Медіакомпанії шукають нову модель прибутків за допомогою штучного інтелекту

Медіакомпанії шукають нову модель прибутків за допомогою штучного інтелекту

3 Серпня 2024
782

Медіакомпанії шукають нову модель прибутків за допомогою штучного інтелекту

782
Медіакомпанії активно шукають нові шляхи монетизації за допомогою генеративного штучного інтелекту, прагнучи уникнути залежності від онлайн-гігантів, таких як Google і Facebook. Укладення нових угод і судові позови свідчать про їхні зусилля зберегти контроль над власним контентом і забезпечити сталі доходи в умовах швидко мінливого цифрового ландшафту.
Медіакомпанії шукають нову модель прибутків за допомогою штучного інтелекту
Медіакомпанії шукають нову модель прибутків за допомогою штучного інтелекту

У відповідь на стрімке зростання генеративного штучного інтелекту, медіаіндустрія намагається уникнути повторення неприємного досвіду співпраці з онлайн-гігантами, такими як Google і Facebook. Цього разу вони діють швидше, щоб зберегти контроль над своїм контентом.

Про це пише Financial Times.

Нещодавно низка угод і судових позовів показала, що медіакомпанії почали діяти на випередження. Цього тижня стартап Perplexity, який використовує генеративний штучний інтелект для покращення результатів пошуку, оголосив про угоди щодо розподілу доходів із такими видавцями, як Automattic (власник Medium), Der Spiegel і Time.

Компанія OpenAI також уклала угоди з різними медіакомпаніями. Однак, разом зі своїм партнером Microsoft, вона стикається з найбільшим юридичним викликом з боку видавців новин, зокрема з позовом про порушення авторських прав від The New York Times.

Чимало видавців давно скаржаться, що такі сервіси, як Google News, відбирають у них аудиторію, водночас забезпечуючи значний трафік. Суди надали пошуковим системам юридичний захист, а що стосується фінансових вигод, то медіакомпанії змогли отримати їх через законодавчі ініціативи, такі як закони в Австралії та Канаді, що змушують великі інтернет-компанії платити за використання контенту.

Перехід до співпраці з компаніями, що працюють зі штучним інтелектом, може допомогти медіа встановити нову економічну модель. Наприклад, Perplexity погодилася надавати частку доходів від реклами видавцям за використання їхнього контенту. Хоча ця модель поки що не приносить значних прибутків, вона створює основу для майбутніх угод.

Головне питання полягає в тому, скільки важелів впливу мають медіакомпанії. Як і у випадку з інтернетом, штучний інтелект демонструє комерційний характер багатьох онлайн-матеріалів. Використання їх для навчання великих мовних моделей (LLM) може не принести значних доходів. Проте актуальність і свіжість даних, які можуть забезпечити видавці, залишаються важливими.

Невідомо, як саме працюватимуть нові сервіси: чи будуть вони надавати лише фрагменти, як Google News, чи покажуть джерела, які використовуються, і скільки трафіку вони генеруватимуть для сайтів видавців. Усі ці питання залишаються відкритими, і для медіаіндустрії важливо впливати на їхнє розв'язання. 

Нагадаємо, у США хочуть врегулювати використання ШІ в політичній рекламі.

Фото: Bloomberg.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
782
Читайте також
30.07.2024 11:30
Юлія Поліковська
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду