ДТРК „Крим”: конфлікт перейшов на рівень влад?

17 Березня 2003
971
17 Березня 2003
12:50

ДТРК „Крим”: конфлікт перейшов на рівень влад?

971
Як стало відомо „Телекритиці”, Голова Верховної Ради Криму Борис Дейч та голова уряду Сергій Куніцин, які за Конституцією автономії мають погоджувати призначення гендиректора ДТРК „Крим”, направили в Держкомітет листа, в якому не дають згоди на продовження з ним контракту Минулої п’ятниці в Сімферополі відбулося розширене засідання колегії Республіканського комітету з інформаційної політики в якому взяли участь Голова Держкомітету з телебачення та радіомовлення Іван Чиж, голова правління НСЖ України Ігор Лубченко, заступник голови Ради міністрів Криму Віталіна Дзоз, Голова комісії ВР АРК мандатної, з питань депутатської етики, організації роботи Верховної Ради та засобів масової інформації Ніна Плужникова, кримські журналісти. На засіданні знову йшлося про кризу в роботі видавництва „Таврида”, видання українськомовної газети „Кримська світлиця”, діяльність Всеукраїнського інформаційно-культурного центру в Сімферополі, конфлікт на ДТРК „Крим”. Власне більшість з цих питань були обговорені на попередній колегії ще 20 червня минулого року, однак вони до цього часу так і не вирішені. У своїх виступах гендиректор ДТРК „Крим” Валерій Низовой, директор видавництва „Таврида” Олег Петрухін, редактор „Кримської світлиці” Віктор Качула, керівник інформаційно-культурного центру Галина Хмельовська скаржились на відсутність державної підтримки, на байдужість кримської влади до функціонування українських культурних та інформаційних фундацій. Застаріле обладнання та величезні борги вже кілька років стримують розвиток колишнього гігантського газетного видавництва „Таврида”, через що воно фактично втратило конкурентноздатність серед аналогічних підприємств, адже не може знизити собівартість продукції, а це стало причиною втрати замовлень та партнерів.
ДТРК „Крим”: конфлікт перейшов на рівень влад?
Частина газет, редакції яких розміщені в Сімферополі, вважають за доцільне друкувати тиражі на базі севастопольських друкарень, в тому числі в друкарні російського Чорноморського флоту. Існуючи вже кілька років, Всеукраїнський інформаційно-культурний центр досі не має приміщення, перебуває в ледь пристосованих для роботи двох кімнатах, фактично не виконує своєї ролі і не протистоїть спротиву поширенню української мови та освіти, не витримує конкуренції із інформаційною експансією з-за кордону.

Виступаючи на колегії Іван Чиж сказав, що серед загалу українських ЗМІ в Криму до цього часу панує тенденція багато говорити, проголошувати патріотичні гасла, оздоблювати промови красивою риторикою, але мало робити, і це саме в той час, коли, за словами Чижа, "вся інформаційна сфера Криму потребує перебудови на державницьких засадах". Як висловився Іван Чиж, „попереднє керівництво видавництва „Таврида” діяло напівкримінальним методом, завело масу боргів, так звані „інвестори” приходили спеціально, щоб підприємство лягло, а потім його "тепленьким" покласти в кишеню”. На його думку, передавати видавництво в управління Криму недоцільно. Він наполягає на тому, що видавництво „Таврида” є загальнодержавною власністю, тому він наполягатиме на поверненні видавництву 651 тисячі гривень за продане майно, переоснащення підприємства на сучасному рівні тощо. Стосовно перереєстрації „Кримської світлиці” Іван Чиж сказав, що раніше „Кримська світлиця” фінансувалася з держбюджету: в 2001 році -- 180 тисяч гривень, а в 2002 році – 231 тисяча. Зараз державне фінансування газети було припинене в зв’язку з тим, що ряд законів України забороняє фінансувати з держбюджету ЗМІ, крім дитячих та етнічних видань. "Українську газету, - сказав Іван Чиж, - навіть в Криму, де українці живуть власне, на правах діаспори, було б неправильно віднести до етнічної преси". Іван Чиж підтримав намір кримських властей виступити засновниками „КС”.

Ситуацію з Всеукраїнським культурно-інформаційним центром Іван Чиж назвав „жахливою”, він підкреслив, що „велику роль грає втрачений час, і зараз працювати буде ще складніше, бо в Криму прекрасно працює російський культурний центр, дай боже йому здоров’я та успіхів”.

Він сказав, що досягнута домовленість також про зміну засновників центру, якими відтепер виступлять з одного боку Держкомітет телебачення та радіомовлення, а з другого -- Рада міністрів Криму, і тоді з’являється правова підстава для надання приміщення, фінансування, іншого забезпечення. А ось конфлікт на ГТРК „Крим” між генеральним директором Валерієм Низовим та частиною колективу вже вийшов за межі компанії. Як повідомили „Детектор медіа” джерело в уряді Криму, в зв’язку з тим, що контракт гендиректора закінчується 7 червня 2003 року, Голова Верховної Ради Криму Борис Дейч та голова уряду Сергій Куніцин, які за Конституцією автономії мають погоджувати призначення гендиректора ДТРК „Крим”, направили в Держкомітет листа, в якому не дають згоди на продовження контракту з ним, а створена в колективі журналістська профспілка „Команда” вимагає його звільнення через запровадження цензури в програмі новин, недоліки в програмній роботі, недбале забезпечення творчого процесу тощо. Тому того дня Іван Чиж провів збори трудового колективу ДРТК „Крим”, на якому обговорено конфлікт, що виник в компанії. У своєму виступі Валерій Низовой підкреслював, що в керівництві колективом він виконує свої обов’язки перед державою. Натомість керівник творчого колективу редакції новин Олена Рожен сказала, що почавши з цензури новин, керівництво ТРК не забезпечує необхідного творчого процесу – на кошти ТРК недавно придбано автомашину „Соболь” для Держтелерадіо (виділено „Детектор медіаю”), машину представницького класу „Шкода” для керівництва компанії і це в той час, коли недостатньо засобів для того, щоб оперативно виїздити на зйомки. В той же день сюжет про засідання колегії та про перебування Івана Чижа в Криму, підготовлений для редакції новин журналістом Володимиром Болотіним, заступник директора ТРК Людмила Хорошилова не підписала в ефір через те, що, за її словами, „він був однобокий, і в ньому не було відображено всі чотири питання, розглянуті на розширеному засіданні колегії”. Автор сказав для „Детектор медіа” , що „формально вона права, це дійсно так, але в той же час, якщо, скажімо, на сесії ВР Криму розглядається 30-40 питань, ми ж розповідаємо не про кожне з них, а вибираємо головне...” Виступаючи перед колективом ТРК, Іван Чиж сказав, що він вважає недопустимим, щоб частина колективу державної компанії виступала „проти самої телекомпанії”. Він наголосив, що поки що нема мови про зміну керівництва ТРК, тим більше, що на його думку, якщо воно й буде, то справа не обмежиться зняттям гендиректора, а буде реконструйовано всю структуру компанії і буде звільнено не лише гендиректора. Іван Чиж визначив термін в один місяць для того, щоб розібратися в проблемах телекомпанії та управління нею.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для „Детектор медіа”, Сімферополь,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
971
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду