США закликали Сирію негайно звільнити журналіста Остіна Тайса, який 12 років перебуває в полоні

США закликали Сирію негайно звільнити журналіста Остіна Тайса, який 12 років перебуває в полоні

15 Серпня 2024
377

США закликали Сирію негайно звільнити журналіста Остіна Тайса, який 12 років перебуває в полоні

377
Тайса взяли в полон у 2012 році, коли він висвітлював громадянську війну в Сирії для кількох медіа. З того часу журналіст залишився без зв’язку із зовнішнім світом, а США заявляли, що точно знають, що його утримує режим Башара Асада.
США закликали Сирію негайно звільнити журналіста Остіна Тайса, який 12 років перебуває в полоні
США закликали Сирію негайно звільнити журналіста Остіна Тайса, який 12 років перебуває в полоні

Державний департамент США та президент Джо Байден закликали владу Сирії звільнити з полону американського журналіста Остіна Тайса, а також дати інформацію про долю інших американців, які зникли безвісти в Сирії. 

«Минуло 12 років з моменту викрадення в Сирії американського журналіста Остіна Тайса. Понад чверть свого життя Остін розлучений зі своєю родиною та утримується в невідомих умовах. Ми знаємо, що сирійський уряд утримує Остіна, і ми неодноразово пропонували знайти спосіб повернути його додому. Це тривало занадто довго.

Остін поїхав до Сирії, щоб показати світові правду про те, що там відбувається. Ми не поступимося, доки не знайдемо спосіб покласти край несправедливому ув’язненню Остіна», — йдеться в заяві держсекретаря Ентоні Блінкена, оприлюдненій на сайті Держдепу

Президент США Джо Байден у середу також закликав негайно звільнити Тайса.

«Цього тижня виповнюється 12 довгих, жахливих років з моменту викрадення в Сирії американця Остіна Тайса. Свобода преси є важливою, і такі журналісти, як Остін, відіграють вирішальну роль в інформуванні громадськості та притягненні до відповідальності тих, хто має владу.

Ми солідарні з Остіном, його родиною та всіма американцями, яких незаконно затримали та взяли в заручники за кордоном. Я продовжуватиму робити все можливе задля його звільнення та підтримувати його близьких, поки він безпечно не повернеться додому», — йдеться в заяві Байдена.

Остіна Тайса взяли в полон 14 серпня 2012 року на контрольно-пропускному пункті поблизу Дамаска під час висвітлення громадянської війни в Сирії для кількох медіа. Своє останнє повідомлення Остін розмістив 12 серпня у твітері. У пості журналіст написав, що провів день з повстанцями Вільної сирійської армії, що боролися проти уряду Башара Асада.

З дня свого затримання журналіст залишався без зв’язку із зовнішнім світом. У 2022 році президент Джо Байден заявив, що уряд США точно знає, «що його утримує сирійський режим», і закликав Дамаск співпрацювати щодо його звільнення. Ці коментарі стали першим випадком, коли президент США публічно визнав спроби звільнити Остіна, але не підтвердив прямих переговорів із Сирією.

У Всесвітній день свободи преси, 3 травня 2024 року, президент Байден знову згадав Тайса та закликав «негайно та беззастережно звільнити всіх журналістів, які потрапили за ґрати просто за те, що вони виконували свою роботу».

Зазначимо, що Вашингтон і Дамаск наразі не мають офіційних відносин. Посольство США в Дамаску призупинило роботу в 2012 році, а Державний департамент наказав сирійському посольству у Вашингтоні зупинити свою роботу в 2014-му.

Нещодавно, у серпні 2024-го, «Репортери без кордонів» закликали адміністрацію Байдена подвоїти зусилля для звільнення Остіна Тайса. 

Остін Тайс є ветераном морської піхоти, випускником Школи дипломатичної служби Джорджтаунського університету, скаутом і стипендіатом національних заслуг. Тайс мав розпочати свій останній рік у Джорджтаунській юридичній школі восени 2012 року, після повернення зі звітної поїздки про сирійський конфлікт.

Його роботи були опубліковані в McClatchy News, The Washington Post, Associated Press і AFP, а також транслювалися на CBS, NPR і BBC. Журналіст здобув президентську нагороду газети McClatchy 2012 року та премію Джорджа Полка 2012 року за репортажі про війну.

Фото: Остін Тайс / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
377
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду