Польського журналіста відсторонили за коментар під час відкриття Олімпіади: Нацрада відкрила провадження

Польського журналіста відсторонили за коментар під час відкриття Олімпіади: Нацрада відкрила провадження

28 Липня 2024
13518

Польського журналіста відсторонили за коментар під час відкриття Олімпіади: Нацрада відкрила провадження

13518
Польського журналіста Пшемислава Бабяжа відсторонили від коментування Олімпійських ігор після того, як він назвав пісню Джона Леннона Imagine «баченням комунізму». Державний телеканал TVP заявив, що такі коментарі порушують принципи взаєморозуміння і толерантності. Це рішення викликало обурення серед багатьох політиків, які вважають покарання занадто суворим.
Польського журналіста відсторонили за коментар під час відкриття Олімпіади: Нацрада відкрила провадження
Польського журналіста відсторонили за коментар під час відкриття Олімпіади: Нацрада відкрила провадження

Державний телеканал Польщі TVP в суботу відсторонив телевізійного журналіста Пшемислава Бабяжа, який під час церемонії відкриття Олімпійських ігор назвав пісню Джона Леннона Imagine «баченням комунізму». Про це повідомляє АР.

Бабяж, коментуючи виступ, зазначив, що текст пісні, який закликає уявити світ без раю і пекла, без країн і власності, є «баченням комунізму». Ці коментарі викликали негайну критику серед польських глядачів.

«Світ без неба, націй і релігії. Це бачення миру, яке охопить кожного. Це бачення комунізму, на жаль», — сказав журналіст під час церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі.

У своїй заяві TVP підкреслило, що такі слова суперечать принципам взаєморозуміння, толерантності та примирення, які є основою не тільки Олімпійських ігор, але й стандартів нової польської телевізії.

«Взаєморозуміння, толерантність, примирення – це не лише основні олімпійські ідеї, вони також є основою стандартів, якими керується нове Польське телебачення. Немає згоди на їхнє порушення», – йдеться у пресрелізі TVP, оголошеному під час прямого ефіру. 

Рішення про відсторонення викликало обурення серед польських політиків, зокрема президента Анджея Дуди та колишнього прем'єр-міністра Матеуша Моравецького, які засудили цей крок як цензуру.

«Ви не заглушите правду! Правда захиститься! Ваші дії запам'ятають, а цензура провалиться», — написав колишній прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

У президента Польщі Анджея Дуди, який був присутній на церемонії відкриття Олімпіади, запитали думку щодо відсторонення коментатора. Дуда заявив, що Бабяж має право на свою інтерпретацію творчості.

«Я вважаю, що мистецьку творчість можна трактувати по-різному, і ніхто не повинен її забороняти. Я бачу, що тут є щось нове, що нам не дають викласти свій погляд», – сказав Анджей Дуда в інтерв’ю Wirtualna Polska.

Як повідомив голова Національної ради з питань мовлення Польщі Мацей Свірський, він наказав Національній раді з питань мовлення розпочати провадження у справі про відсторонення від посади спортивного журналіста Пшемислава Бабяжа. 

«Я розпорядився розпочати роз’яснювальне провадження щодо відсторонення редактора Пшемислава Бабяжа, щоб перевірити, чи було порушено право журналіста на свободу вираження поглядів», — написав Свірський у соцмережі.

Він додав, що відповідно до ст. 213 Конституції Польщі Національна рада з питань телерадіомовлення захищає свободу слова, право на інформацію та суспільні інтереси в радіо- і телемовленні.

Зазначимо, що Польща була під комуністичним правлінням з кінця Другої світової війни до 1989 року, і ця епоха все ще викликає сильні емоції серед поляків.

Нагадаємо, під час відкриття Олімпійських ігор 2024 у Парижі французький диктор представив спортсменів з Південної Кореї як північнокорейців, чим викликав міжнародний скандал.  

Фото: PAP/Leszek Szymański.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13518
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Нашим коментатора подібне не загрожує,
3 год. тому
бо далекі вони від світових культурних здобутків і коментували точнісінько по стандартам Детектора - нічого від себе. А якщо нічого від себе, то і не треба мати багаж знань. Торохти про те що бачиш, - і все. Правда, виникає питання :навіщо розказувати глядачеві те, що він і так бачить?
Лев
6 год. тому
Не потрібно писати букву "р" у цьому прізвищі, бо там "rz" читається як "ж".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду