Князь Тьми та Темників

8 Жовтня 2002
2188

Князь Тьми та Темників

2188
Темники (це скорочення від російського терміну „тєми нєдєлі”) як засіб осідлання і знищення української журналістики є ноу-хау Віктора Володимировича Медведчука. І той, хто з цим не погодиться, або боягуз, або негідник, або просто мало знає.
Князь Тьми та Темників
Відомий політолог і поки що не дуже вправний політик Микола Томенко, автором цих анонімних і дуже технологічних текстів, не є. Тезу про Миколине авторство озвучив кілька днів тому Сергій Васильєв, який наразі працює начальником Головного управління інформаційної політики АП. Єдиний сенс згадувати про цю тупу відмазку – щоб не забути підшити її до кримінальної справи, яку Генпрокуратура могла б порушити вже тільки за фактом численних публікацій про політичну цензуру в Україні.

Кожен, хто знає Томенка, підтвердить: він усе робить дуже публічно. А Медведчук і Васильєв – навпаки (як каже один мій колега, „нас саме цьому вчили в школі КГБ”). А якщо серьйозно, то кожен політичний журналіст знає, що темніки розсилались „від Марата” (Гельмана) і навіть „від Васильєва”, але ажніяк не „від Миколи”.

Вперше українські журналісти стикнулись із цим явищем на початку осені 2001 р., коли зауважили, що отримані ними редакційні завдання, як на диво, стали збігатись з „вказівками”, отриманими від редакторів і менеджерів інших газет і телеканалів.

Типова ситуація. Початок традиційної прес-конференції у понеділок у Верховній Раді. Кілька колег-журналістів просто-таки вимагають слова. Але після першого ж запитання когось із сусідів рук уже не тягнуть. А навіщо, адже відповідь на редакційне завдання вже отримана.

Вершиною ненормативної мудрості есдеків особисто для мене стала спроба співробітниці прес-служби Верховної Ради України А.Я. всунути мені в долонь прямо на прес-конференції тодішнього першого віце-спікера В.В. Медведчука шматочок паперу.

Це не була записка з пропозицією романтично зустрітись у старому парку неподалік Маріїнського палацу. Це була шпаргалка: вирізане із темніка цілком конкретне запитання до лідера об”єднаних соціал-демократів, пов”язане із ухваленням Земельного кодекса.

Нічого надзвичайного у бажанні політика відповідати лише на ті запитання, до яких він найкраще готовий, немає. Для того, щоб виглядати переконливішим, аргументованішим, кращим за конкурентів існує інститут прес-секретарів, помічників, врешті решт – партійних мас-медіа. І якби кореспондент офіційного органу СДПУ (о) „Нашої газети +” задав „вигідне” запитання Медведчуку, хто б кинув у нього камінь? Але я не був кореспондентом „Нашої газети+”...

КІНЕЦЬ ВИБОРІВ

Кінець виборчої кампанії був суцільним дежавю. Однакові сюжети на багатьох каналах телебачення – тих, що контролюються есдеками, аналогічні думки в газетах. Невідомо звідки виникали якісь дивні політсуб”єкти, які виконували свої „дурнопахнущие” ролі і зникали назавжди.

Я – старий рухівець. Не за віком, слава Богу. Просто, починаючи із березня 1990 року, завжди підтримував і голосував за націонал-демократів. Було й цікаво, й водночас боляче спостерігати за конвульсіями декого зі старих рухівців (наразі говорю про вік і партійність), які заради навіть не „шмату гнилої ковбаси”, а... Медведчука, із завзяттям ганьбили спадщину НРУ, поминаючи всує ім’я славної пам’яті В’ячеслава Максимовича Чорновола.

Мене нудило, коли я бачив нардепів Бойка та Філіпчука, які старанно розігрували ролі „правдивих рухівців” у дешевій малоросійській оперетці, написаній групою т.зв. „російських іміджмейкерів” та місцевими епігонами з виборчого штабу респектабельного соціал-демократа, лицаря червоної троянди, всеукраїнського діда мороза Віктора Медведчука.

Переді мною підшивка Темників (до речі, в Томенка такого комплекту немає). Подарували, відкрию вам один секрет, Вікторе Володимировичу, ваші ж люди. Вони не стукачі (вас це слово, я чомусь впевнений, не ображає, правда?), вони просто хотіли, щоб для вас прийшов час розплати.

Ось прямі цитати з Темників за осінь-зиму 2001 р. (подаються мовою оригіналу). Дякуючи цим текстам те, що інтуїтивно відчувалось, отримало нарешті підтвердження.

„Состоится первый этап общего съезда Народного руха Украины "За единство" и других участников новосозданного избирательного блока "Народный рух Украины". Интерпретация: показывать. Полноценная партия, борется за победу. Запустить информацию – «а кто будет первым в списке? Может быть Конев? Или Понамарчук?» Оторвать, таким образом, брэнд НРУ от имени Бойко. Просто Рух”

„Съезд НРУ(е). Интерпретация: не иронизируем по данному вопросу. Не называем это "проектом". Они недовольны, как повернулась ситуация с другими Рухами, у них есть свои резоны, они ищут выход, хотят сохранить Рух. Брать интервью, показывать. Не акцентировать на спящих делегатах и т.п. Толерантное освещение. Рекомендуемый заголовок в газетах – “Рух – е!” Повышать ставки НРУ(е), давая прогнозные оценки большого количества процентов, которые они наберут на выборах. Подчеркивать большое количество региональных организаций, входящих в структуру НРУ(е)”

„Организационное оформление нового руховского блока, создаваемого НРУ(е). Интерпретация: освещаем. Не хвалим, но говорим: “Это серьезно”. В комментариях избегать скепсиса”

„Состоится пресс-конференция избирательного блока “Народный Рух Украины”. Отель “Национальный”. Интерпретация: широкое освещение. Важно. Это – настоящий Рух”

„Состоится форум “Молодёжь за избирательный блок “Народный Рух Украины”. Интерпретация: широкое освещение. Раскручивать. “Это – настоящий Рух”. “Молодые руховцы уходят в блок Народный Рух”. Для тих, хто ще не розібрався: „справжній” НРУ Бойка-Філіпчука і Медведчук – це одна шайка-лєйка. Ось доказ:

„Ассоциация региональных СМИ Украины. Выступление В. Медведчука. Интерпретация: освещать в полном объеме. (И Медведчука, и других участников мероприятия). По партиям и блокам – показывать мнения Медведчука, Симоненко, Яковенко (лидер т.наз. КПРС – В.К.) и Бойко. Их позиция, в целом, будет сходной”



Партнером рухманів Бойка-Філіпчука-Конєва-Понамарчука були такі собі партєйкі – „Центр”, за якою виразно стирчали вуха Деркача-маленького і яку з ентузіазмом розкручувала газета Рабиновича „Столичные новости”, та „Організація українських націоналістів в Україні”. Остання, попри назву, до історичної ОУН (і бандерівців, і мельниківців, і двійкарів) жодного відношення не має. Це просто спроба кількох спритних ділків зробити політичну кар”єру на використанні легендарного імені.

У Темниках і молодшим партнерам „НРУ” приділено достатньо уваги.

“ОУН в Украине” на этой неделе завершает подготовку акции против “олигархического блока Ю.Тимошенко”. Интерпретация: освещать. Привязывать Тимошенко к повышению тарифов”

„Проходит акция ОУН -- “Украина без Мороза и Тимошенко”. Интерпретация: информационное сопровождение акции”



„ПРОСЬБА ИГНОРИРОВАТЬ”

Майже в кожному з Темників після викладу суті якоїсь „небажаної” події, яка має відбутись, є ввічливе прохання, а по суті наказ до виконання – „Просьба игнорировать”. Але не всі автори-аноніми були такими чемними – доводилось стикатись із прямо-таки хамським – „Не давать!”.

Які ж події штаб Медведчука вважав недостойними для оприлюднення? І де, не в партійних ЗМІ, які в будь-якій виборчій кампанії грають роль бойових листків, а в загальнонаціональних мас-медіа, зокрема центральних телеканалах!

„Печерский местный суд Киева рассмотрит иск Ю. Тимошенко об обжаловании формулировки ее увольнения с поста вице-премьера. Интерпретация: ПРОСЬБА ИГНОРИРОВАТЬ”



„Пресс-конференция лидера избирательного блока Юлии Тимошенко “Новые правила, новые условия политической игры”. Интерпретация: ПРОСЬБА ПРОИГНОРИРОВАТЬ”

„В Киеве пройдет пресс-конференция: "Что гарантирует успех на выборах-2002: государственные или политические технологии?". Участвуют шеф-редактор журнала "Політична думка" В. Полохало, главный редактор журнала А. Дергачев и директор Центра политического анализа и консультирования при журнале С. Макеев. Интерпретация: ПРОСЬБА ПРОИГНОРИРОВАТЬ”

„В Киеве состоится "круглый стол" на тему: "Социальный фактор и его использование в предвыборной кампании 2002 года". Организатор -- Комитет избирателей Украины. Интерпретация: ПРОСЬБА ИГНОРИРОВАТЬ”

„В Киеве пресс-конференция при участии президента Ассоциации фермеров и землевладельцев Украины Ивана Томича "Налоговый кодекс -- петля на шее крестьянина. Кому это выгодно?". Интерпретация: ПРОСЬБА ИГНОРИРОВАТЬ”

„Посол США в Украине Карлос Паскуаль планирует посетить Ивано-Франковскую область. В ходе визита он планирует подписать Договор о сотрудничестве между администрацией Ивано-Франковской области и Проектом инициативы выдачи государственных актов на землю, принять участие в церемонии выдачи государственных актов на право владения землей в одном из сел Прикарпатья и встретиться со студентами Прикарпатского университета им. Стефаника. Интерпретация: ПРОСЬБА ПРОИГНОРИРОВАТЬ”

„Создание блока Хорошковского «НЛО». Интерпретация: ПРОСЬБА ИГНОРИРОВАТЬ МЕРОПРИЯТИЯ БЛОКА”

„Состоится съезд партии «Молода Україна». Интерпретация: ИГНОРИРОВАТЬ”

Налоговики заявили о том, что собираются ввести контроль за сделками по продаже футболистов и взимать с них налоги. (Последствия письма Томенко в ГНАУ). Интерпретация: ПРОСЬБА ПРОИГНОРИРОВАТЬ”

„Брифинг Антимонопольного Союза на тему: “Электроэнергетика: грабим потребителя или цивилизируем монополию?”. Интерпретация: ПРОСЬБА ПРОИГНОРИРОВАТЬ”

„Общегородская выставка «Столичное образование». Ожидается участие мэра А. Омельченко. Пресс-конференция А. Омельченко. Интерпретации: НЕ ДАВАТЬ!”

„Для лоббирования интересов Луганской области и обоснования необходимости проведения выездного заседания Кабмина (г. Брянка, углереструктуризация, бюджетные ассигнования) облгосадминистрация организует поездку в область группы журналистов представителей общегосударственных СМИ. Официальный повод – рассмотрение перспектив развития угольной отрасли области. Интерпретации: НЕ ДАВАТЬ!”

„Херсонская городская партийная организация Всеукраинской Чернобыльской Народной партии проводит Всеукраинский митинг протеста чернобыльцев против дискриминации прав, хронических невыплат и сокращения финансирования. Интерпретации: НЕ ДАВАТЬ!

„В Украине пройдет съезд Украинской партии зеленых (ПЗУ). Интерпретация: уточнить, какая именно партия проводит съезд. Если Рабиновича – ИГНОРИРОВАТЬ, если Кононова – в информационном режиме”



УКРАЇНА З КУЧМОЮ. „В ИНФОРМАЦИОННОМ РЕЖИМЕ”

Важко сказати, яка частина українців, що голосували за есдеків, зробили це з ідеологічних мотивів. Але ясно, що чимало людей, особливо в провінції, купились на штучні й фальшиві посмішки Віктора Медведчука та Оксани Марченко, на кольорові проспекти, на відкриті „під вибори” юридичні консультації, кадрові агентства тощо.

Соціальний меседж СДПУ (о) складався із чотирьох паралельно розкручуваних проектів – „Кадровий резерв”, „Криза-2005”, „Земельний кодекс”, „Дембель” („на базе общественных приемных СДПУ(о) проводятся юридические консультации “дембелей” по вопросам их социально-правовой адаптации”). Кожен споживач інформаційної продукції так чи інакше з”їв призначену йому частину „локшини”.

Чи ви забули телесюжети, де генерали науки (академіки Патон, Горбулін та інші), політики (Медведчук, Кононов), чиновники імітували діяльність „Комітету із подолання інфраструктурної кризи-2005”? Поважні люди стали обличчям відомої маніпуляційної технології – коли увага переноситься із найближчої і головне – найбажанішої – мети, на те, що буде колись. Начебто ціль (власне вибори) нібито ні до чого. Поява Медведчука в колі знаних вчених і фахівців інших галузей повинна була справити потрібне враження на конкретну частину аудиторії, засвідчувала наявність стратегічного мислення – бач, як далеко дивиться...

Після виборів про „інфраструктурну кризу” Медведчук благополучно забув. Проте, темі не дадуть припасти пилом, рік 2004-й вже не за горами...

„Проект “Кризис-2005”. Заседание “комитета-2005” на тему: “Старение конструкций металла и бетона”. Интерпретация: будет роздана дополнительно. Проектному отделу – замечание – проект в полном провале. Нужны срочные реанимационные меры



Вже за тиждень об’єднані реаніматори щось чимось намастили, щось десь підкрутили й машина маніпуляції запрацювала знову.

„Проект “Кризис-2005”. Заседание “комитета-2005” на тему: "Старение конструкций металла и бетона". Интерпретация: Широко освещать. Комитет расширяется. Новыми членами стали Кононов и Патон”



„Проект “Кризис-2005”. 29 ноября состоится круглый стол “Вызов времени в лице “Кризиса-2005”: проблема адекватности ответа”. Интерпретация: освещать в полной мере. Ученые всерьез отнеслись к инициативе политика. Это бывает редко. У них может быть инициатива создать при комитете то ли ученый совет, то ли общественное обсуждение”.



Минув ще один тиждень. Президент Національної Академії Наук Борис Євгенович Патон, щодо якого було проведено типово гебістську спецоперацію „втемну”, ще не знає про існування в свіжому темніку нової директиви. Авторитетів тепер титруватимуть як членів команди Медведчука, а вже потім ти лауреат, Герой Соціалістичної праці, академік...

„Проект “Кризис-2005”... В СМИ титровать вначале как членов комитета, а потом уже давать остальные регалии”.



Ну, і нарешті про те, що меж передвиборного цинізму у виконанні есдеків не існує.

„В Киеве пройдет пресс-конференция в связи с катастрофой на Киевской городской станции переливания крови, где вышло из строя устаревшее оборудование. Также будут рассматриваться вопросы донорства и проблем людей, больных гемофилией. Интерпретация: привязать к теме “Кризиса-2005”



Вони, даруйте за слово, „опускають” не тільки пресу загалом. Вони знищують рештки професійного й чисто людського авторитету своїх же людей – редакторів, випускових, продюсерів. Чого вартує така теза „Пленарное заседание Верховной Рады. Интерпретация: в информационном режиме”.

Пане Медведчук, що у вас у голові? Або інакше – що у вас із головою? Ну, хочеться, щоб вас особисто показували по всіх телеканалах – будь ласка. Ну, треба по-чорному відпіарити Ющенка – нехай. Але давати дозволи (!) висвітлювати події загальнонаціонального значення „в информационном режиме”... Пригадується, у одній з казок Джанні Родарі якийсь тоталітарний фрукт задумав ввести податок на повітря. Ідеї Темників – на диво подібні.

Ще приклад свободи преси „с барского плеча”: „Крымский парламент примет решение о начале предвыборной кампании в Верховную Раду АРК. Интерпретация: в информационном режиме. Никого не поддерживаем, никого не дискредитируем”.

Навіть президент України і той уже потрапив до кола персон, на висвітлення яких треба питати дозволу у лідера СДПУ (о): „Президент Украины Л. Кучма посетит с поездкой Славутич и Чернобыльскую АЭС. Поездка приурочена к первой годовщине закрытия Чернобыльской АЭС. Интерпретация: в информационном режиме”.

Жаль, що Леонід Данилович про це не знає. А якби дізнався? Дуже поінформовані джерела в адміністрації президента (ще домедведчуківского періоду) стверджують, що президента НТКУ Вадима Опанасовича Долганова, який завжди себе публічно іменував „людиною президента”, зняли якраз за... сумлінне виконання Темників.

Розповідають, що один із високочільних доброзичливців напросився до гаранта в гості якраз перед черговим випуском „УТН-Панорами”. І ніби випадково поклав на стіл Темник на цей день. Коли сюжети і підводки точно повторили інтонації та прямі вказівки документу, реакція Леоніда Кучми була миттєвою.

І якби не страсбурзьке відрядження дружини пана Долганова, то служити б йому – як мінімум до жовтня 2004 року – начальником радіоточки на хуторі Михайловський...

(Закінчення буде)

Читайте по темі:

"Князь Тьми та Темників – 2 (закінчення)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для УП, „Детектор медіа” і всіх, всіх, всіх,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2188
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду