Нормотворчі обмеження журналістської діяльності

4 Лютого 2003
1107

Нормотворчі обмеження журналістської діяльності

1107
На прикладі Положення про акредитацію при Верховній Раді Автономної Республіки Крим На прикладі Положення про акредитацію при Верховній Раді Автономної Республіки Крим
Нормотворчі обмеження журналістської діяльності
„Детектор медіа” багато уваги приділяє акредитації журналістів при органах влади України. Але досі всі опубліковані нами матеріали стосувалися акредитації журналістів при центральних органах влади. А як обстоять справи в регіонах України, як регулюють свої стосунки тамтешні органи влади та місцеві журналісти? Ми попросили юриста Комітету з моніторингу свободи преси в Криму Арсена Османові зробити правовий аналіз Положення про акредитацію, затвердженого Верховною Радою Криму. Саме про це - в його інтерв’ю для „Детектор медіа”.





-- Пане Арсене, положення про акредитацію журналістів при органах влади, в тому числі при місцевих органах влади, є самодостатнім документом? І місцеві органи влади можуть записувати до нього норми, які їм заманеться, можуть обмежувати права журналістів у такій мірі, яку будуть вважати за потрібне? Чи воно повинне базуватися на інших, вищих правових засадах?



-- Взаємини між журналістами, ЗМІ та Верховною Радою Автономної Республіки Крим визначаються Конституцією України, Законами України «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади й органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» та іншими нормативно-правовими актами. Тому Положення ніколи не може бути самодостатнім документом, а повинне враховувати всі без винятку міжнародні та загальнодержавні правові норми, що визначать свободу преси та стосунки між органами влади і журналістами. Зокрема в Криму ці відносини регламентовані «Положенням про акредитацію у Верховній Раді Автономної Республіки Крим працівників засобів масової інформації, прес-центрів установ, організацій, об'єднань громадян», затвердженим рішенням Президії ВР АРК від 02.07.2002 р. (далі – Положення).

-- Які основні норми воно містить?



- У цьому Положенні зазначено, що метою акредитації є реалізація принципу гласності роботи ВР АРК, поширення найбільш повної, об'єктивної, різнобічної інформації про діяльність кримського парламенту. У Положенні мовиться, що акредитація надається не більше, ніж 4 працівникам одного засобу масової інформації і не більше, ніж 2 працівникам одного прес-центру. Відповідно до пункту 3 Положення, засоби масової інформації чи прес-центри, які мають акредитованих у ВР АРК працівників, забезпечуються прес-релізами, заявами, довідковими матеріалами та іншими документами, створеними прес-центром Управління інформації, аналізу і протоколу Секретаріату ВР АРК для засобів масової інформації. Прес-центр заздалегідь інформує акредитованих журналістів про плани і важливі заходи, що проводитимуться кримським парламентом.

Акредитовані журналісти і працівники прес-центрів мають право:

- перебувати в будинку ВР АРК у робочий час;

- перебувати на пленарних засіданнях ВР АРК, засіданнях Президії ВР АРК;

- працювати в прес-центрі з проектами нормативно-правових актів, розгляд яких планується на найближчому засіданні ВР АРК, її Президії;

- користуватися спеціально встановленими в приміщенні прес-центру таксофонами для міжміського зв'язку;

- збирати й одержувати інформацію, необхідну для підготовки передач або друкованих матеріалів;

- відкрито проводити в будинку ВР АРК кіно-, відео-, звуко- та інші записи, фотозйомки, за винятком випадків, передбачених чинним законодавством і цим Положенням.

Пункт 4 Положення передбачає обов'язки акредитованих працівників ЗМІ та прес-центрів. Так, вони зобов'язані:

- дотримуватися обов'язків суб'єкта інформаційних відносин;

- при висвітленні діяльності ВР АРК та її органів дотримуватися чинного законодавства в галузі інформації;

- під час проведення пленарних засідань і засідань Президії перебувати в залах на місцях, відведених для працівників ЗМІ, дотримуватися встановленого порядку;

- під час пленарних засідань і засідань Президії не заважати роботі депутатів ВР АРК, інших присутніх;

- дотримуватися пропускного режиму, встановленого в будинку ВР АРК;

- не допускати зловживання правом на одержання інформації в будинку ВР АРК, а саме:

- не звертатися за одержанням інформації в інші, крім прес-центру Управління інформації, аналізу і протоколу Секретаріату ВР АРК, підрозділи Секретаріату та Управління справами ВР АРК;

- не допускати спроб проведення зйомок і записів інтерв'ю усупереч волі депутата чи співробітника апарату, не вдаватися до спроб ведення прихованих аудіозапису чи відеозйомки.

-- З вашої точки зору, чи є тут порушення?



-- На думку Комітету з моніторингу свободи преси в Криму, абзац 8 пункту 4 Положення ( не звертатися за одержанням інформації в інші, крім прес-центру Управління інформації, аналізу і протоколу Секретаріату ВР АРК, підрозділи Секретаріату та Управління справами ВР АРК - „Детектор медіа”) порушує права працівників засобів масової інформації. Так, стаття 6 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади й органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» від 23.09.1997 р. говорить, що інформація про діяльність органів державної влади й органів місцевого самоврядування може отримуватися засобами масової інформації від цих органів безпосередньо або через їхні інформаційні служби. Зі змісту цієї статті випливає, що законодавець установив альтернативний спосіб одержання інформації – або безпосередньо від органів державної влади й органів місцевого самоврядування, або через їхні інформаційні служби.

Згідно зі статтею 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” від 16.11.1992 р. журналіст має право: на вільне одержання, використання, поширення інформації, відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування і бути прийнятим їхніми посадовими особами.



-- А як ви прокоментуєте те, що Положення забороняє записувати чи знімати депутата без його згоди? По-перше, чи реально, щоб у кожного спитати згоду ще до сесії, адже наперед не знаєш, хто буде виступати, що говорити, і що саме його доведеться знімати та записувати? А, по-друге, депутати – публічні люди, і виборці мають знати, що говорить депутат на сесії навіть тоді, коли він цього не хоче. Створюється також нонсенс – депутати весь час добиваються, щоб сесії транслювались по радіо чи по телебаченню і кожен з них попередньо не дає на це згоди...



-- Абзац 9 пункту 4 Положення (не допускати спроб проведення зйомок і записів інтерв'ю усупереч волі депутата чи співробітника апарату, не вдаватися до спроб ведення прихованих аудіозапису чи відеозйомки - „Детектор медіа”) забороняє проводити зйомки і запис інтерв'ю всупереч волі депутата чи співробітника апарату. На думку Комітету з моніторингу свободи преси в Криму, ця норма суперечить статті 38 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» від 21.12.1993 р., в якій мовиться, що творчий працівник телерадіоорганізації має право: збирати й одержувати безперешкодно інформацію, необхідну для підготовки передач, проводити кіно-, відео-, звуко- та інші записи, фотозйомку, за винятком випадків, передбачених чинним законодавством України.

У зв'язку з цим Комітет з моніторингу свободи преси в Криму направив голові ВР АРК Дейчу Б.Д. офіційного листа з проханням переглянути це Положення і привести його у відповідність до чинного законодавства. Юридичне управління ВР АРК в особі заступника начальника управління О. Івченко у своїй відповіді відхилило претензії журналістів, визнавши доводи, викладені в листі, необЄрунтованими на таких підставах:

«1. Так, згідно зі статтею 2 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади й органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» органи державної влади й органи місцевого самоврядування зобов'язані надавати засобам масової інформації повну інформацію про свою діяльність через відповідні інформаційні служби органів державної влади й органів місцевого самоврядування. Повноваженнями з висвітлення роботи Верховної Ради Автономної Республіки Крим у ЗМІ згідно зі статтею 16 Закону України «Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим» і Положенням про Секретаріат Верховної Ради Автономної Республіки Крим, затвердженим Постановою Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 28 липня 1998 р. № 122-II, наділений прес-центр Управління інформації, аналізу і протоколу. Інші структурні підрозділи Секретаріату Верховної Ради АРК повноваженнями щодо надання інформації засобам масової інформації не наділені. Таким чином, у зазначеній частині Положення про акредитацію у Верховній Раді Автономної Республіки Крим працівників засобів масової інформації, прес-центрів установ, організацій, об'єднань громадян, затверджене постановою Президії Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 2 липня 2002 року № 158-3/02, не суперечить Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади й органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», Закону України «Про інформацію», Закону України «Про друковані засоби масової інформації» і Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

2. На нашу думку, норми Положення, що забороняють проведення прихованих аудіозапису чи відеозйомки, базуються на частині 2 статті 32 Конституції України і статті 23 Закону України «Про інформацію», що забороняють збір і поширення інформації про особу без її попередньої згоди. Разом з тим, думаємо, що для усунення неоднозначного тлумачення порядку застосування цієї норми Положення можна розглянути питання про її конкретизацію».

--Ви погодились з таким тлумаченням законів та ролі ЗМІ?



-- Ні. По перше, на практиці ця норма не виконується, і журналісти зараз, як і раніше, не питають попередньо згоди на запис важливих виступів на сесії чи засіданні президії, а депутати, як правило, не протестують з цього приводу. Отже, вважаючи відповідь невмотивованою, Комітет з моніторингу свободи преси в Криму ще раз направив листа, в якому попросив керівництво кримського парламенту повернутися до цієї проблеми. Зокрема, було запропоновано виключити 8-й абзац пункту 4 Положення про акредитацію у ВР АРК працівників ЗМІ, прес-центрів установ, організацій, об'єднань громадян, що починається словами «не звертатися за одержанням інформації...» повністю, а 9-й абзац пункту 4 Положення викласти в наступній редакції: «не проводити і не використовувати приховані аудіозапис чи відеозйомку»... Подивимось, що буде далі...

На фото юрист Комітету з моніторингу свободи преси в Криму Арсен Османов
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сімферополь, спеціально для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1107
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду