У Білорусі журналіста Алеся Соболевського засудили до чотирьох років ув'язнення

У Білорусі журналіста Алеся Соболевського засудили до чотирьох років ув'язнення

1 Серпня 2024
351

У Білорусі журналіста Алеся Соболевського засудили до чотирьох років ув'язнення

351
Три роки колонії отримав також відеооператор Євген Глушков. Обох звинуватили в «участі в екстремістських та збройних формуваннях».
У Білорусі журналіста Алеся Соболевського засудили до чотирьох років ув'язнення
У Білорусі журналіста Алеся Соболевського засудили до чотирьох років ув'язнення

У Білорусі журналіста Алеся Соболевського та відеооператора Євгена Глушкова засудили до чотирьох та трьох років ув'язнення відповідно за «участь в екстремістських та збройних формуваннях». Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів (БАЖ).

Судовий процес розпочався 12 липня у Могилівському обласному суді, відтоді відбулося п'ять судових засідань. 31 липня було винесено вирок.

Алесю Соболевському присудили 4 роки ув'язнення в колонії, Євгену Глушкову — 3 роки. Також обом призначені штрафи по 8 000 білоруських рублів.

Соболевського та Глушкова судили за двома статтями Кримінального кодексу:

  • створення екстремістського формування або участь у ньому (ч. 1 та 3 ст. 361-1 КК РБ)
  • участь на території іноземної держави у збройному формуванні чи збройному конфлікті, військових діях, вербування чи підготовка до такої участі (ч. 1 ст. 361–3 КК РБ).

Обох журналістів визнано політичними в'язнями.

Журналіста та блогера Алеся Соболевського затримали 12 грудня 2023 року. Йому двічі призначали арешт, звинувативши у «розповсюдженні екстремістської продукції» (ч. 2 ст. 19.11 КпАП). Але після кінця терміну арешту Соболевський на волю не вийшов.

За інформацією співкамерників, журналіста били під час допиту, на його тілі довгий час було видно сліди тортур. У нього вимагали зізнатись у співпраці з редакцією 6tv.by — виданням, яке торік у листопаді визнали «екстремістським формуванням». На момент затримання Алесь Соболевський не співпрацював зі ЗМІ — він відійшов від журналістики та працював у сфері послуг.

Відеооператора-фрілансера Євгена Глушкова затримали на початку січня 2024 року. Глушков багато років працював на могилівському міському телебаченні, на початку 2000-х співпрацював із кількома міськими порталами. Але останнім часом жодною громадською чи журналістською діяльністю не займався і вів досить замкнутий спосіб життя, пише БАЖ.

Подробиці справи Глушкова стали відомі з відео, яке опублікував близький до могилівських міліцейських структур телеграм-канал. У так званому «примусово позкаянному» відео Євген каже, що з 2017 року співпрацював з інтернет-ресурсом 6tv.by, визнаним у Білорусі «екстремістським формуванням».

Нагадаємо, що раніше генеральна прокуратура Білорусі оголосила вирок 20 учасникам так званого «екстремістського формування “Аналітики Світлани Тихановської”». Одним із  фігурантів справи є журналіст білоруської служби «Радіо Свобода» Юрій Дракахруст.

Фото: колаж БАЖ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
351
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду