Євросоюз проведе моніторинг українських ЗМІ

16 Жовтня 2002
915

Євросоюз проведе моніторинг українських ЗМІ

915
Ханне Северинсен: “Я можу тільки сказати, що ці “темники” – правда, і вони містять рекомендації журналістам, як висвітлювати певні речі. І ЄС робитиме аналіз телевізійних програм, щоб ці чутки спростувати або підтвердити” Доповідачі комітету ПАРЄ з питань моніторингу розповіли про результати свого візиту в Україну та результати перемовин із численними органами влади, неурядовими організаціями щодо виконання Україною вимог Ради Європи.
Євросоюз проведе моніторинг українських ЗМІ
Важливим питанням дослідження під час цього візиту стала й проблема цензури в ЗМІ. Як повідомила на прес-конференції Ханне Северинсен, доповідачі комітету ПАРЄ з питань моніторингу відзначили, що в Україні “посилилося втручання у роботу журналістів”. Підставою для такого твердження стали заяви самих журналістів, зроблені на зустрічі із доповідачами ПАРЄ.

“Все більше журналістів кажуть, що вони мають так звані “темники” – те, що формує Адміністрація Президента України, щоб впливати на журналістів”. – сказала пані Северинсен – „Втручання і залякування журналістів є свідченням того, що ми повинні визнати: ситуація в країні погіршилася”.

Вислухавши представників українських ЗМІ минулої неділі, доповідачі ПАРЄ задали відповідне запитання голові Адміністрації Президента Віктору Медведчуку. Як повідомила пані Северинсен, Медведчук заперечив наявність “темників”. При цьому парламентар РЄ звернулася до самих журналістів із закликом довести наявність такого виду впливу на них. Ханне Северинсен говорить, що під час підготовки звіту моніторингового комітету, навряд чи вони використовуватимуть термін “політична цензура”, але точно говоритимуть про “temnyk” – нове українське визначення цього явища.

За словами Ханне Северинсен, “влада вже зараз може зробити багато чого, перш за все, зустрітися з журналістами, які підписали “Маніфест” і організувати парламентські слухання з цього приводу”. Доповідачі ПАРЄ зауважили, що намагатимуться також переконати Президента прийняти скарги журналістів і вислухати їх занепокоєння з цього приводу. Крім того, щоб бути абсолютно впевненим, що те, чим стурбовані нині українські журналісти, насправді мало місце, Європейський Союз ініціює проведення моніторингу теле-, радіо-ефіру України і підготує спеціальний аналіз, що підтвердить чи спростує наявність, як дипломатично зауважила Ханне Северинсен, “певних змін” в українських ЗМІ.

За словами пані Северинсен, проявом тиску на журналістів є й нерозслідування убивств Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова. “У справі Гонгадзе немає жодного прогресу. – Повідомила вона про результати перемовин у Генеральній прокуратурі України. – Я не почула нічого нового. Ми обговорюватимемо це питання в контексті нашого звіту”.

Секретар комітету ПАРЄ з питань моніторингу Геза Мезей також уточнив, що у листопаді до України приїде пан Крюгер, юрист, екс-заступник генсека Ради Європи, що підготує додатковий звіт з розслідування справи Георгія Гонгадзе. Доповідачі ПАРЄ висловили занепокоєння тим, що визнання в США достовірності фрагментів “плівок Мельниченка” наштовхує їх на думку, що й інші фрагменти теж можуть бути достовірними. Це питання теж частково досліджуватиметься під час візиту юриста ПАРЄ до України.

Нагадаємо, що після обговорення доповіді парламентарів у моніторинговому комітеті звіт буде надіслано уряду України для відповіді. І тільки на квітневій сесії ПАРЄ 2003 року його буде оприлюднено та обговорено.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“”Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
915
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду