Як приєднатись до Київської незалежної медіа-профспілки?

6 Грудня 2002
1464

Як приєднатись до Київської незалежної медіа-профспілки?

1464
Зважаючи на прохання наших читачів, „Детектор медіа” звернулась за роз’ясненням до члена Комітету Київської НПМ Сергія Гузя. - Відповідно до діючого законодавства України, профспілки набувать відповідних повноважень з моменту проголошення про їх створення та прийняття Статуту. Таким чином вже зараз журналісти, творчі працівники ЗМІ Києва можуть приєднатись до нашого профспілкового руху.
Як приєднатись до Київської незалежної медіа-профспілки?
Згідно зі Статутом КНМП, у нашій профспілці закладене індивідуальне членство. Тому кожен, хто бажає мати захист з боку профспілки, повинен написати заяву в довільній формі про свій вступ до Київської незалежної медіа-профспілки. Обов’язково слід зазначити прізвище, місце постійного проживання, місце роботи та посаду.

Членами нашої профспілки можуть бути творчі працівники ЗМІ, що працюють на штатних посадах, позаштатні журналісти, що забезпечують себе роботою самостійно, тимчасово безробітні журналісти, а також студенти, що проходять практику в засобах масової інформації.

Заява подається до Комітету КНМП, головою якого є Андрій Шевченко (представництво Комітету знаходиться за адресою: бул. Лесі Українки, 26, кім. 706, тел: 230-69-81, факс: 230-69-82, E-mail: info@profspilka.org.ua, Сергій Гузь, Людмила Савченко). При вступі до профспілки заявник повинен сплатити вступний внесок у розмірі 20 грн. Щомісячні членскі внески у міську організацію складають 10 грн.

Ці кошти йдуть на статутну діяльність, оренду приміщення для офісу профспілки, залучення юристів та фахових консультантів, представницьку діяльність профспілки в органах державної влади та серед власників ЗМІ, відносини з іншими профспілковими та громадськими організаціями, спрямованими на захист інтересів членів профспілки.

Згідно зі Статутом, три або більше членів профспілки, які працюють на одному підприємстві або забезпечують себе роботою самостійно, можуть утворювати Первинні осередки КМНП. Для цього вони повинні провести у себе збори і прийняти відповідне рішення ( зразок протоколу читайте тут).

Сьогодні наша профспілка має свої осередки на телеканалах “УТ-1” та “1+1”, в Інтернет-виданні “Детектор медіа”, Інформаційному агенстві УНІАН, Академії Української Преси.

Крім того, Київська незалежна медіа-профспілка активно співпрацює з іншими регіональними журналістськими профспілками з метою створення об’єднання, яке б захищало інтереси журналістів та інших творчих робітників на всьому просторі України.

Витяг з Статуту Київської незалежної медіа-профспілки:

3. ЧЛЕНИ ПРОФСПІЛКИ, ЇХ ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ

3.1. Організація будується на принципах вільного вибору та індивідуального членства.

3.2. Членами Профспілки можуть бути фізичні особи, зайняті творчою діяльністю у засобах масової інформації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю на постійній, контрактній (за сумісництвом) або гонорарній основі, студенти, які проходять, фахову практику, а також особи, які звільнилися з засобів масової інформації в зв’язку із виходом на пенсію, чи тимчасовою втратою працездатності, забезпечують себе роботою самостійно, навчаються в навчальному закладі.

3.3. Прийняття у члени Профспілки здійснюється в індивідуальному порядку Комітетом первинної профспілкової організації за умови визнання цілей діяльності Профспілки, положень цього Статуту та інших установчих документів Профспілки.

3.4. Прийняття у члени Профспілки здійснюється на підставі письмової заяви до первинної профспілкової організації і відповідного рішення Комітету первинної профспілкової організації в 5-ти денний термін.

3.5. Члени Профспілки мають право:

3.5.1 брати участь у діяльності Профспілки та у всіх заходах, що здійснюються Спілкою;

3.5.2 вносити пропозиції до всіх органів Профспілки з питань, пов’язаних із її діяльністю;

3.5.3 обирати та бути обраними до всіх керівних органів Профспілки, висувати до зазначених органів Профспілки своїх представників;

3.5.4 безперешкодно отримувати інформацію про діяльність Профспілки з питань використання членських внесків;

3.5.5 користуватись послугами та пільгами, які може надати Профспілка;

3.5.5 звертатись до керівних органів Профспілки для отримання фінансової та іншої допомоги для здійснення статутних завдань;

3.5.7 вільно вступати до Профспілки і вибувати з неї.

3.5. Члени Профспілки зобов’язані:

3.5.1 сприяти виконанню цілей і завдань Профспілки;

3.5.2 дотримуватись вимог Статуту та інших документів Профспілки, рішень органів Профспілки;

3.5.3 брати активну участь у діяльності Профспілки;

3.5.4 сплачувати вступні та членські внески.

3.7. Вихід із членів Профспілки здійснюється на підставі письмової заяви члена Профспілки на ім’я Голови Комітету первинної профспілкової організації. Заява про вихід з членів Профспілки повинна містити причину виходу з членів Профспілки. Рішення про вихід із Профспілки приймається Головою Комітету первинної профспілкової організації в 5-ти денний термін.

3.8. Член Профспілки може бути виключений з числа членів Профспілки, якщо він не виконує обов’язків члена Профспілки, своїми діями або бездіяльністю завдає шкоди репутації Профспілки, її фінансовому стану та не сплачує членські внески. Рішення про виключення ухвалюється Комітетом первинної профспілкової організації. За виключеним із Профспілки зберігається право апелювати до Загальних зборів членів Профспілки. Апеляція повинна бути розглянута на найближчих Загальних зборах членів Профспілки.

3.9. Особи, які вибули зі Профспілки, можуть бути знову поновлені в ній на загальних підставах згідно п. 3.4. цього Статуту.

3.10. Роботодавці не можуть бути членами виборних органів Профспілки.

3.11. Цим Статутом не передбачається обмеження щодо подвійного членства в Профспілках.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1464
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду