І знову до ситуації з “ЮТАРОМ”

5 Липня 2002
1077

І знову до ситуації з “ЮТАРОМ”

1077
“Детектор медіа” отримала електронною поштою від Олени Вербицької коментарі до інтерв’ю “Влада повинна перестати боятися інформації» члена Нацради з питань телебачення та радіомовлення п. Юрія Шкарлата газеті “ДЕНЬ” від 03. 07. 2002.
І знову до ситуації з “ЮТАРОМ”
Ми публікуємо цей лист разом зі ссилкою на саме інтерв’ю Юрія Шкарлата у “Дні” без редакційних коментарів від самої "Детектор медіа". На наш погляд, дві достатньо професійно викладені (в тому числі – і завдяки точним запитанням нашого колеги, кореспондента “Дня” Володимира Денисенка) точки зору дають достатньо збалансовану інформацію щодо ситуації з “ЮТАРОМ”, який рішенням Нацради поступився у конкурсі на право мовлення на 37-ому київському каналі телестудії “Служба інформації” (“ТВ-Табачук”). Усі можливі коментарі від інших сторін конфлікту або експертів "Детектор медіа" теж обов'язково надрукує, якщо їх отримає. Отже, текст листа - без редакторської правки "Детектор медіа".

Юрій ШКАРЛАТ! Не бійтеся інформації, що лежить у Вас на столі!

Ви, як Високий посадовець, член Нацради, перш за все повинні надавати достовірну інформацію для розповсюдження в ЗМІ. Навіщо Ви вводите в оману пересічного читача, заявляючи, що “ЮТАР” “виходить в ефір з технікою формату S-VHS”? Добре, що Ви знаєте про проведення (примусове) Нацрадою технічного аудиту. До речі, саме Нацрадою було “рекомендовано” певну організацію для проведення техаудиту (цікаво,так?). А висновки технічного аудиту “ЮТАРу” Вам особисто відомі? А чи ретельно Вами особисто було переглянуто документи ( рекомендовані та обов”язкові), подані “ЮТАРом” для переліцензування? Так от, якщо не чули, не бачили, не знаєте – повідомляємо: “ЮТАР ЗДІЙСНЮЄ ЕФІРНЕ МОВЛЕННЯ В ФОРМАТІ BETACAM SP”.

Наступне, вкажіть, будь ласка, з посиланням на конкретну статтю будь-якого закону України ( хоч і у Земельному Кодексі), де записано, що телепрограми іноземного виробництва заборонені для розповсюдження на території України. Ви деякі речі, знову ж таки, заплутуючи громадськість, називаєте “ретрансляцією”. Чому? На якій підставі? На “ЮТАРі” “ретрансляції” ніколи не було! А присутність програм ТВ-6 відбувалося на підставі прямих угод між мовниками. Де записано, що ІНТЕРу можна показувати “Большую стирку”, “Слабое звено” (ОРТ), ТЕТ - канал “Культура” (РТР), “Намедни”(НТВ) – Новий канал, ICTV – “Дог-шоу “Я и моя собака” (НТВ) і т.д. - а “ЮТАРу” не можна?

Далі, дякуємо за відгук стосовно наших новин, АЛЕ! Пане Шкарлат, чи Вам особисто звітує Ваш апарат? Нацрада нас перевіряла – “зауважень не має” ! Вам це відомо? Якщо Вам особисто це не подобається, то на це є ЗАКОН. Почитайте.

В одному з інтерв’ю Ви говорили про “сумнівність” інших програм “ЮТАРу” – майте совість, Ви ж журналіст. Кияни може б і повірили Вам, якщо б мова йшла про регіональне ТБ, що “не видно” у Києві. ЮТАР в Києві “видно”, його ще й дивляться ( подивіться рейтинги, які лежать у Вас на столі). Чому тоді Ваші “сумніви”, щодо програм ЮТАРу ніякими більш-менш професійними коментарями не супроводжуються. А може, Ви нас не хочете “бачити в упор”?

Тоді змушені розказати про декілька “сумнівних”, з Вашої точки зору програм ЮТАРу: “Гаряча лінія” з Геннадієм Душейко – знаєте такого? – це сумнівно? Чи, може, програма “ТБ про ТБ” Вас не влаштовує, яка розповідає про українське телебачення і яка, до речі, розповідала і про Вас? А що Ви маєте проти висвітлення регіонального спорту – “СПОРТ – ЮТАР” ? А, може, програма “РАДА” Тамари Метерчук “сумнівна”? Чи Ви щось маєте проти Моцарта, чи Баха, чи Верді у авторських програмах Ю. Красіна “Зоряна дорога”? А, може, Вас не влаштовують такі особистості, як Недашківська, Сумська, Хостікоєв, Загребельний , Леонтьєв, Тальков, Олійник, Яворівський в проекті Л.Воєводіна “Зустрічі, даровані долею”?

Цей список великий – 16 власних програм та 11 програм українських виробників. Назвіть, будь ласка, що саме у Вас викликає сумнів. Прикро, що зараз, коли позбавлення Нацрадою права мовлення ЮТАРу набула такого розголосу, коли діями Нацради і Вашими особисто, порушено ЗАКОН, коли ми у незаконно позбавленому, і Вами особисто, ефірі не можемо відповісти на Вашу неправду – Ви цим спекулюєте.

Наостанок. Сьогодні, коли вже і не фахівцю зрозуміло, “ЩО ТО ПЕРЕМОГЛО”, що то за “шедевра”, яка нахабно та не законно сидить вже 15 діб на 37 каналі – Ви вперто продовжуєте говорити, що ЦЕ - краще. Пане Шкарлат – це ваш поганий смак та жахливий сон телеглядачів.

Читайте також:

“Юрій ШКАРЛАТ: «Влада має перестати боятися інформації» ”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1077
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду