Повернення Великого Брата.

27 Вересня 2002
1024
27 Вересня 2002
14:29

Повернення Великого Брата.

1024
Що несуть суспільству нові технології –нечувану досі свободу чи тотальний контроль над людською свідомістю? „Свобода вираження поглядів, приватність та Інтернет” – такою була тема семінару , що організувала та провела у Києві відома громадська організація – Харківська правозахисна група(керівник – Євген Захаров).
Повернення Великого Брата.
Дивна річ. Чим далі рухається людство по шляху технологічного розвитку, плекаючи надію, що його наслідком стане нова якість людського життя, якийсь прорив у сфері духовності та моралі – тим більше стає зрозуміло, що будь-які технології, зрештою, так і залишаються не більш, ніж інструментом. Яким з однаковим успіхом можуть користуватися і з благородною, і з низькою метою.

Учасникам семінару було запропоновано поміркувати над двома глобальними темами –„Держава та Інтернет” та „Загрози приватності в Інтернет”. Йшлося, таким чином, про „обидві сторони медалі”. З одного боку, Інтернет створює практично необмежені (у всякому разі – на перший погляд) можливості , як для доступу до інформації, так і для її поширення. Зрозуміло, що це викликає у державних інституцій майже інстинктивне бажання втримати або повернути під свій контроль інформаційні потоки.

Наскільки правомірним є таке бажання, як воно співвідноситься з існуючим українським законодавством, які саме зміни мають бути до цього законодавства внесені – навколо цих питань і розгорнулася дискусія. У рамках цих тем обговорювались також місце і роль мережевих ЗМІ. На думку деяких виступаючих, подібний феномен властивий виключно для малодемократичних держав, де не забезпечується свобода слова у традиційних друкованих та електронних ЗМІ. Чим можуть обернутися для тієї ж свободи слова вже відомі спроби українського чиновництва взяти під контроль Інтернет - здогадатися неважко.

З іншого боку, серйозною проблемою є також забезпечення приватності кожного окремого громадянина. Чи багато хто з нас замислюється над тим, наскільки конфіденційною є та інформація, яку ми зберігаємо на власних комп’ютерах чи пересилаємо електронною поштою? А поза тим існує чимало технологій, які вже на рівні програмного забезпечення створюють умови для того, щоб , незалежно від волі звичайного користувача, отримувати про нього інформацію, яку за всіма законами заведено вважати суто конфіденційною. З якою метою це робиться? Ну, наприклад, щоб отримати грунтовний маркетинговий аналіз ваших смаків та уподобань. Існує також цілком реальна можливість ознайомитись з вашим трафіком в Інтернеті (тобто, дізнатися, які сайти ви відвідуєте у той чи інший відрізок часу). Про таємницю електронної переписки –годі й говорити.

Хто і з якою метою використовуватиме ваші персональні дані – можна лише здогадуватися. Але громадськість – особливо це стосується високо розвинутих країн – приділяє проблемам захисту приватного життя і персональних даних все більше ваги. Привид орвеллівського Великого Брата (уособлення таємних спецслужб, що посягають на свободу особистості) змушує тамтешні неурядові організації, окрім суто технологічних розробок, перейматися ще й доведенням інформації про можливі зловживання до широкої суспільної уваги.

Не останню роль у створенні відповідного інформаційного приводу грає так звана нагорода (чи антинагорода) Big Brother Award. Заснована у Великобританії, як відзнака „особливих заслуг” у встановленні контролю за приватним життям громадян, вона вже кілька років вручається і в інших країнах: США, Нідерландах, Австрії, Франції. Головний приз являє з себе лялькову голову, яку розчавлює грубий солдатський черевик.

Подумують про встановлення аналогічної нагороди і в Україні. До речі, від імені „Детектор медіа” хочу заявити про намір нашого видання підтримати цю ініціативу.

Що ж до підсумків нинішнього семінару, то маю сказати, що до вироблення універсальних рецептів боротьби із втручанням у приватне життя справа не дійшла. Надто вже вигадливі та різноманітні методи тих, хто хотів би тримати під контролем наш розум.

Вихід, схоже, лише у солідарності людей, які не хочуть перетворитися у маріонеток. А також у максимальній гласності того, що відбувається у цій сфері - сфері інформаційних взаємин між громадянином і державою. Поки що, очевидно, варто сказати „спасибі” людям, які доступними їм засобами хоча б почали привертати увагу до існуючих проблем.

Нижче ми наводимо посилання на деякі цікаві матеріали з вищезгаданих проблем, а також посилання на відповідні сайти .

href="http://www.khpg.org/svip/index.html">СВОБОДА ВИСЛОВЛЮВАНЬ І ПРИВАТНІСТЬ

href="http://www.khpg.org">Харківська правозахисна група


href="http://www.privacyinternational.org/bigbrother/">The Big Brother Awards


href="http://www.hro.org/editions/index.htm">Первая электронная библиотека по правам человека


href="http://www.libertarium.ru/libertarium/eff">Фонд электронной границы
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1024
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду