16 вересня — відкриття Алеї пам’яті Георгія Ґонґадзе у Києві та меморіальна акція

16 вересня — відкриття Алеї пам’яті Георгія Ґонґадзе у Києві та меморіальна акція

12 Вересня 2024
412
12 Вересня 2024
14:03

16 вересня — відкриття Алеї пам’яті Георгія Ґонґадзе у Києві та меморіальна акція

412
Організатори запрошують журналістів, правозахисників та усіх небайдужих.
16 вересня — відкриття Алеї пам’яті Георгія Ґонґадзе у Києві та меморіальна акція
16 вересня — відкриття Алеї пам’яті Георгія Ґонґадзе у Києві та меморіальна акція

У понеділок, 16 вересня, о 12:00 на Контрактовій площі у Києві відбудеться відкриття тимчасової Алеї пам’яті Георгія Ґонґадзе та акція пам’яті, приурочена до 24-х роковин вбивства українського журналіста. Акцію організовує Премія імені Георгія Ґонґадзе. 

Тимчасова Алея пам’яті Георгія Ґонґадзе буде складатися з інформаційних банерів про життя та вклад Георгія у незалежну журналістику та громадянське суспільство в Україні.

Виставку зможуть побачити усі охочі протягом тижня до 22 вересня 20:00 на Контрактовій площі перед Національним університетом «Києво-Могилянська Академія». 

«Вперше з командою Премії організовуємо Тиждень памʼяті Георгія Ґонґадзе, який розпочинається відкриттям меморіальної Алеї. В умовах агресивних спроб росії вкотре привʼязати нас, українців, до себе, важливо повертатися не просто до витоків історії, а до конкретних особистостей. Людей, які були рушіями зміни, які стали поштовхом до історичних змін. Георгій був саме таким. Алея, яку ми відкриваємо у Києві на Контрактовій, якраз і має продемонструвати внесок Ґоґнадзе у ті трансформації, які пережила і переживає Україна. Його вклад є всюди – у формуванні громадянського суспільства, культурі, самоідентифікації, свободі слова та розвитку медіа. Думки, практики та світогляд Георгія залишаються актуальними й досі. Ця Алея – це ще одне нагадування, що Герої України не можуть і не будуть забутими, а зло – завжди має бути покаране. Погрозам, репресіям і вбивствам – не місце в Україні», – каже програмний директор Премії Владислав Зінкевич.   

Алея буде встановлена у партнерстві з Національним музеєм Революції Гідності.

«Цьогоріч минає 20 років від Помаранчевої революції. Подія, яка визначила подальший рух України, дала досвід, без якого ми навряд чи спроможні були б на перемогу в Революції Гідності. Але, розкручуючи нитку історичної тяглості та закономірності, дослідник неодмінно зверне увагу на протести, спричинені замовним убивством журналіста Георгія Гонгадзе у кінці 2000-2001 роках. 

Георгій Гонгадзе був сміливим і чесним журналістом, для якого його принциповість сала смертним вироком. Але з дистанції часу особливо важливою тут видається реакція українського суспільства: причетність найвищої владної верхівки до убивства журналіста стала вироком для цієї влади. Тогочасні протести засвідчили усвідомлення і бачення національної гідності українців: влада, яка скочується до злочинів проти свободи слова, до фізичного знищення некомфортних опозиціонерів, неодмінно втрачає свою легітимність в очах народу», – каже Ольга Сало, заступниця генерального директора Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності. 

Під час відкриття Алеї зі словом виступлять: 

  • Виконавча директорка українського ПЕН, Тетяна Терен;
  • Українська журналістка та телеведуча, віцепрезидентка Українського ПЕН та людина, яка знала особисто Георгія Ґонґадзе, Мирослава Барчук;
  • Правозахисниця, представниця сім’ї Ґонґадзе, Валентина Теличенко
  • Заступниця генерального директора Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності Ольга Сало;
  • Журналіст-розслідувач УП Михайло Ткач;
  • Голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик;
  • Директорка ІМІ Оксана Романюк.

Під час заходу спікери розкажуть про внесок Георгія Ґонґадзе у становлення громадянського суспільства, вшанують пам’ять українських та закордонних журналістів, убитих російськими військами від початку вторгнення на територію України, а також висвітлять злочини та утиски проти громадянських журналістів, які окупаційна російська влада вчиняє в окупованому Криму та на інших тимчасово непідконтрольних Україні територіях. 

Після відкриття Алеї пам’яті учасники вирушать до церкви Миколи Набережного на Подолі покласти квіти на могилі Георгія Ґонґадзе. 

Організаційні партнери: Національний музей Революції Гідності, Український ПЕН, ZMINA. 

Інформаційний партнер: «Детектор медіа», «Українська правда», ІМІ. 

Премія імені Георгія Ґонґадзе – відзнака та екосистема ініціатив для незалежних журналістів, заснована Українським ПЕН у партнерстві з Києво-Могилянською Бізнес-Школою та виданням «Українська правда». Премія вручається раз на рік, 21 травня, в день народження Георгія Ґонґадзе. 

Лауреатами Премії були Тетяна Трощинська (2024), Богдан Логвиненко (2023), Євген Малолєтка та Мстислав Чернов у тандемі (2022), Мирослава Барчук (2021), Павло Казарін (2020), Вахтанґ Кіпіані (2019).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
412
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду