Існування політичної цензури в країні практично визнане. Що далі?

15 Жовтня 2002
888

Існування політичної цензури в країні практично визнане. Що далі?

888
Як сказав сам Володимир Литвин, навряд чи хтось з 449–ти народних депутатів буде проти парламентських слухань про цензуру. Як вже повідомила „Детектор медіа”, Голова Верховної Ради Володимир Литвин не проти проведення парламентських слухань про політичну цензуру. Парламентський комітет зі свободи слова завтра повинен, за словами його голови Миколи Томенка, прийняти про це рішення, яке в наступний четвер вже буде винесене на погоджувальну раду парламентських фракцій.
Існування політичної цензури в країні практично визнане. Що далі?
І, як сказав сам Володимир Литвин, навряд чи хтось з 449–ти народних депутатів буде проти парламентських слухань про цензуру.

На пряме запитання членів журналістського Страйкому та Оргкомітету щодо створення профспілки працівників ЗМІ, зустріч з якими Володимира Литвина та Миколи Томенка і відбулася у Верховній Раді, Голова ВР відповів, що з його боку було б „блюзнірством заперечити існування цієї проблеми в Україні”. Володимир Литвин вважає, що на майбутніх слуханнях треба буде саме не констатувати її наявність, а розробляти механізми, які б унеможливили її існування у майбутньому.

Також Володимир Литвин висловив побажання, щоб до проведення парламентських слухань створювану Незалежну профспілку працівників ЗМІ було вже зареєстровано, що полегшить ведення переговорів з нею з боку влади, а також участь членів профспілки у підготовці слухань у ВР.

Зустріч членів Страйкому та Оргкомітету з головою ВР пройшла досить конструктивно. Журналісти наголосили на тому, що ще ніколи в Україні не було такої важкої ситуації зі свободою ЗМІ. Для засобів всіх форм власності є перелік тем, про які вони не повинні говорити, є список „заборонених” для згадки або повноцінного цитування політиків, є прямі вказівки, як ті чи інші теми висвітлювати. Таким чином, журналісти є співучасниками злочину, адже громадяни України за Конституцією мають право на одержання повної та об'єктивної іноформації про все, що відбувається в країні. Таким чином порушується і право журналістів виконувати професійно свої обов’язки, що підлягає дії 171 статті Кримінального кодексу.

Ініціатори зустрічі заявили, що обраний ними Страйком уповноважений ініціювати проведення страйку журналістів, але перед цим його члени вважають за необхіде використати всі засоби „мирного” вирішення проблем.

Серед конкретних вимог, на яких наголосили під час зустрічі члени Страйкому та Оргкомітету, були:

підготовка парламентських слухань з приводу політичної цензури, із залученням до підготовчих груп таких слухань журналістів. Можливість обраного Страйкомом та Оргкомітетом представника виступити у якості співдоповідача на цих слуханнях;

розробка Закону України „Про політичну цензуру”, який має чітко окреслити саме поняття „політична цензура”, включаючи засоби непрямого тиску на журналістів, видавців та власників ЗМІ, відповідальність за здійснення цензури;

внесення до існуючих законодавчих актів доповнень, які б зробили обов’язковою для засобів масової інформації всіх форм власності діяльність за прийнятими на зборах трудового колективу Редакційними статутами або Редакційними програмами, в яких була б передбачена наявність всіх професійних стандартів журналістики та журналістської етики. Закріплена законодавчо, така норма створить більші можливості для захисту як журналістів, так і менеджерів та власників від політичного тиску на них; внесення у законодавчі акти доповнень, які б зробили існуючу нині Нацраду з питань ТБ та РМ захисником інтересів споживача інформації;

роздержавлення ЗМІ, яке б заклало основи цівілізованих відносин держави з медіа, зробило б більш проблематичним тиск держави на ЗМІ;

розгляд Верховною Радою питання про відповідність чинному законодавству підпорядкування Національної телекомпанії України виключно Кабінету Міністрів, з перетворенням компанії з бюджетної організації на державне підприємство. Це сталося у зв’язку з прийняттям нового Статуту НТКУ. Новий Статут державної телекомпанії приймався без публічного обговорення, в майже утаємниченому режимі. Так само не публічно була призначена і Наглядова рада НТКУ, у яку не увійшли представники ані громадськості, ані депутати.

Журналісти – члени Страйкому та Оргкомітету – наголосили, що вже мають певні власні розробки змін до діючого законодавства, і готові працювати також над розробкою Закону „Про політичну цензуру” разом з парламентарями та фахівцями у сфері інформаційного права.

Також під час зустрічі з Литвиним говорилося про „зависле” питання щодо висловлення Верховною Радою недовіри нинішньому Голові Нацради Борису Холоду. Володимир Литвин відповів, що це питання стосується особисто його, адже він підписав подання ВР у відведений для цього триденний термін. Пан Литвин сподівається на зустріч з цього приводу з Президентом України. „Є рішення ВР – і я зобов’язаний його виконати”, - наголосив Голова Верховної Ради. Читайте також:

Запитання “Детектор медіа”: “Якими, на вашу думку, будуть результати переговорів журналістського страйкому з владою? Чи зможуть сторони домовитися до позитивного результату?”

"Політцензура є", визнав Литвин, щоб не бути лицеміром

Литвин помогает журналистам обвинить Медведчука в цензуре
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
888
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду