Парламентський комітет з питань свободи слова поділився своїми планами з журналістами

16 Липня 2002
996

Парламентський комітет з питань свободи слова поділився своїми планами з журналістами

996
Не затвердивши звіт Нацради та реалізувавши ідею призначення її нових членів, парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації в особі його голови Миколи Томенка вирішив сам прозвітувати та окреслити свої подальші кроки в галузі інформполітики Не затвердивши звіт Нацради та реалізувавши ідею призначення її нових членів, парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації в особі його голови Миколи Томенка вирішив сам прозвітувати та окреслити свої подальші кроки в галузі інформполітики.
Парламентський комітет з питань свободи слова поділився своїми планами з журналістами
Комітет надалі збирається діяти в двох напрямках. Перш за все – у законодавчому. На депутатів чекає розгляд уже розроблених проектів законів про громадське телебачення та про призначення керівників НТКУ та НРКУ.

А також велика робота над Інформаційним кодексом, який має, за словами Миколи Томенка, урівняти всіх журналістів у питанні визначення їхнього статусу. Депутати пропонують забути про «старорежимні» формулювання “творчий» та «технічний працівник» на телебаченні, або журналіст комерційного видання та державного, чи, може, опозиційний журналіст.

Окрім розгляду нових документів, нардепи збираються зайнятися «ремонтом» уже існуючої законодавчої бази, яка, як показує час та сучасні перипетії в інформаційному просторі, дала серйозні «тріщини». Їх треба залатати шляхом внесення змін до базових законів.

Це стосується в першу чергу Закону про рекламу, адже саме ця тема є сьогодні пріоритетною, коли йдеться про впорядкування телерадіопростору. З огляду на важливість цього питання, Комітет уже завтра планує провести зустріч із керівниками найбільших українських каналів для того, щоб вислухати їхню позицію з цього питання.

Не менш важливим кроком Томенко вважає непримиренну позицію Комітету щодо діяльності НТКУ та НРКУ. «Прогавивши» прийняття Кабінетом міністрів нового статуту НТКУ, де практично нівелюється роль законодавчого органу в контролі за діяльністю головного каналу країни, Томенко тепер намагається відігратися: він подав депутатський запит, в надії отримати пояснення, на яких підставах КМ надав НТКУ статус національного закладу.

Очевидно, що саме у цьому контексті розроблявся Закон про призначення керівників НТКУ та НРКУ, у якому базовим є положення про процедуру затвердження кандидатур на ці посади. Так, у проекті закону пропонується Президенту вносити на розгляд кандидатури, а затверджувати їх ВР.

З початком роботи сесії у вересні на перший план знову вийде питання трансляції парламентських засідань. Депутати спробують змусити перший радіоканал передавати повідомлення із парламенту в прямому ефірі. Крім того, НТКУ пропонується готувати щоденні 45-хвилинні прямоефірні програми, де буде представлена точка зору всіх політичних сил. Томенко також запевнив, що з вересня мова йтиме про роздержавлення НТКУ та створення на її базі каналу суспільного мовлення.

Комітет також пропонує свій варіант боротьби із цензурою в ЗМІ. За словами Томенка, вони запропонують грошову винагороду в розмірі 5 тисяч гривень тому журналісту, який згодиться поділитися фактами замовчування інформації, або оприлюднить «чорні списки» тих політиків, діяльність яких заборонено висвітлювати взагалі.

Уже по дорозі до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, де Микола Томенко збирався представити новообраних членів, голова парламентського комітету запевнив, що очолювана ним структура збирається пропонувати Нацраді повернутися до розгляду тих рішень, які викликали неадекватне сприйняття та потягнули за собою судові позови. До того ж помінявши парламентську четвірку в Нацраді, Комітет планує звернутися до Президента з пропозицією повного оновлення її складу. Томенко виключив із списку тих, кого тре6а поміняти, нещодавно призначеного Олександра Мартиненка. Він, за словами Томенка ще не встиг показати себе з гіршого боку.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
996
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду