Вирізали чи скоротили?

24 Вересня 2002
932
24 Вересня 2002
18:19

Вирізали чи скоротили?

932
Повтор програми „Час з Оксаною Марченко” , що виходить у запису в неділю зранку на каналі УТ-2, здивував би глядача, що бачив ток-шоу днем раніше в прямому ефірі УТ-1 Повтор програми „Час з Оксаною Марченко” , , що виходить у запису в неділю зранку на каналі УТ-2, здивував би глядача, що бачив ток-шоу днем раніше в прямому ефірі УТ-1. Телеглядачам другого загальнонаціонального запропонували скорочений варіант передачі.
Вирізали чи скоротили?
Сама Оксана Марченко каже всього лише про технологічне „обрізання” програми. Один із учасників – Анатолій Гриценко – схильний називати це політичною цензурою.

В коментарі „Телекритиці” Оксана Марченко (на жаль, ми змогли зв’язатися з телеведучою лише сьогодні) запевнила, що прямий ефір її суботньої програми був занадто розтягнутий, рівно на 9.30 хвилин.

Тому продакшн-студія, яка займається виробництвом програми Оксани Марченко, за контрактом, не мала права вдруге перебирати час, виділений державним каналом для її трансляції. Якщо перший раз, тобто в суботу, керівникам програми вдалося вмовити керівництво Першого національного продовжити час ефіру за рахунок скорочення хронометражу музичних кліпів, які демонструються після ток-шоу аж до початку мовлення телекомпанії „Ера”, то в повторі цього, навіть, за великого бажання, не вдалося б здійснити, запевняє Оксана Марченко.

Тому матеріал прямого ефіру довелося скорочувати до запланованих 45 хвилин, і, причому, робити це в авральному порядку. Оксана Марченко запевняє, що скорочення було виключно технологічним, і виконувалося не нею особисто, а виконавчим продюсером Юрієм Захарченком. Вирізано було, за словами Оксани Марченко, наприклад, ті моменти, де експерти схвально висловлювалися на адресу самого ток-шоу. Викинуті куски, в жодній мірі не стосувалися висловлювань по темі передачі. Крім того, авторка та ведуча вважає, що вирізано було не цитати окремих гостей, а двох одразу запрошених, а також Олександра Волкова. Тому, вважає Оксана Марченко, говорити про будь-яку цензуру безпідставно, а сам Анатолій Гриценко підняв цю тему виключно для того, щоб створити інформаційний привід та в черговий раз поговорити про існуючу цезуру на ТБ.

Отримавши ці коментарі, „Детектор медіа” звернулася і до учасника програми, президента центру імені Олександра Разумкова, політолога Анатолія Гриценка.

-- Мені дуже складно коментувати те, що відбулося, - сказав пан Гриценко. - . Адже є кілька аспектів проблеми, яка виникли в зв’язку із скороченням передачі Оксани Марченко, в якій я брав участь.

По перше, я щиро вітаю те, що на Першому національному каналі, а потім і в повторі, навіть і в обрізаному вигляді, на УТ-2 була зроблена спроба поставити на порядок денний обговорення в суспільстві актуального для багатьох наших громадян питання виступів опозиції. Уперше на УТ-1 лідери чотирьох опозиційних сил мали змогу викласти хоч якимось чином свою власну точку зору, та ще й прямому ефірі. Ділюся своїми враження: програма пройшла в обстановці, що дозволяла достатньо відверто висловлювати різні позиції з питання опозиції. Я цілком підтримую такі передачі. І вважаю, що і в майбутньому подібні ток-шоу повинні виходити в ефір якомога частіше, і без особливих наслідків для іх авторів. Більше того, щоб резонансні моменти не ставали причиною закриття програм.

Усе це позитивні сторони ток-шоу. Що ж стосується моменту, що спричинив конфлікт між мною та представниками програми, то він полягає в тому, що на УТ-2, в повторі, ток-шоу вийшло, як на мене, дещо в спотвореному вигляді. Я сприймаю усі аргументи протилежної сторони: насправді, прямий ефір був дещо розтягнутим, тобто програма явно вийшла за відведені для неї часові рамки. Але далі постає питання: що було вирізано і як це було зроблено?

Людина, яка скорочувала ефір, використовувала не прості ножиці, а заангажовані політичні ножиці. У цьому не важко пересвідчитися, співставивши два різних вигляди передачі. Як на мене, були вирізані найбільш критичні стосовно нинішньої влади оцінки. Насамперед те, що є об’єктивне підЄрунтя для того, щоб такі різні за переконаннями політичні сили (БЮТ, Компартія, Соцпартія та „Наша Україна” на чолі з Ющенком) об’єдналися. Підстави для такої консолідації були названі: тотальний наступ на свободу слова, обмеження доступу опозиційних сил до реформ та відсутність вибору під час процесу виборів, дії сильного адмінресурсу. Також були вирізані з програми ті моменти, де йшлося про відсутність у влади аргументів говорити про загрозу „революції” національній безпеці в ситуації із виступами опозиції.

Було ліквідовано навіть мої посилання на ті передачі, які вже викинуті із ефіру (авторські передачі Миколи Вересня, програма Романа Скрипіна „Вікна.Опівночі.” , „Медіа клуб”(СТБ) „Право вибору” на телеканалі „Інтер”. У скороченому вигляді все виглядало так: декілька включень мого візаві, пана Михайла Погребинського, а потім якась абсурдна репліка з мого боку. На мій погляд, під час монтажу була порушена нормальна логіка передачі. Моя перша реакція була дуже різкою, адже я вважаю, що все це, нехай частково, порушує мою позицію. Оксана Марченко пообіцяла мені, що матеріал у повному обсязі обов’язково ще вийде в ефір. Тепер залишається лише чекати, коли це станеться.


В інтерв’ю „Телекритиці” автор та ведуча ток-шоу Оксана Марченко також запевнила нас, що обов’язково зробить усе можливе, щоб вирізаний шматок передачі, але, очевидно, із цитатами лише Анатолія Гриценко, бо тільки він, власне, пред’явив такі претензії, був продемонстрований в рамках іншої передачі. „Нас не вдасться звинуватити у застосуванні цензури, адже тема передачі вибирається виключно за рейтинговим голосуванням глядачів”.

Анатолій Гриценко також каже, що спочатку він мав намір зробити все, щоб привернути якомога більше уваги до факту існування в Україні політичної цензури на власному конкретному прикладі. „ Але після того, як навіть вимога кількома народними депутатами прямого ефіру на УТ-1 була, фактично, проігнорована всіма каналами, я тепер розумію, що на всьому загальному фоні стану справ у інформаційному просторі, моє питання стало другорядним,” – сказав Анатолій Гриценко. До того ж, Гриценко вважає більш важливим та знаковим факт самого виходу такої гострої передачі в прямому ефірі каналу УТ-1 та ще й в прай-тайм. Гриценко висловив побажання, що він хотів би бачити такого штибу передачі щосуботи і не лише за участю політологів, які тільки оцінюють дії політиків, а і тих, хто визначає ці дії.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
932
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду