В Ірані журналістку та правозахисницю Пахшан Азізі засудили до смертної кари

В Ірані журналістку та правозахисницю Пахшан Азізі засудили до смертної кари

28 Липня 2024
732

В Ірані журналістку та правозахисницю Пахшан Азізі засудили до смертної кари

732
Курдську журналістку, яка бореться за права жінок, Телегранський суд засудив до страти за звинуваченням у «заколоті».
В Ірані журналістку та правозахисницю Пахшан Азізі засудили до смертної кари
В Ірані журналістку та правозахисницю Пахшан Азізі засудили до смертної кари

Курдська журналістка та правозахисниця Пахшан Азізі (Pakhshan Azizi) засуджена в Ірані до страти як учасниця групи бунтівників, які підняли збройне повстання проти уряду. Про це повідомляє курдська правозахисна організація Hengaw Organization for Human Rights.

Зазначається, що вирок ухвалив Ісламський революційний суд Ірану в Тегерані. Правозахисницю також засуджено до чотирьох років ув'язнення за звинуваченням у членстві в Партії вільного життя Курдистану.

Пахшан Азізі була заарештована іранськими розвідслужбами 4 серпня 2023 року в Тегерані. Разом із нею силовики затримали кілька членів її сім'ї, але за кілька днів їх відпустили.

Як стверджує правозахисна організація, під час тримання під вартою Азізі відмовляли у побаченнях із сім'єю та доступі до адвоката, її піддавали тортурам з метою отримання зізнань. У грудні її перевели до жіночого відділення в'язниці Евін.

За  інформацією Курдської мережі з прав людини (KHRN), дізнавшись про вирок Азізі, жінки-політв'язні в'язниці Евін влаштували у дворі пенітенціарної установи сидячий страйк, який тривав кілька годин.

Також на сайті Hengaw був опублікований лист Азізі, в якому вона розповіла про свої труднощі як курдської жінки і повідомила, що під час тримання під вартою її неодноразово катували і знущалися. На допитах одного разу її закопали у землю на глибині 10 метрів. П'ять місяців її тримали в окремій камері, вона оголошувала голодування.

Уперше Пахшан Азізі заарештували 16 листопада 2009 року під час зборів курдських студентів у Тегеранському університеті, які були присвячені протесту проти політично мотивованих страт у Курдистані. Дівчину звільнили під заставу за чотири місяці, а потім вона залишила Іран і останні роки жила в курдистанському регіоні Іраку.

Смертна кара, до якої засудили журналістку, проводиться в Ірані через повішення. Дата виконання вироку наразі невідома. З початку року в Ірані стратили 14 жінок. Всього з 2010 року страти зазнали 8119 людей.

Організація Iran Human Rights закликала міжнародну спільноту рішуче відреагувати на смертний вирок Азізі та зняти звинувачення проти неї та всіх затриманих за їхню мирну громадську діяльність.

Нагадаємо, Іран скасував смертну кару для репера Тумаджа Салехі, який боровся за права жінок і підтримував Україну.

Фото: jinhaagency.com.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
732
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду