Микола Томенко про подвійні стандарти податкової та Генпрокуратури, про контроль ринку реклами, про недїєздатність Нацради…

17 Січня 2003
1212

Микола Томенко про подвійні стандарти податкової та Генпрокуратури, про контроль ринку реклами, про недїєздатність Нацради…

1212
Під час чат-конференції у „Телекритиці” голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко заявив, що у „ДПА існує власний список ЗМІ, до яких застосовується мораторій на перевірки.
Микола Томенко про подвійні стандарти податкової та Генпрокуратури, про контроль ринку реклами, про недїєздатність Нацради…
Ніна Краснова, „Детектор медіа” Під час чат-конференції у „Детектор медіа” голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко заявив, що у „ДПА (Державної податкової адміністрації. – „Детектор медіа”) існує власний список ЗМІ, до яких застосовується мораторій на перевірки, та перелік ЗМІ, які треба перевіряти щоденно”. Голова парламентського комітету обгрунтував своє твердження тим, що у відповідь на депутатський запит від 20.11.2002 стосовно перевірки фінансової діяльності студії „1+1”, екс-в.о.голови ДПА Ф.Ярошенко відповів, що зараз існує мораторій на перевірки ЗМІ, тому ДПА не може перевірити цю телерадіокомпанію. „Не такий страшний список, як страшні подвійні стандарти”, -- зауважив Томенко.

Копію цього листа Томенко надав „Детектор медіа”, ми публікуємо його наприкінці цього тексту. Нагадуємо також, що за повідомленням інтернет-видання "Форум"в национальный план документальных проверок юридических лиц на 2003 год включено 150 средств массовой информации”.

„Форум” при цьому посилається на пресс-службу:"Государственной налоговой администрации Украины и Главное управлением налогового аудита и валютного контроля ГНАУ. В 2002 году, - цитуємо далі „Форум”, - было проверено 156 СМИ, в 2001 году - 180. По желанию и с согласия средств массовой информации в проверках могут участвовать представители Национального союза журналистов Украины и международной правозащитной организации "Репортеры без границ" - по поводу этого ГНА приняла с ними соответствующие меморандумы. Полный перечень СМИ, подлежащих проверке в 2003 году, планируется опубликовать в ближайшем номере журнала "Вестник налоговой службы Украины".

Микола Томенко під час чат-конференції зазначив також, що зараз Комітет з питань свободи слова і інформації спільно з авторами законів про вибори Президента працює над блоком питань, що стосуються агітаційної роботи під час виборів. Зокрема, над тим, якими повинні бути передвиборчі президентські теледебати, і хто і в який спосіб приймає рішення про розміщення політичної реклами на білбордах. „Сьогодні місцева виконавча влада, практично, повністю контролює ринок зовнішньої реклами. І, як наслідок, на парламентських виборах створила проблеми для опозиційних партій. Я маю документи, що засвідчують, як місцеві держадміністрації незаконно змусили приватні структури розмістити на безоплатній основі привітальні сюжети від Президента України на 10% своїх рекламоносіїв”, -- заявив Томенко.

Микола Томенко далі повідомив, що найближчим часом Комітет планує направити Генпрокуратурі роз’яснення стосовно запроваджених нею принципів акредитації журналістів. Голова профільного парламентського Комітету стверджує, що вони (принципи) суперечать чинному законодавству. „Найближчим часом ми з моєю коллегою -- народним депутатом Валентиною Семенюк -- спробуємо розсекретити ще одну впливову, але так само неконституційну інституцію -- Державне управління справами при Президенті України,”— сказав Микола Томенко.

Коментуючи вето, яке Президент застосував до Закону, який передбачав заборону переривання фільмів анонсами, Микола Томенко зазначив: „За цей законопроект проголосувало 339 народних депутатів, і Віктор Пінчук в тому числі. Учора Президент наклав вето на цей закон, що я розумію так: Л.Кучма в черговий раз не прочитав те, що підписав, або він вважає, що його онук після школи повинен дивитися анонсовані на усіх загальнонаціональних ТК фрагменти фільмів жахів, бойовиків, еротики, які демонструватимуться в нічний час. Тому ми й надалі будемо робити все, щоб зупинити засилля аморальної та антидуховної реклами”.

Крім того, Томенко додав, що зараз у комітеті зареєстровано 5 законопроектів стосовно змін до закону „Про рекламу”. Голова комітету зазначив, що основою нового закону „Про рекламу”, на його думку, стане законопроект М.Баграєва, Ю.Артеменка, О.Омельченка.

Стосовно ситуації, що склалася зараз у Нацраді, Микола Томенко зауважив, що сьогодні Нацрада з питань телебачення та радіомовлення нездатна приймати будь-яке рішення, тому що Л. Кучма і досі не звільнив Бориса Холода і не призначив нікого на місце Володимира Грановського, який нещодавно звільнився зі складу Нацради. Тому в Нацради немає необхідної кількості членів, а, отже, вони взагалі не можуть проводити свої засідання.

Як вам відомо, кілька фракцій парламентської більшості протягом останніх кількох місяців зривали розгляд пропонованого нами питання про обрання четвертого члена Нацради від ВР. Думаю, що в перший четвер третьої сесії ми повернемося до цього питання, що дасть можливість розблокувати діяльність Нацради. Крім того, спеціальна слідча комісія ВР (очолює Ігор Гринів) ближчим часом оприлюднить результати перевірки діяльності, щонайперше, Б.Холода і Нацради, а це, в свою чергу, сприятиме появі нового голови Нацради,” – заявив Томенко.

Повний виклад чат-конференції з Миколою Томенком читайте тут.

Ніна Краснова, „Детектор медіа”

Друкуємо копію листа-відповіді на депутатський запит від ДПА, надану "Детектор медіа" Миколою Томенком:

ДЕРЖАВНА

ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ



Голові Верховної Ради України Литвину В.М.

Народному депутату України Стойко І.М.

Про розгляд депутатського запиту

Державною податковою адміністрацією України Ваш заїшт №11/10-215 від 20.11.2002р. про перевірку фактів щодо недонадходження до державного бюджету коштів від діяльності телекомпанії "Студія "1+1" уважно розглянуто.

Проведеним аналізом встановлено, що питання про незаконну діяльність телерадіокомпанії "Студія "1+1", які неодноразово висвітлювались у щотижневиках "Столичные новости", в даний час являються предметом судового розгляду. Більшість із них відносяться до компетенції Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Крім того, повідомляємо, що згідно пункту 8 Протоколу наради у Віце-прем'єр-міністра України від 23.11.2002р. з питання про стан виконання Указу Президента України №1323 від 09.12.2000р. "Про додаткові заходи щодо безперешкодної діяльності засобів масової інформації, дальшого утвердження свободи слова в Україні" оголошено мораторій на перевірки протягом року редакцій (організацій) друкованих та електронних засобів масової інформації.

Враховуючи вищезазначене ДПА України в даний час не може провести перевірку телерадіокомпанії "Студія "1+1". Стосовно питань повноти та правильності сплати коштів за ліцензію на право користування ефіром на Другому Національному телеканалі рекомендуємо звернутись до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Виконуючий обов'язки Голови Ф.О. Ярошенко

06.12.2002

Читайте також:

Томенко прогнозує появу в 2003 році нового інформагентства на ринку України

Найближчим часом в Україні відбудеться Форум журналістів для навчання їх практиці захисту своїх прав

Томенко виступає за якнайшвидше врегулювання статусу російських ЗМІ в Україні
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1212
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду