Потяг до демократії зміцнює матеріальну базу вітчизняних телеканалів

5 Березня 2002
854

Потяг до демократії зміцнює матеріальну базу вітчизняних телеканалів

854
..одні з них отримують гранти, інші – будують нові знімальні павільйони. Ідея теледебатів оволодіває телевізійними масами з неймовірною швидкістю. Ще якихось три місяці тому керівництво фонду “Відродження” сумно констатувало відмову загальнонаціональних мовників гарантувати рівність доступу на телеекран усіх політичних сил, а сьогодні уже підбивало підсумки оголошеного втретє (!) конкурсу на проведення теледебатів.
Потяг до демократії зміцнює матеріальну базу вітчизняних телеканалів
Як повідомив голова правління МФВ Григорій Немиря, на сьогодні фонд визначився з підтримкою телеканалу СТБ. Саме проект поданий цим каналом, за словами Немирі цілком задовільняє умовам конкурсу. Запропонований СТБ формат, на думку експертів, найбільше відповідає класичному формату теледебатів, де на відміну від передвиборчих шоу, до яких схиляються деякі інші канали, не ставиться мета отримання комерційного або політичного прибутку, а також, головна роль відводиться саме висвітленню позицій учасників, а не “шоумену чи шоувумен”(цитата). Наскільки виправдаються надії грантодавців, які не пошкодували на благородну справу 49 тисяч американських доларів, всі ми зможемо переконатися, починаючи з 11 березня, коли в ефір вийде перша програма “під проводом” Романа Скрипіна.

Отже, здавалось би, залишається лише висловити вдячність Міжнародному фонду “Відродження”, який своїми донорськими “вливаннями” вже вкотре стимулює, час від часу завмираючий поступ української демократії.

Але таку вдячність, мабуть, відчувають далеко не всі. У всякому разі представники фонду вважали за необхідне зробити акцент на тому, що розподіл донорських коштів, левову частку яких складають надходження з фонду Сороса, здійснюється виключно громадянами України, які входять до правління і експертної ради “Відродження”. Тому всі звинувачення щодо іноземного впливу чи навіть тиску, який здійснюється на українські політичні процеси за допомогою благодійних фондів є безпідставними. Це засвідчує і відкрита публікація звіту того ж таки фонду “Відродження”, з якого кожен, кого це цікавить, може дізнатися, на що саме витрачаються кошти.

Пан Немиря зауважив також, що серед претендентів на “дебатний” грант, поки що залишається і канал ICTV. Головним пунктом розходжень є обрана каналом схема передвиборчих програм.

Запрошуючи,як планується, представників одних партій і блоків у програму “Теледебати”(ведучі – Дмитро Кисельов та Іванна Коберник), інших – у “Свободу слова”, а ще інших - всього лише у п’ятихвилинну програму “Народні екзамени” – канал порушує все ту ж вимогу “рівного доступу”. Переговори між МФВ і ICTV поки що продовжуються і остаточне рішення має бути прийняте з дня на день. Втім, навіть якщо надії на грантодавців виявляться марними, це ніяк не вплине на бажання ICTV реалізувати свої предвиборчі проекти. “Теледебати”(ведучі – Дмитро Кисельов та Іванна Коберник) відбуватимуться щотижня у п’ятницю о 22.15.Учасники перегонів, які на думку експертів, не потрапляють у “вищу лігу” обмежаться участю у програмі “Народні екзамени”. Ведучим її буде Олександр Богуцький.

Спеціально для цих програм, канал екстрено завершив ввід у експлуатацію нової студії-павільйону, розрахованої серед іншого на формат ток-шоу. ЇЇ презентація відбулась учора. Чесно кажучи, спочатку особливого враження на журналістів ця споруда не справила, оскільки заключні “штрихи” до її візуального образу будівельники продовжували наносити навіть упродовж прес-конференції генерального директора ICTV Олександра Богуцького, і очевидно будуть їх наносити протягом ще кількох днів – аж до першого випуску теледебатів, який відбудеться у святковий день 8 Березня. Випуск цей буде суто жіночим – бо участь у ньому візьмуть Юлія Тимошенко, Наталя Вітренко та Інна Богословська. І журналістів твердо запевнили у тому, що до цього часу нова студія постане у всій своїй красі. А потенціал у неї, за словами пана Богуцького, величезний. Технічні та просторові можливості дозволяють знімати в ньому одразу кілька телепроектів. Модульна і трансформативна потужність нової студії має ще й першокласне світлове доповнення, забезпечене фірмою “Зінтеко”. Вісімдесят прожекторів різної потужності дозволять операторам і освітлювачам виконувати технічні завдання будь-якої складності.

Отже, можна не без задоволення констатувати, що реалізація виборчих проектів, окрім сприяння процесу розвитку демократіїї, сприяє ще й зростанню потенціалу вітчизняних каналів. Загалом, можна по різному оцінювати завдання, які ставлять перед собою різні політичні сили у цих теледебатах - причому не лише ті, хто бере в них участь, але й ті, хто через підконтрольні канали їх організовує. Як і будь-яка демократична процедура, дебати виявились достатньо вразливими для різного роду технологічних маніпулювань. Та все ж і це є певним кроком вперед. Не кажучи вже про конкретне зміцнення матеріально-технічної бази нашого телебачення, не в останню чергу стимульоване реалізацією виборчих проектів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
854
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду