МВС досі не прокоментувала інцидент з Олегом Завадою

14 Жовтня 2002
809

МВС досі не прокоментувала інцидент з Олегом Завадою

809
„Детектор медіа” дає свідчення учасників подій без коментарів. Як вже повідомлялося, минулої суботи, під час проведення у Києві акції „Повстань, Україно: Народний трибунал” стався інцидент між співробітниками міліції та журналістом Олегом Завадою. Сварку журналіста й міліціонерів показали у випусках теленовин.
МВС досі не прокоментувала інцидент з Олегом Завадою
Оперативники стверджують, що Олег розбив відеокамеру оперативників, якою велися зйомки суботньої акції опозиції Проте сам потерпілий вказує, що поза кадром залишилося те, як Олега ще й побили. Внаслідок цього він отримав струс мозку та інші ушкодження, й зараз перебуває у відділенні нейрохірургії Київської міської лікарні швидкої медичної допомоги.

Завтра повинна відбутися прес-конференція Олега Завади, члена Міжнародної асоціації періодичної преси.

Детектор медіа” дає свідчення учасників подій без коментарів.



Олег Завада, журналіст:

- Останнім часом я мешкаю в Канаді. Але кожні півроку я приїжджаю до України з метою висвітлення політичних подій та стану справ зі свободою слова в країні. На початку літа я поїхав до Австрії, щоб відвідати IPI (International Press Institute) у Відні, де я беру інформацію про Україну. Між нами була домовленість, що я працюватиму на IPI як волонтер, я надам їм інформацію з України. Також останнім часом я працював в українській телемережі, що виходить на Канаду та Північну Америку – канал „Роджер”. Я відвідував акції від 16 вересня.



12 жовтня я, взявши свій професійний фотоапарат, пішов до Київського університету ім. Т.Шевченка, щоб зняти початок акції опозиції. Я побачив колону демонстрантів, що на чолі з Олександром Морозом рухалася на Європейську площу. Вони несли портрет Леоніда Кучми, який я хотів зняти. Я віддав свого портфеля жінці, що була разом зі мною, - це мама мого знайомого з Відня, у якого я зупинився. Колона рухалася у середньому темпі. Я підбіг до голови колони, і, намагаючись сфотографувати, задкував. Ненароком я наштовхнувся на людину у цивільному. Чоловік зробив мені зауваження. Але далі я раптом відчув, що мене почали відтісняти на узбіччя, до краю колони. Я обернувся, побачив людей у шкіряних чорних куртках, які виштовхували мене і нецензурно, брутально лаялися і казали, щоб я забирався геть. Звичайно, мене це обурило. Я сказав їм: „Я бачу, що ви оперативники, притримайте слова”. Я бачив, що у них була камера VHS, це й наштовхнуло мене на думку, що то були оперативники. Вони почали мене штовхати і сказали, що я хотів побити їхню камеру, тому я маю йти з ними. Я попросив надати мені їхні посвідчення. Однак, вони не зробили цього. Натомість оточили з усіх сторін, схопили за руки, і потягнули у бік пам’ятника М.Грушевському. Я, відповідно, не зміг показати своє посвідчення журналіста. Вони сильно заламали руки, так, що голова була біля асфальту, і тут я відчув тупий удар по голові з лівого боку. Я не бачив, хто це зробив. Це мене вибило з нормального стану. У мене почався шок і істерика, бо удар був дуже сильний. Я підтверджую, що у цей момент теж закричав на них, щось типу: „кумівські бандити” і лаявся. На це підбігли люди, що були навколо. Вони просили, щоб мене не били. Але вони продовжували мене бити й буквально тягати по асфальту. Я бачив, що усе це продовжували знімати.



Згодом підбіг народний депутат Ю.Луценко. Та й на його прохання мене ще довго не відпускали. Люди в цивільному наполягали на тому, щоб я йшов з ними до відділку міліції. Ю. Луценко просив, щоб мене відпустили. Але вони не погоджувалися. До цього моменту вони не представлялися, а на моє запитання: „Хто ви?” відповідали: „Ми – громадяни України”. Вони зараз спекулюють тим, що нібито я розбив камеру, але тоді вони продовжували нею знімати. Ми з Юрієм Луценком поїхали до відділку міліції – в УМВС України у м. Києві – на викликаній оперативниками машині. Потім ми дізналися, що серед них був капітан міліції В.Гайдамака. Інших прізвищ ми так і не дізналися. Я надав працівникам міліції усю інформацію про себе: офіційне посвідчення журналіста, український паспорт (його мені тільки у понеділок повернули), підтвердження того, що я є Legal Emigrant of Canada. Та й зрештою вони знали, з ким розмовляють, бо я був з фотоапаратом.



У відділку ми попросили викликати „швидку”, бо я погано почувався. Я відчув сильний головний біль з лівого боку, потім у міліції мене почало нудити. Я запитав, де туалет, але вони повідомили, що до туалету йти заборонено. Врешті приїхала „швидка”, лікар одразу сказав, що мене потрібно госпіталізувати, бо у мене струс мозку. Але в цей момент, коли лікар засвідчив, що у мене є пошкодження, ці двоє молодиків, що привели мене, зникли. І я більше їх не бачив, мене супроводжували вже інші працівники міліції.

По приїзду до Київської міської лікарні швидкої медичної допомоги, відповідальний лікар мене оглянула й поставила той же діагноз й направила на медогляд. До речі, у мене також травмована ліва рука. Мене постійно супроводжували два працівника міліції, навіть під час рентгену. Вони хотіли взяти мої свідчення. Я надав їх. Зараз я перебуваю у відділенні нейрохірургії №1 цієї лікарні. Дві години тому мене оглядав академік Микола Поліщук, який також підтвердив цей діагноз. Учора і сьогодні до мене в лікарню знову приходили працівники міліції. Я відмовився давати свідчення без адвоката. Зараз я, за рекомендацією лікаря, мушу ще декілька днів лежати в лікарні. Також я шукаю адвоката, який би допоміг мені звернутися до суду за захистом своїх прав. Ми вже отримали згоду головного лікаря та заввідділом на проведення в лікарні прес-конференції. Також ми повідомили про інцидент закордонні ЗМІ, де я працюю.



У Київській міській лікарні швидкої медичної допомоги „Телекритиці”, на жаль, не надали офіційної інформації щодо стану та діагнозу, з яким в них перебуває Олег Завада. В лікарні послалися на те, що не можуть надати медичну інформацію особистого характеру телефоном.

А народний депутат Юрій Луценко підтвердив „Телекритиці” свідчення Олега Завади про отримані травми, погане самопочуття та констатацію лікарем струсу мозку.

Юрій Луценко, народний депутат, СПУ:

- Я втрутився в інцидент не з самого початку. Я йшов попереду колони й побачив, що двоє людей у шкіряних куртках заломили руки людині. Я, звичайно, підбіг туди. Олег кричав на всю вулицю від болю, бо руки було сильно заломлені. Я пред’явив депутатське посвідчення і вимагав представитися, але вони не реагували на це. Сварка тривала хвилин 10. Один з людей, що вів оперативну зйомку, сказав, що він з міліції, і ці люди з ним. Півгодини ми ще вели переговори. Врешті вони заспокоїлися і відпустили Олега, не ломили йому руки. Дочекалися машини, приїхали в міське управління міліції. Черговий офіцер сказав, що прийме всі міри, аби припинити цю справу. Викликали швидку, бо Олегу вже було погано. Ось, власне, й все.

„Детектор медіа” звернулася за коментарями до Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у м.Києві. Як повідомив "Детектор медіа", заступник керівника ЦГЗ ГУ МВС України у м.Києві Олександр Наумов, зараз проводиться службова перевірка інциденту, результати якої будуть повідомлені пресі до кінця середи.

Ми стежимо за розвитком подій.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
809
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду