#ДійЗадляСпадщини: у Києві відбудеться другий форум, присвячений збереженню культурної спадщини України

#ДійЗадляСпадщини: у Києві відбудеться другий форум, присвячений збереженню культурної спадщини України

24 Травня 2024
539

#ДійЗадляСпадщини: у Києві відбудеться другий форум, присвячений збереженню культурної спадщини України

539
Подія стане майданчиком для діалогу щодо збереження та захисту культурної спадщини між представниками громадянського суспільства, держави, культурної спільноти, міжнародних донорів та інституцій.
#ДійЗадляСпадщини: у Києві відбудеться другий форум, присвячений збереженню культурної спадщини України
#ДійЗадляСпадщини: у Києві відбудеться другий форум, присвячений збереженню культурної спадщини України

30-31 травня в Києві відбудеться другий Форум «Українська культурна спадщина #ДійЗадляСпадщини». Подія стане майданчиком для діалогу щодо збереження та захисту культурної спадщини між представниками громадянського суспільства, держави, культурної спільноти, міжнародних донорів та інституцій.

«Сьогодні, як ніколи, ми докладаємо максимум зусиль, щоб зберегти українську культурну спадщину. Цей форум є важливим інструментом у цьому процесі, покликаний об'єднати всі зацікавлені сторони, а також міжнародну спільноту навколо досягнення цієї мети. Переконані, що спільні зусилля забезпечать плідну співпрацю, яка принесе відчутні результати», – наголошує Ростислав Карандєєв, тимчасово виконуючий обов’язки Міністра культури та інформаційної політики України.

Форум підкреслить внесок громад у збереження та відновлення культурної спадщини та висвітлить роль освіти, культури та безпеки як невід’ємних елементів її захисту. Учасники Форуму, серед яких експерти з різних галузей та регіонів України та їхні європейські колеги, будуть залучені до панельних дискусій та обговорень, щоб разом напрацювати рішення для збереження культурної спадщини України.

«Війна, розв'язана Росією проти України спрямована знищити українську ідентичність, стерши її культуру руйнуючи або привласнюючи її спадщину. Зосереджуючи зусилля на підтримці громадського залучення, ми переконані, що активісти відіграють героїчну роль у захисті культурних скарбів України. Наш спільний щорічний Форум, який відбувається вже вдруге поспіль, свідчить про те, що Україна є важливою для культурно різноманітної, цілісної, процвітаючої та вільної від агресії та насильства Європи», – зазначає Роланд Ковач, директор Програми сприяння громадській активності «Долучайся!».

Протягом двох днів учасники Форуму розглянуть такі теми, як:

• Стратегії та ініціативи, спрямовані на боротьбу зі злочинами проти культурної спадщини, враховуючи європейський досвід й практики;

• Ключову роль культурної спадщини в післявоєнній відбудові, збереженню ідентичності та сприянню стійкості громади;

• Роль культурної спадщини як інструменту налагодження міжнародної співпраці, сприяння взаєморозумінню та зміцненню дипломатичних відносин;

• Важливість освіти для збереження спадщини, інтеграцію збереження культурної спадщини в загальноосвітні програми та розвиток професійної підготовки для забезпечення її збереження;

• Аналіз реформ та нормативних змін, необхідних для приведення сектору культурної спадщини України до стандартів і вимог ЄС;

• Роль громад у захисті нематеріальної спадщини, дослідження ролі, яку відіграють місцеві громади у захисті як матеріальної, так і нематеріальної спадщини у своїх регіонах;

• Досвід проєктів та ініціатив, реалізованих за підтримки міжнародних донорів, спрямованих на збереження та популяризацію української культурної спадщини.

На Форумі також буде представлена виставка "Мініатюрна Україна", на якій будуть виставлені надруковані на 3D-принтері моделі визначних українських культурних та історичних пам'яток, у тому числі тих, що постраждали внаслідок агресії Росії. Ці мініатюрні копії, що супроводжуватимуться VR-туром, дозволять учасникам Форуму отримати справжній досвід занурення, який допоможе їм дослідити та взаємодіяти з багатим розмаїттям культурної спадщини України.

Як взяти участь: Форум відкритий для громадськості, але вимагає попередньої реєстрації. Захід транслюватиметься онлайн на сторінці Facebook Програми «Долучайся!» (@USAID/ENGAGE)

Акредитація ЗМІ: Для отримання акредитації зацікавлені представники ЗМІ повинні надіслати свої заявки за посиланням.

Організатори: Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Партнерами заходу є Міністерства культури та інформаційної політики України, UNESCO Desk in Ukraine, Український інститут, House of Europe.

Контактна особа:

Катерина Жмуд

Фахівчиня з комунікацій, Програма «Долучайся!»

kzhmud@pactworld.org

Фото: Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди під Харковом, зруйновани прямим влучанням російської ракети 6 травня 2022 року/з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
539
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду