CNN: український журналіст Артем Худолєєв вплинув на участь російських і білоруських спортсменів в Олімпіаді

CNN: український журналіст Артем Худолєєв вплинув на участь російських і білоруських спортсменів в Олімпіаді

4 Серпня 2024
3290

CNN: український журналіст Артем Худолєєв вплинув на участь російських і білоруських спортсменів в Олімпіаді

3290
Український журналіст Артем Худолєєв вирішив перевірити соціальні мережі російських і білоруських спортсменів. Він зібрав докази підтримки війни з боку спортсменів з Росії та Білорусі та передавав їх до міжнародних спортивних організацій.
CNN: український журналіст Артем Худолєєв вплинув на участь російських і білоруських спортсменів в Олімпіаді
CNN: український журналіст Артем Худолєєв вплинув на участь російських і білоруських спортсменів в Олімпіаді

Багато відомих українців закликали заборонити участь російських і білоруських спортсменів на Олімпійських іграх 2024 року у Парижі через їхню підтримку війни в Україні. Серед тих, хто активно виступив за цю заборону, був український журналіст Артем Худолєєв, який працює редактором на сайті Watchers Media. Його ініціатива спрямована на збір доказів публічної підтримки війни російськими та білоруськими спортсменами і їх подальше передавання до спортивних і урядових організацій. Про це пише CNN.

Пошук доказів

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року, російські та білоруські спортсмени були відсторонені від участі в більшості міжнародних змагань. Проте Худолєєв вирішив вжити додаткових заходів, щоб унеможливити їхнє повернення до змагань на Олімпійських іграх. Він почав ретельно вивчати соціальні мережі російських і білоруських спортсменів, шукаючи будь-які докази їхньої підтримки війни.

Він виявив численні пости з підтримкою війни, зокрема фотографії з російськими військовими, участь у мітингах на підтримку війни, лайки постів із літерою «Z» — символом, який асоціюється з вторгненням Росії в Україну. Худолєєв зібрав докази участі російських спортсменів у заходах, організованих військовими структурами, а також їхню підтримку війни в соціальних мережах.

Співпраця з українськими організаціями

На початку Худолєєв діяв самостійно, збираючи докази та надсилаючи їх до різних спортивних федерацій і урядових органів. Однак згодом він почав співпрацювати з Національним олімпійським комітетом (НОК) України та Міністерством спорту. Ці організації активно підтримували його зусилля, лобіюючи заборону на участь російських і білоруських спортсменів, які підтримують війну.

За пів року до початку Олімпіади Міністерство спорту України та НОК почали додавати до своїх офіційних звернень докази, зібрані Худолєєвим. Ці матеріали були використані для формування офіційних апеляцій до Міжнародного олімпійського комітету (МОК) та інших міжнародних спортивних організацій.

Приклади підтримки війни спортсменами

Одним із найвідоміших прикладів підтримки війни є випадок з російським тхеквондистом Владиславом Ларіним, золотим медалістом Токійської Олімпіади. У весні 2023 року він опублікував відео у соціальних мережах, закликаючи підтримати російських військових. У підписі до відео зазначалося, що зібрані кошти підуть, зокрема, на медикаменти та боєприпаси для російської армії.

Інший приклад — Максим Храмцов, також російський олімпійський чемпіон з тхеквондо, який у жовтні 2022 року публічно привітав президента Росії Володимира Путіна з 70-річчям, висловивши йому любов і підтримку від імені всіх російських спортсменів. Він також використав хештег із символом «Z».

Худолєєв зберіг ці відео та інші докази і відправив їх офіційним особам World Taekwondo та національним федераціям тхеквондо. Через кілька тижнів стало відомо, що Ларін і Храмцов були відсторонені від участі у чемпіонатах світу. Хоча офіційних причин для цього не було оголошено, Худолєєв вважає, що його докази зіграли ключову роль у цьому рішенні.

Реакція та наслідки

Після оприлюднення доказів, зібраних Худолєєвим, стало відомо, що російські спортсмени почали більш обережно поводитися в соціальних мережах. Вони видаляли старі пости, не лайкали матеріали, пов'язані з підтримкою війни, і уникали публічних заяв на цю тему.

Зусилля Худолєєва та українських організацій призвели до того, що багато російських і білоруських спортсменів не змогли взяти участь у Паризькій Олімпіаді. Станом на 20 липня лише 32 спортсмени прийняли запрошення змагатися під нейтральним прапором.

Голова НОК України Вадим Гутцайт зазначив: «Для нас це перемога, адже під нейтральним прапором зможуть виступати лише одиниці, без символіки, гімну і участі в церемонії відкриття. Це також перемога для наших спортсменів, які отримали додаткові ліцензії на участь у змаганнях».

Погляд на майбутнє

Худолєєв зазначив, що не планує зупинятися на досягнутому. Його наступною метою є виключення російських і білоруських спортсменів, які підтримують війну, із зимових Олімпійських ігор 2026 року. Він вірить, що спорт не повинен бути поза політикою, особливо коли йдеться про підтримку агресії та війни.

«У світі залишилося небагато речей, якими Росія може пишатися. Вони часто говорять про свої ядерні арсенали та олімпійські медалі. Але тепер вони втратять другу складову», — зазначив Худолєєв.

Нагадаємо, спільними зусиллями Мінмолодьспорту, журналістів та OSINT-спільноти присутність російських спортсменів на Олімпійських іграх у Парижі суттєво зменшено.

Фото: CNN.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3290
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду