Українські вибори як полігон євроатлантичної інтеграції?

7 Березня 2002
927

Українські вибори як полігон євроатлантичної інтеграції?

927
Видавничий дім KP Publications, який видає англомовну газету “Kyiv Post” та є власником інформаційного сайту Korrespondent. net, нещодавно розпочав здійснення двох передвиборчих інформаційних проектів Видавничий дім KP Publications, який видає англомовну газету “Kyiv Post” та є власником інформаційного сайту Korrespondent. net, нещодавно розпочав здійснення двох передвиборчих інформаційних проектів.
Українські вибори як полігон євроатлантичної інтеграції?
Перший діє в рамках програми “Сприяння вільному висвітленню українських парламентських виборів” і передбачає надання інформації про хід передвиборчого процесу, який розміщується на спеціально створеному сайті www.hq.org.ua Він вміщає останні повідомлення навколо виборчого процесу,а також посилання на всі існуючі сайти партій та блоків. Втілювачі цього проекту кажуть, що всі матеріали є незаангажовані та вільно доступні для будь-якого користувача інтернету. До того ж, журналісти проекту широко співпрацюють із регіонами. Вони безкоштовно надсилають інформацію всім бажаючим будь-якими іншими видами зв”язку, якщо в регіональних ЗМІ відсутній доступ до мережі інтернет. Усі послуги безкоштовні.

Другий проект, започаткований видавничим домом KP Publications за підтримки Програми Європейського Союзу Tacis, більш навчального плану. У рамках проекту “Виборча майстерня” діє програма тренінгів для журналістів. Керівники цього проекту роблять ставку в основному на регіональних журналістів, які протягом десяти навчальних днів наочно мають змогу ознайомитися із принципами роботи західних ЗМІ взагалі та висвітлення ними виборів зокрема. 100 журналістів із регіонів пройдуть стажування у віртуальному newsroom. Програма не лише навчальна. Вона передбачає також практичні завдання, де кожен зможе спробувати написати власні аналітичні матеріали, які будуть розміщені на спеціально створеному для цього веб-сайті www.vm.org.ua. Усі бажаючі можуть ознайомитися із аналізом політичної ситуації, зайшовши на цей сайт. А журналісти потренуватися, заповнивши анкету та подавши свої три аналітичні матеріали, надруковані останнім часом.

Менеджер проекту Грег Блум впевнений, що “Виборча майстерня” надасть можливість журналістам із регіонів набути досвіду і згодом використати його протягом виборчої кампанії у своїх регіональних ЗМІ. Проводять тренінги журналісти, які співпрацювали із західними медіа, знайомі із принципами західної журналістики, а також висвітлювали попередні виборчі кампанії в Україні. Це в минулому журналістка газети “Kyiv Post” Катерина Горчинська, кореспондент агенства “Franse Press” (AFP) в Україні Філіп Камарьянас та кореспондент агенства “Вridge News” Олег Борсук.

Директор KP Publications Джед Санден переконаний, що минулі парламентські вибори не були достатньо відкритими для громадян. Причиною цього, на думку Сандена, стала “неможливість правильного вибору” лише тому, що громадяни не володіли повною інформацією про кандидатів, про їх бачення стратегії розвитку України.

Обидва проекти фінансуються Програмою Європейського Союзу Tacis ( 156 тисяч євро) та частково самим видавничим домом Кyiv Post. Загальна сума грошей складає 180 тисяч євро.

Можливо, співпраця американського капіталу (KP Publications видається американцем Джедом Санденом) із європейськими донорами запропонує українським споживачам якісь нові підходи у висвітленні виборчої кампанії. Адже цей ринок достатньо перенасичений подібними проектами, такими, як “ІНТЕРФАКС- ВИБОРИ”, що фінансується Фондом “Відродження”, “УНІАН-ВИБОРИ”, інформаційний бюлетень Інституту “Схід-Захід” тощо. На жаль, ніхто не може передбачити, чи справді вплине робота усіх цих проектів на усвідомлений вибір українських громадян і попередження фальсифікації результатів виборів з боку влади.

Але позитивним є вже саме намагання “KP Publications” залучити до співпраці в царині медіа європейців, які достатньо пасивно поводили себе під час парламентської кампанії 1998 року та президентських виборів у 1999 р., обмежуючись спостережними місіями ОБСЄ та Ради Європи. Тим більше, що система ЗМІ в Європі, як і способи висвітлення виборчих кампаній, досить відрізняється від американської, і залучення представників європейських медіа до тренінгів тільки сприятиме розширенню навиків роботи українських журналістів за західними стандартами. А також нейтралізує вплив на політику України окремих держав, давно потужно представлених на вітчизняній арені.

Обидва ці проекти, започатковані за сприяння в більшій мірі європейських структур, є підтвердженням того, що Європа і Сполучені Штати дають зрозуміти українській владі, що, незважаючи на різницю в підходах до геополітики, вони відпрацювали консолідовану позицію стосовно парламентських виборів 31 березня. Така позиція була викладена, наприклад, у редакційній колонці газети “Kyiv Post” за 28 лютого. Редакція вважає, що Захід, швидше, діє за класичною формулою: поганий слідчий/ хороший слідчий, де роль поганого відіграє США, а хорошого – Європа. Проте, журналісти газети переконані, що різниця в тональності спілкування європейських та американських високопосадовців з українською владою не є свідченням різних підходів. “Світ стежить за проведенням виборів; нічого, крім повної відповідності, визнаним стандартам ОБСЄ, не буде толеровано”, пише “Kyiv Post”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
927
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду