У країні з’явився новий Президент?

10 Жовтня 2002
808

У країні з’явився новий Президент?

808
Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації спонукає Конституційний Суд України з’ясувати статус Адміністрації Президента Комітет ВР з питань свободи слова та інформації спонукає Конституційний Суд України з’ясувати статус Адміністрації Президента Як повідомив голова комітету Микола Томенко, комітет підготував конституційне подання народних депутатів з питання прийняття рішення Конституційним судом України про неконституційність деяких положень Указів Президента України «Про Адміністрацію Президента України» від 14 грудня 1996 року та «Про затвердження Положення про Адміністрацію президента України» від 19 лютого 1997 року.
У країні з’явився новий Президент?
У своєму поданні автори посилаються на статті Конституції. Зокрема, статтю 106 КУ, у якій говориться: «Президент України не може передавати свої повноваження іншим особам та органам». А також статтю 103 КУ: «Кабінет Міністрів України у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами Президента України».

На думку авторів цього документу, неохідність у розгляді Конституційним Судом України вказаних положень на предмет їх конституційності обгрунтовується наявністю неоднозначного тлумачення діяльності Адміністрації Президента України в адміністративній та інформаційній сферах, що набула активності в останній час, а отже, й правової природи нормативно-правових актів Адміністрації Президента України”.

У тексті подання йдеться: «Відповідно до п. 5 Указу від 14 грудня 1996 року встановлюється, що доручення глави Адміністрації президента України, Першого помічника Президента України, першого заступника та заступників Глави Адміністрації Президента України у визначених Президентом України межах та з питань, що належать до їхніх повноважень, є обов’язковими для виконання органами виконавчої влади та їхніми посадовими особами.

Згідно з ч.6 п.6 Указу від 19 лютого 1997 року для здійснення своїх функцій Адміністрація має право давати у визначених Президентом України та з питань, що належать до повноважень Адміністрації, доручення, що є обов’язковими для виконання органами виконавчої влади та їх посадовими особами».

На думку авторів подання, вказані положення Указів не відповідають Конституції України і є неконституційними.

“Відповідно до статті 113 Конституції України Кабінет Міністрів України є вищим органом у системі органів виконавчої влади. Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президентом України та підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених у статтях 85, 87 Конституції України. Кабінет Міністрів у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, актами Президента України”, – говориться у документі.

Зокрема, «стаття 106 Конституції України, надаючи Президенту України право створювати у межах коштів, передбачених у Державному бюджеті України, для здійснення своїх повноважень консультативні, дорадчі та інші домопіжні органи і служби, зазначається, що Президент України не може передавати свої повноваження іншим особам та органам. Таким чином, Президент України не має права наділяти Адміністрацію Президента (як допоміжну службу) або її посадових осіб правом давати доручення органам виконавчої влади, а Кабінет Міністрів України у своїй діяльності не може керуватися дорученням Адміністрації Президента або її посадових осіб, оскільки відповідальний безпосередньо перед Президентом України».

Як зауважив сьогодні на прес-конференції один з підписантів документу голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Микола Томенко, зібравши достатню кількістьпідписів під конституційним поданням, та звернувшись до КСУ, він буде просити суд розглянути це подання якомога швидше. Свою позицію голова комітету парламенту пояснює тим, що суд має врегулювати ситуацію, бо у “виконавчій владі з”явилося двовладдя”. А журналістам він додав, що “де-факто, у країні з’явився новий Президент”.

На приклад цього твердження він навів лист голови Адміністрації Президента України Віктора Медведчука, що надійшов на адресу Голови Верховної Ради України Володимира Литвина. Лист стосувався відповіді Глави держави на рішення Верховної ради, яким парламент рекомендував Президенту України відкликати Бориса Холода з посади голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. У відповіді голова АП Віктор Медведчук “за дорученням глави держави” повідомив, що “рішення Верховної Ради України не може бути підтримано”. Микола Томенко вважає, що вирішення питання призначення та звільнення голови Нацради і обговорення цього питання – це виключна прерогатива Верховної Ради та Президента України, а не керівника його Адміністрації

Читайте також:

Клінічна картина для України
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
808
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду