З ким журналісти будуть говорити в парламенті про цензуру?

24 Жовтня 2002
931

З ким журналісти будуть говорити в парламенті про цензуру?

931
У голосуванні за проект постанови по слуханням про політичну цензуру не взяли участь 130 депутатів, серед них – фракція „Наша Україна” у повному складі. Як вже повідомляла „Детектор медіа”, за проект постанови по проведенню парламентських слухань „Суспільство, ЗМІ, влада: свобода слова та цензура в Україні» проголосували 295 депутатів. Ніхто не голосував проти, і ніхто не утримався.
З ким журналісти будуть говорити в парламенті про цензуру?
У голосуванні за проект постанови по слуханням про політичну цензуру не взяли участь 130 депутатів, серед них – фракція „Наша Україна” у повному складі.

Пофракційно голоси депутатів розподілилися так. Позафракційні: «за» - 8, не голосувало 2, відсутні - 5 . Фракція "Наша Україна": не голосувало – 99, відсутні -11 . Фракція комуністів: «за» - 58, не голосувало – 2, відсутні - 1 .Фракція Соціал-демократичної партії України (о): «за» - 38, не голосувало – 1. Фракція Блоку Юлії Тимошенко: не голосували усі 20 депутатів. Фракція Соціалістичної партії України: «за» - 18, не голосувало – 2, відсутній-1. Фракція Аграрної партії України: «за» - 14, 2- не голосували. Фракція Народно-демократичної партії : «за» -17. Фракція "Регіони України": «за» - 35, не голосував – 1, відсутній – 1. Група "Європейський вибір": «за» - 19, відсутній -1 . Фракція партій ППУ та "Трудова Україна": «за» 41. Група "Демократичні ініціативи": «за» - 18, відсутні - 2 . Група "Народовладдя": «за» - 15, 1- не голосував, відсутній -1 .Група "Народний вибір": «за» - 14.

Звичайно, дуже неоднозначну реакцію викликало рішення „Нашої України” не голосувати за проект постанови по слуханням. Секретар профільного Комітету ВР Микола Баграєв розповсюдив заяву, в якій висловив своє здивування стосовно непослідовності окремих фракцій. На думку пана Баграєва, «сложно объяснить ситуацию, когда фракция «Наша Украина» не голосует за внесенный ее членами проект». Адже проект був підготовлений Комітетом по питанням свободи слова та інформації, 8 из 13 членов якого – депутати від фракції «Наша Україна».

Як вважає депутат, «создается впечатление, что проблема цензуры в СМИ волнует только самих журналистов». А «некоторые депутаты, нещадно критикующие власть за оказываемое якобы давление на СМИ, в очередной раз просто «прикрылись» проблемами журналистов».



За словами для „Детектор медіанародного депутата від „Нашої України” Лілії Григорович, на засіданні фракції "Нашої України" напередодні голосування у четвер було вирішено, що "НУ" блокуватиме роботу парламенту, доки ВР не підтримає постанову про те, що кожен депутат має голосувати особисто, а картки відсутніх депутатів мають бути заблоковані для голосування. Тому фракція «НУ» не брала участі і у голосуванні взяття за основу проекту Постанови про парламентські слухання "Суспільство, ЗМІ, влада: свобода слова та цензура в Україні". Голова інформаційного комітету ВР Микола Томенко, фракція “Наша Україна”, пояснив це так: “Це був, скоріше, тест для пропрезидентських фракцій, які говорять, що у нас цензури немає. Немає жодного сумніву у тому, що “Наша Україні” та блок Юлії Тимошенко, які не брали участі у цьому голосуванні, не є проти того, щоб питання про цензуру розглядалося.

Що ж, пропрезидентські фракції витримали тест. Вони теж вважають, що в Україні є політична цензура і це радує мене особисто. Я був абсолютно переконаним, що без наших голосів це рішення пройде. Для мене є принциповим, оскільки усі визнали, що є політична цензура, тепер треба організувати ці слухання, щоб її ліквідувати”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
931
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду