Вперше в Україні створено профспілку творчих працівників ЗМІ

2 Грудня 2002
2258

Вперше в Україні створено профспілку творчих працівників ЗМІ

2258
...щойно створена організація налічує 47 членів-засновників, серед яких відомі журналісти з провідних ЗМІ Києва. Як вже повідомлялося, 30 листопада відбулася Установча конференція, на якій творчі працівники ЗМІ створили Київську незалежну медіа-профспілку. Передбачається, що новостворена профспілка якнайскоріше має об’єднати більшість громадсько активних київських журналістів.
Вперше в Україні створено профспілку творчих працівників ЗМІ
Поки що щойно створена організація налічує 47 членів-засновників, серед яких відомі журналісти з провідних ЗМІ Києва. Головна мета НМП - захистити права не лише журналістів, а й усіх творчих працівників ЗМІ на роботу, безпеку та свободу слова. Головними засадами діяльності профспілки буде створення юридичної служби, яка відстоюватиме інтереси її членів під час судових позовів, лобіювання контрактної системи у відносинах власник - найманий працівник ЗМІ, захист прав журналістів на професію, включаючи жорсткі дії – аж до страйку – в боротьбі проти політичної цензури. На Установчій конференції учасники обговорили можливі варіанти назви профспілки, прийняли Статут, відбулася широка дискусія з приводу обрання голови та членів Комітету профспілки. Головою профспілки більшістю голосів за рейтинговим голосуванням було обрано Андрія Шевченка.

До Комітету профспілки увійшли журналісти: Сергій Гузь, Наталя Лігачова („Детектор медіа”), Андрій Тичина („1+1”), Альбіна Трубенкова (УНІАН), Віктор Уколов (“Громадське радіо”), Андрій Шевченко, Данило Яневський. Голова і члени Комітету переобиратимуться раз на рік. Комітет скликатиметься не менше, ніж раз на місяць. для вирішення поточних справ та скерування подальших дій профспілки.

Була створена також Ревізійна комісія, що стежитиме за правильністю призначення та розподілом профсоюзних коштів. У її складі Вахтанг Кіпіані („1+1”), Борис Гривачевський (УТ-1) та Олександр Харченко (УНІАН). Головою комісії став Вахтанг Кіпіані. На конференції учасниками визначений розмір вступних внесків (20 грн.) та щомісячних членських внесків (10 грн.). Рішенням Установчої конференції список всіх засновників Київської незалежної медіа-профспілки – після остаточного юридичного оформлення - буде опублікований на сайті www.profspilka.org.ua.

Київська незалежна медіа-профспілка має стати одним з осередків всеукраїнської спілки. На сьогодні первинні організації створені у Дніпродзержинську та Криму. Йде робота зі створення регіональних незалежних профспілок працівників ЗМІ в Одесі, Луцьку, Луганську та Донецьку.

Передбачається, що установчі збори всеукраїнської незалежної профспілки працівників ЗМІ відбудуться у січні-лютому 2003 року.

З приводу вступу до Київської незалежної медіа-профспілки телефонуйте 230-69-81, Сергій Гузь, Людмила Савченко.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
редактор сайту Незалежної медіа-профспілки, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2258
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду