Напередодні Чемпіонату світу з футболу: скандал на польському ТБ

13 Березня 2002
1029
13 Березня 2002
13:35

Напередодні Чемпіонату світу з футболу: скандал на польському ТБ

1029
Компанія "Полсат" монополізувала права на показ матчів Телевізія POLSAT (у володінні наземні канали POLSAT і TV 4 і однойменна космічна цифрова платформа з каналом POLSAT 2 і пакетом іноземних супутникових каналів) викупила права ексклюзивної трансляції 2-ох наступних Чемпіонатів світу з футболу для Польщі для всіх видів телебачення.
Напередодні Чемпіонату світу з футболу: скандал на польському ТБ
Напередодні найближчого Чемпіонату Нога 2002 телекомпанія оголосила, що трансляція усіх 64-ох матчів, в тому числі за участі польської команди, буде відбуватися в кодованому виглядів для абоненти платформи POLSAT, тобто “спортивне свято” зможуть подивитися лише власники відповідних цифрових декодерів. В умовах гострої конкуренції між нещодавно сполученими цифровими платформами Wizja TV і Cyfra + з одного боку і платформою POLSAT з іншого – така агресивна промоційна політика каналу виглядає виправданою. Тим більше, рекламні надходження від трансляції матчів по наземному каналу не окуплять 20 млн USD (!) ліцензійної плати, що канал заплатив за права трансляції ігор. З іншого боку, не викликає сумнівів правдиве обурення польських вболівальників, котрі відтепер за перегляд матчів мусять платити солідну суму (вартість декодера 200 USD + його інсталяція коло 100 PLN). На захист глядачів стала Крайова рада з телебачення і радіофонії (аналог нашої Національної ради), котра посилаючись на Статут про ТБ і РФ заявила про однозначну необхідність трансляції “важливих суспільних подій” (в цьому випадку йдеться про матчі за участі польської команди) на загальнодоступному телебаченні, безплатно і некодованим сигналом. Після ігнорування такого попередження POLSATом, Крайова рада проінформувала, що при порушенні законодавства, яке, між іншим, в даному випадку можна трактувати по різному, станція буде покарана: йдеться або про грошовий штраф (максимально 500 тис. PLN (більше 100 тис. USD)), або не продовження концесії, котра невдовзі вигасає. Вирішення цієї справи можна буде сподіватися лише в травні цього року. Тим часом, керівництво POLSAT спробувало піти на компроміс, заявивши, що для перегляду кодованого сигналу достатньо буде декодер взяти в оренду, сплативши при цьому залог в 100 PLN (25 USD) і за таку ж суму ж його інсталювати, “і матчі будуть вже за дармо”. Натомість, вечорами у відкритих каналах POLSAT і TV 4 можна буде оглядати ретрансмісію ігор Чемпіонату світу.

Коментар: POLSAT не став ділитися своїми правами на матчі з іншими польськими каналами, зокрема з PTV – публічним телебаченням Польщі. Міжнародні чемпіонати з футболу – ласий шматок і для українських каналів. Правда, у нас в таких випадках в пріоритеті державний канал, у котрого на фоні вічно декларованого безгрошів”я знаходяться суми на практично найдорожчі “футбольні” ліцензії. Виняток - в 1994 році ICTV став популярним каналом, власне завдяки трансляціям Чемпіонату світу з футболу. Цікаво, як гіпотетично розв”язався б такого роду конфлікт в Україні при теперішніх власниках ICTV і теперішньому складі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення?..
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1029
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду