Як американці хочуть покращити виборчу систему

1 Березня 2002
958

Як американці хочуть покращити виборчу систему

958
Це станеться у випадку, якщо Конгрес ухвалить законодавство, що регламентуватиме, як і коли політик мусить виходити в ефір. З огляду на скандал з компанією “Енрон”, що спровокував у США кампанію за фінансову реформу, телевізійники опинилися перед загрозою втратити цього року більш як 300 мільйонів доларів за політичну рекламу.
Як американці хочуть покращити виборчу систему
Як повідомляє агентство “Асошейтед пресс”, розгляд законопроекту в Конгресі викликав спротив телевізійників по всій країні. Нововведення можуть обмежити кілька видів політичної реклами, включно з забороною на “брудні” гроші, більшість з яких витрачаються на телевізійні ролики. Телевізійники передчувають, що кампанія, швидше за все, закінчиться прийняттям закону, що вдарить по їхніх гаманцях.

У повідомленні аналітика фірми “Bear Stearns & Co” Віктора Міллера зазначається, що цього року на політичну рекламу у США загалом буде витрачено 750 мільйонів доларів. Одна лише заборона на “брудні” гроші призведе до втрати телемережами 225-300 мільйонів прибутків від реклами, не кажучи про суми, що телевізійники втратять від узаконення спеціальних знижок для кандидатів у конгресмени на придбання ефірного часу. За повідомленням Міллера, телебачення втратить 3-4% прогнозованих прибутків, що дуже болісно для і так ледве живих незалежних локальних телестанцій.

Американські телемовники завляють, що це неприпустимо – карати їх за величезні сумми “брудних” грошей, які витрачаються на виборчі кампанії. Вони мають намір оскаржувати можливий закон, апелюючи до норм Конституції. Прихильники ж реформи кажуть, що не можна закривати очі на той факт, що більшість виявлених грошей витрачені на політичні рекламні кампанії на телебаченні.

Остання спроба розглянути фінансову реформу наразилася на провал і минулого місяця поправки було направлено на таємну і складу процедуру узгодження. Збуджені прикрим скандалом довкола компанії “Енрон”, американські політики тепер раді схопитися за рятівну відволікаючу соломинку. Один з лідерів республіканців пояснив це просто – “Демократи заради владнання скандалу з “Енроном” ладні вбити хоч усе законодавство США! До речі, іхній лідер Джордж Буш-молодший вже навіть пообіцяв не накладати вето на закон”.

Всього за кілька тижнів кампанія за фінансову реформу зіграла роль такого собі антидота скандалу довкола “Енрона”. Адже у пресі активно культивувалася думка, що не стільки ця компанія, скільки інші потужні концерни спонсорували мільйони доларів на підтримку окремих кандидатів на виборах і на активність громадських комітетів.

Попри гостроту проблеми для офіційного Вашингтона, телевізійники Америки перелічили негативні наслідки фінансової реформи для телебізнесу. Ось чим вони можуть бути викликані:

- Вимога, щоб станції встановили єдину загальну знижку для будь-якого чи всіх кандидатів незалежно від часу дня і незалежно від телепередачі. (Досі протягом років телемовники користувалися у цьому питанні винятково розпорядженнями Федеральної комісії з комунікацій (ФКК), які регламентували дискаунти в залежності від часу дня і різновиду телепередач).

- Закон може заборонити використання так званих “брудних грошей”, оскільки їх більшість спрямовується на рекламу третіх осіб і партій. (Згідно з чинними правилами ФКК, необмежене фінансування може бути тільки для національних політичних партій).

- Агресивна реклама може бути скорочена. Тобто, може бути запроваджене обмеження на використання корпоративних грошей і коштів передвиборчих блоків для оплати рекламних телепередач федерального кандидата.

Загалом, Національна асоціація мовників (NAB) виступає тільки проти першого аспекту. Як ветерани лоббістської справи, лідери NAB чудово розуміють усю несприятливість нинішнього політичного клімату і для них буде тільки гірше виступати проти обмеження на “брудні гроші” і агресивні види реклами.

Якщо Конгрес схвалить пакет цих реформ, мовники заявлять про ініціювання оскарження у суді, апелюючи до Конституції. “Немає нічого більш правильного, ніж апелювати до того, що можливий закон насправді змінить існуюче законодавство про вибори”, - каже представник NAB. За його словами, політики-кандидати просто отримають знижки на рекламу і зекономлять на витратах. А для телестанцій це буде удар нижче пояса.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
958
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду