"Проблема в тому, що журналісти рідко цікавляться думкою неурядових організацій"

5 Липня 2002
890

"Проблема в тому, що журналісти рідко цікавляться думкою неурядових організацій"

890
25 червня "Детектор медіа" опублікувала статтю Діани Дуцик "ЗМІ та громадянське суспільство". Сьогодні наші читачі зможуть ознайомитись з відгуком на цю публікацію. 25 червня "Детектор медіа" опублікувала статтю Діани Дуцик "ЗМІ та громадянське суспільство".
"Проблема в тому, що журналісти рідко цікавляться думкою неурядових організацій"
Шановна пані Дуцик надто педалює прояви інфантильності в розумінні громадського мовлення деякими неурядовими організаціями. (Я пишу про радіо тому, що воно має найбільшу аудиторію, а зробити поправки для інших ЗМІ кожний зможе сам).

Звичайно, забезпечити доступ представникам громадськості до засобів розгласу потрібно не за ознакою формальної належності до НУО. Навіть зараз, при малорозвинутому в Україні громадянському суспільстві, НУО так багато, що ефірного часу на всіх не вистачить. Якщо всім по-рівному дати, то вся радіодоба піде лише на представлення.

Забезпечити доступ НУО до ЗМІ потрібно тому, що в багатьох питаннях великої громадської ваги НУО можуть висловлювати дуже продуктивні думки та пропозиції - такі, що знати їх корисно буде і парламентарям, і керівникам різних рівнів виконавчої влади, і просто громадянам. Наприклад, з екологічних проблем громадянам буває цікаво чути не лише думку представників Міністерства екології та науково-технічних експертів, але і думку представників громадських екологічних оргганізацій.

Але не кожна НУО, не кожний день, і не з кожного питання може висловити такі думки та пропозиції. Отже, в середовищі НУО має йти постійна конкуренція за право виступити з певних питань принаймні в державних ЗМІ (які значною мірою оплачуються податкоплатниками). А спільнота НУО має виробити загальноприйнятні принципи такої конкуренції та форми підтримки права висловлення позиції НУО в ЗМІ.

Наприклад, більшість громадських екологічних громадських організацій нині співпрацює в рамках системи Громадських Рад при Міністерстві екології та його обласних управлінь. При колегіальному обговоренні Громадська Рада може визнати певне питання таким, що заслуговує на громадську увагу через висвітлення в ЗМІ, і доручити висловитись з цього приводу одній-двум з своїх організацій, яка (які) має найбільший досвід та знання з даної проблеми.

Проте справжня проблема полягає в тому, що керівники ЗМІ та журналісти вкрай рідко цікавляться думкою НУО. По-хорошому, в кожній програмі, яка обговорює суспільні питання, треба було б залишати певну щілину, де міг би прозвучати голос громадськості. Представник якої саме організації зможе висловити думку - це інше питання, його нехай пробують вирішити НУО, потенційно причетні до обговорюваної проблеми. Але на даний час щілини такі – велика рідкість.

Ось цей перекіс є значно більшою проблемою для долі суспільного мовлення в Україні, ніж інфантильне розуміння його деякими НУО. І тут громадським організаціям варто об'єднати свої зусилля для певної кампанії лобіювання. Почати можна з організації відкритого громадського обговорення проекту Концепції інформаційної політики. Про проект цей багато говорить Голова Держкомінформу пан Іван ЧИЖ, але чомусь громадськість до його оцінювання не запрошує.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
керівник інформцентру УЕА "Зелений світ"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
890
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду