Як не стати „врізкою”?

27 Вересня 2002
908
27 Вересня 2002
10:00

Як не стати „врізкою”?

908
До обговорення проблеми ставлення представників громадськості та політичної опозиції до своїх виступів на вітчизняному МАНІПУЛЯТИВНОМУ ТБ, яку не раз піднімала „Детектор медіа”, долучилися представники незалежних аналітичних центрів країни.
Як не стати „врізкою”?
Учора керівники аналітичних центрів України, політики і журналісти зібралися за круглим столом, аби обговорити спільні проблеми стосунків „мозкових центрів” зі ЗМІ та владою. Усі учасники обговорення представляли аналітичні центри, що є доброчинними організаціями, які підтримуються програмою Freedom House „Партнерство за реформи в Україні”. Як коротко сформулювала глобальну мету їхньої діяльності Інна Підлуська (Фонд „Європа XXI),незалежні аналітичні центри працюють над створенням усвідомленого і добре поінформованого суспільного попиту на політичні та економічні реформи”.

У цьому процесі представники „мозкових центрів” виділяють для ЗМІ чільне місце провідника інноваційного продукту: від науковців - до суспільства.

І поки що це єдина сфера їх співпраці. Як відзначив на засіданні Володимир Лановий (Центр ринкових реформ), особливістю нашого суспільства є недорозвиненість громадянських ідей. На жаль, це торкається і журналістів. Оскільки самі українські ЗМІ не є замовниками такого роду інформації. Попри те, що мати навіть власний аналітичний центр для провідних газет США чи, скажімо, Великої Британії, - вже не розкіш, а необхідність для створення якісного і конкурентного інформаційного продукту. В сучасній Україні відомі початкові спроби чогось подібного. Наприклад, в редакції газети „День”. Чи в галузі політичної аналітики - відомі „Політичні хроніки” Ірини Погорєлової.

Як повідомила „Телекритиці” Ірина Бекешкіна, науковий керівник Фонду „Демократичні ініціативи”, за 10 років їхнього існування редакції ЗМІ ніколи не зверталися до Фонду за якимись-то аналітичними чи інноваційними дослідженнями. Однією з причин цього явища називають обмеженість коштів самих засобів масової інформації, іншою – відсутність попиту на серйозні дослідження. Адже для ЗМІ в сучасних політико-фінансових умовах продати свій інформпродукт – так і не стало найголовнішим завданням.

Самі ж журналісти під час обговорення питання „Проблема комунікаційної політики та робота зі ЗМІ як запорука ефективного впливу на громадську політику в Україні” стверджували, що для успішної комунікації не достатньо лише своєчасного інформування журналіста чи редакції. Потрібне ще й активне просунення ідей, які виробляються „мозковими центрами”, у середовище та свідомість журналістів та редакторів, щоб в них виникали справжні інтерес та розуміння важливості цих ідей для суспільства. Як сформулював цю проблему Олександр Олійник (Інститут реформ): „наявність на події преси – не завжди означає, що про це напишуть”.

Більше того, для науковців наразі актуальною стала й інша проблема: тенденційність та перекручування їхньої інформації. „Зараз у ЗМІ, і ця тенденція посилюється, журналісти викривлюють результати наших досліджень, - висловлює свою оцінку рівня стосунків Фонду „Демократичні ініціативи” зі ЗМІ Ірина Бекешкіна. – І відбувається це не тому, що вони не розуміють, що таке соціологія, а тому що змушені виконувати певне замовлення.

Мені здається, - продовжує Ірина Бекешкіна, - нам треба добре подумати, як, з одного боку, не уникати хоча б мінімальної можливості викласти результати своїх досліджень публічно. А, з іншого, як не дати себе використовуватиіншим для певних своїх цілей? Адже з нами це постійно відбувається. Як приклад: те, що обговорювалося у „Телекритиці”, - інтерв`ю В‘ячеслава Піховшека з Любомиром Гузаром, і те, що було, може, навіть більш брутальним, - у програмі „Час” з Оксаною Марченко напередодні подій 16 вересня. У програмі виступав керівник кафедри психології університету і казав розумні речі, але стосувалися вони, що цілком було очевидно, міжнародного тероризму, а тележурналісти „врізали” їх як коментарі щодо нашої вітчизняної опозиції”.

За образними висловлюванням Ірини Бекешкіної, проблему стосунків зі ЗМІ науковці формулюють так: „як не стати „врізкою”.



„Ми мусимо, - вважає Ірина Бекешкіна, - виносити наші ідеї і на телебачення, і в газети, тенденції в яких нам часто не подобаються. Але що робити? Звичайно, можна з такими журналістами відмовитися працювати. Коли черговий раз зустрічаю себе у „врізках”, випалюю пачку цигарок... І для заперечень у мене достатньо аргументів, та я розумію, що тебе можуть знову використати, тільки цього разу - проти журналіста. Я б не хотіла ставати на шлях війни з журналістами, розуміючи умови їхньої діяльності. Тому дилема залишається. А відповідь - десь посередині.”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
908
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду