Українська демократія може не отримати „міжнародного сертифікату”

25 Жовтня 2002
1065

Українська демократія може не отримати „міжнародного сертифікату”

1065
У Києві відбувся „круглий стіл” на тему :”Чи виключать Україну з клубу демократичних держав?”
Українська демократія може не отримати „міжнародного сертифікату”
Сергій Черненко, „Детектор медіа” У Києві відбувся „круглий стіл” на тему :”Чи виключать Україну з клубу демократичних держав?”

Створена у вересні 2002 року коаліція неурядових організацій під назвою „Демократична ліга” запропонувала учасникам круглого столу обговорити стан демократії в Україні.

Адже саме через критичну ситуацію у багатьох сферах суспільного життя наша держава сприймається зараз у світі, як недемократична. У першу чергу, через проблеми зі свободою слова, економічними свободами та соціальними правами, можливістю проведення вільних і справедливих виборів, відкритістю влади, доступом громадян до прийняття рішень, прав національних меншин і т. п.

Свідченням такого ставлення до України, серед іншого, служить і цілком реальна можливість пониження статусу України на форумі Спільноти демократій, що відбудеться 10-12 листопада 2002 року у Сеулі (від статусу учасника до статусу спостерігача).

Цей факт, який може видатися несуттєвим для пересічного громадянина України, насправді тягне за собою вельми невтішні наслідки. Зокрема, ставить під сумнів легітимність держави й влади, різко погіршує інвестиційну привабливість України, і, таким чином, фактично виштовхує її на узбіччя світового економічного розвитку. А це вже безпосереднім чином вплине на життєвий рівень кожного окремо взятого українця.

Втім, дехто з виступаючих зауважив, що далеко не зайвим було б визначити чітку систему критеріїв, за якими можна було б оцінити рівень розвитку тих чи інших демократичних інституцій. Оскільки, часом, статус „недемократичності” може використовуватися в залежності від суто кон’юнктурних міркувань конкурентної боротьби. Присутні погодились, що розробка таких критеріїв також має бути у центрі уваги неурядових аналітичних структур.

Власне, усвідомлення необхідності виправлення існуючої ситуації привело ряд громадських організацій до об’єднання зусиль.

Демократична ліга, до складу якої увійшли тринадцять громадських організацій, презентувала для широкого публічного обговорення попередні висновки дослідження, під назвою ‘”Больові точки” української демократії’.

На думку учасників засідання, таке обговорення має стати початком вироблення громадянської стратегії демократичного розвитку України і стимулює суспільство до конкретних кроків, спрямованих на утвердження демократичного розвитку.

Нижче читачі „Детектор медіа” мають можливість познайомитись із списком організацій, які увійшли до „Демократичної ліги”, а також із дослідженням ‘”Больові точки” української демократії’

“Больові точки” української демократії

Громадська ініціатива “Демократична ліга”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1065
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду