Слідство у справі Гонгадзе вийшло на фінішну пряму?

11 Березня 2003
941
11 Березня 2003
17:03

Слідство у справі Гонгадзе вийшло на фінішну пряму?

941
...найбільш вагомою версією, що розглядає Генеральна прокуратура у розслідуванні справи вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, є злочинні дії співробітників Міністерства внутрішніх справ України, - вважає Робер Менар.
Слідство у справі Гонгадзе вийшло на фінішну пряму?
Як повідомив сьогодні на прес-конеференції генеральний секретар Міжнародної правозахисної журналістської організації “Репортери без кордонів” Робер Менар, найбільш вагомою версією, що розглядає Генеральна прокуратура у розслідуванні справи вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, є злочинні дії співробітників Міністерства внутрішніх справ України.

“Я відповідаю за ці слова, – підкреслив у відповідь на запитання журналістів представник Лесі Гонгадзе. – Очевидно, що були люди, які могли вбити будь-кого. Важко припустити, що ці люди діяли без прикриття керівництва. І це – не припущення, це висновки, які можна зробити“.

Сьогодні зранку мама убитого журналіста Леся Гонгадзе та її представник – Робер Менар мали зустріч із Генеральним прокурором України Святославом Піскуном та його заступником Віктором Шокіним. Посилаючись на взяті на себе зобов’язання про нерозголошення таємниці слідства, вони не повідомили більш детально про хід розслідування справи Гонгадзе. Однак, результати цієї зустрічі, за словами Робера Менара, дають підстави стверджувати, що слідство вийшло на фінішну пряму, що за останні шість місяців було зроблено набагато більше, ніж за увесь попередній період. “У справі з’явилися конкретні прізвища, особи, що підозрюються, і потрібно лише провести необхідні слідчі дії”, – зауважив Робер Менар.

Він повідомив також, що звернувся із клопотанням до Генеральної прокуратури, у якому вимагає допитати у цій справі екс-генпрокурора Михайла Потебенька. “Ми звинувачуємо його в тому, що й два роки тому, – сказав він. – Тільки сьогодні це наочно видно, що його роль у розслідуванні справи Гонгадзе зводилася не до ролі генпрокурора, а до ролі людини, що заважає та перешкоджає слідству”.

За словами Робера Менара, наразі діяльність експерта ПАРЄ п.Крюгера якраз і зводиться до того, щоб встановити усі порушення, допущенні у розслідуванні справи Гонгадзе.

Сьогодні на зустрічі з пресою Робер Менар також офіційно повідомив про результати експертизи “таращанського тіла”, проведеної у Лозанні, Швейцарія за згодою Лесі Гонгадзе та за угодою з Генеральною прокуратурою. “Можливість материнства Лесі Гонгадзе до ідентифікованого тіла становить 99, 991%, – йдеться у документі. – Враховуючи цей результат, можна зробити висновок, що материнство Лесі Гонгадзе по відношенню до ідентифікованого тіла практично доведено”.

Сама Леся Гонгадзе заявила, що попри те, що має й інший протилежний висновок щодо приналежності “таращанського тіла”, згідно з експертизою, проведеною у Німеччині, зараз не має підстав сумніватся, що ці останки належать її синові. Тому вона готова до поховання тіла. На прес-конференції вона також звинуватила Президента України Леоніда Кучму у тому, що розслідування справи триває уже два роки та сім місяців, більшість експертиз та слідчих дій за цей час не було зроблено, попри те, що Л.Кучма прилюдно оголосив, що взяв розслідування справи під свій контроль. “Навіщо усе це робилося? Чому увесь цей час травмували мене і мою родину? Чому мене двічі водили в морг? А мою невістку два місяці викликали на допити в прокуратуру? Однак слідство не просувалося. Усе це було для того, щоб привести мене до виснаження, поховати тіло, а потім затягнути розслідування”, – запитує Леся Гонгадзе.

Дати оцінку ставленню до родини загиблого журналіста з точки зору права, ролі та діяльності державних органів України у розслідуванні справи Гонгадзе повинен Європейський суд з прав людини, куди було подано відповідний позов вдовою журналіста Мирославою Гонгадзе.

Як наголосив Робер Менар, він вважає, що зараз надзвичайно важливо утриматися від спроб політизувати справу: “Наша мета – знайти винуватців цього злочину. І результати розслідування, з якими нас ознайомили у Генпрокуратурі, нас підбадьорюють", – резюмував він.

“Чи будуть подальші результати – залежить від тиску, який ми робимо на владні структури і допомоги, яку ми надамо Генпрокуратурі. Я ще раз хочу підкреслити, – сказав Робер Менар, –ми не ведемо політичної гри, ми захищаємо свободу слова, хочемо знайти істину, встановити винуватців і замовників злочину, на яких би посадах вони не перебували”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
941
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду