту. Це б’є по тиражу газети і її розповсюдженню. Я зараз, можливо, буду змушений шукати ще якісь додаткові канали розповсюджен.



Наскільки я знаю, можливими містами для розповсюдження газет мережею „ОГОпрес” стануть Луцьк чи Сарни, великий залізничний вузол і промисловий центр. Там міська влада створює сприятливі умови. Можливо, всі кіоски доведеться перенести в райцентр і там тільки подякують за це”.



Секретар Рівненської міської ради Андрій Грещук, який, за словами Віталія Голубєва, вважається в місті „впливовою особою в кулуарних речах”, не назвав ніяких інших причин відмови „ОГОпрес” у оренді, крім тієї, що - цитуємо - „депутати висловлюють своє волевиявлення шляхом голосування. Як я можу це розцінити, якщо депутати голосують таким чином? Особисто я голосував „за”. До того ж, це не розпорядження якоїсь посадової особи, а рішення ради”.



На твердження керівництва мережі, що звинувачує міськраду у тиску на свободу преси, секретар відповів, що „це фірма, яка займається торгівлею – розповсюдженням друкованих видань, а не газета”. Мовляв, який тиск – навіщо? ..

ДОВІДКА „ТК”. - Мережа розповсюдження друкованої продукції "ОГОпрес" почала розвиватись у Рівному з 1991 року. Мережа реалізує загальнодержавні та місцеві періодичні видання у кіосках, розташованих у різних місцях Рівного. Засновники мережі "ОГОпрес", окрім розповсюдження преси, займаються також видавництвом власних газет. Основним їхнім видавничим проектом є незалежна щоденна рівненська газета "ОГО".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1251
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 217
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду