На Банковій вже створюється виборчий штаб?

3 Липня 2002
1107

На Банковій вже створюється виборчий штаб?

1107
Oптимізм деяких експертів, які вбачають у створенні нового управління з інформполітики крок до більшої відкритості і публічності адміністрації Президента, здається перебільшеним. Як вже повідомляли ЗМІ, головою новоствореного інформаційного управління адміністрації Президента призначено Сергія Васильєва. До цього керівником управління стратегічних ініціатив став відомий фахівець в сфері політично-інформаційних технологій Георгій Почепцов.
На Банковій вже створюється виборчий штаб?
Стримана реакція експертів на нові доволі суттєві зміни - як структурні, так і персональні – в структурі президентської адміністрації засвідчила той факт, що робити якісь висновки чи прогнози стосовно подальшої діяльності новостворених управлінь ще зарано. В першу чергу тому, що, за давнію традицією непрозорості діяльності вітчизняних владних структур, громадськості невідоме коло функцій та реальних повноважень як Управління стратегічних ініціатив, так і Управління інформаційної політики.

З того, що, як кажуть, лежить на поверхні, зрозуміло, що Віктор Медведчук, голова президентської адміністрації, як мінімум отримав карт-бланш на формування значної частки її нового кадрового складу з людей власної команди.

Причому саме в тому секторі, де об’єднані соціал-демократи продемонстрували чи не найпотужнішу і цілісно вибудувану роботу в ході минулої виборчої кампанії. Дарма, що суто прикладний результат цієї роботи не можна назвати надто успішним. Зате чітко вибудувана структура взаємодії із підконтрольними ЗМІ, досвід (у тому числі і негативний) роботи за московськими “рецептами” стали, очевидно, достатньо переконливими аргументами для Президента – як у випадку з призначенням самого Медведчука, так і в нинішніх призначеннях.

Адже саме Сергій Васильєв, очолюючи інформаційну-аналітичну службу СДПУ (о) і був, по суті, координатором такої роботи.

Чи буде він займати хоча б у якомусь питанні самостійну позицію? Навіть зважаючи на відому багатьом амбіційність Васильєва - дуже сумнівно, оскільки своєму нинішньому кар’єрному підйому він передусім завдячує чіткому виконанню суто виконавських, менеджерських функцій. Як відомо людям поінформованим, багато які пропозиції Васильєва під час останньої виборчої кампанії не знаходили особливого розуміння у керівників СДПУ (о). (Всупереч його ролі у минулій кампанії виборів київського голови. Адже це саме Васильєву приписують ідею використання славнозвісних роликів на “шариковський” мотив).

Мабуть, і зараз його роль обмежиться виконанням настанов “зверху” – зрозуміло, як це завжди було, виконанням творчим і ентузіастичним. А що стосується різного роду тактичних “похибок”, яких під час минулої кампанії було-таки у есдеків чимало, то саме зараз і буде нагода їх врахувати і виправити.

Що можна прогнозувати більш-менш точно – це подальший ріст впливу московських експертів, з якими у Васильєва давні тісні стосунки – і не лише робочі, а й дружні.

Загалом, можна сказати, що оптимізм деяких експертів, які вбачають у створенні нового управління з інформполітики крок до більшої відкритості і публічності адміністрації Президента, здається перебільшеним. Йдеться швидше про утворення своєрідного підрозділу майбутнього передвиборчого штабу, покликаного застосувати свій досвід і професійне уміння для забезпечення майбутньої перемоги. Чиєї? На це запитання остаточної відповіді зараз не дасть ніхто ...

Сергій Черненко, “Детектор медіа”

Коментарі:

В’ячеслав Піховшек, редактор „ТСН”, „1+1”:

- Я думаю, что в Администрации Президента давно нужно было сделать что-либо подобное. Поскольку мы достаточно буквально воспринимаем принцип, что любая идеология запрещена как обязательная. Конечно, было достаточно слабо проработано в администрации Президента пояснение государственного решения, которое принимает президент. Я об этом неоднократно сам говорил Леониду Даниловичу, что принимаемые им решения понятны людям, которые находятся в его окружении. А людям, которые не имеют возможности доступа к нему, общественное значение этих решений достаточно неочевидно, и непонятно, чем это все мотивируется.

На самом деле, я думаю, что это важное решение. Плохо, что оно принято уже на исходе президентства Кучмы. Думаю, что этот орган будет способствовать открытости и понятности того, что происходит на Банковой.

На мой взгляд, управление информполитики не будет дублировать функции ведомства Чижа, Госкоминформполитики. Ведь не дублируют же эти функции, условно говоря, пресс-секретари. Если задачей этой структуры будет доводить до общества точку зрения Президента, то ведомство Чижа отвечает за общегосударственную политику. То, что будет делать Васильев, скорее всего, будет связано непосредственно с Президентом. Поэтому эти функции накладываются, но не пересекаются.

Пока что таких прецедентов, что Васильев не справлялся с работой, которая требует усилия менеджмента, не было. Он достаточно эффективный менеджер, достаточно квалифицированный специалист. Очень важно, что Сергей Васильев никогда не подменяет собой функции интерпретатора работы. Он - руководитель ситуации, он умеет разговаривать с журналистами. Я думаю, что и эта работа у него наверняка неплохо получится.

Читайте також:

АП «под топором» административной реформы?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”
Коментар підготувала Тетяна Акімова
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1107
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду