Власники медіа у США до ефірних регуляторів: вимагаємо більшого!

26 Лютого 2002
811

Власники медіа у США до ефірних регуляторів: вимагаємо більшого!

811
Власники телевізійних і телекомунікаційних мереж США не збираються миритися з наявним статус-кво в розподілі національного ринку і продовжують розширювати свій бізнес навіть за допомогою судової системи. Днями Aпеляційний суд столичного округу Колумбія наказав ефірним регуляторам - Федеральній комісії з комунікацій (ФКК) – переглянути рішення про збереження для одного власника масс-медіа межі доступу до національної аудиторії у 35 %.
Власники медіа у США до ефірних регуляторів: вимагаємо більшого!
ФКК постановила так після підбиття підсумків роботи за два останніх роки, щоб додатково вивчити ефект цього правила обмеження власності на масс-медіа і не послаблювати телестанції-філіали у ділових відносинах з телемережами. Оскаржували правило доступу до аудиторії компанії «Фокс Ньюз» (американське крило Руперта Мердока) і «Віаком інкорпорейтед». Вони є власницями, відповідно, мережі «Фокс» та мереж «Сі-Бі-Ес» і «Ю-Пі-Ен». Стрімко розвиваючи телекомунікаційний бізнес, вони вимагають від ФКК переглянути правила власності на масс-медіа. Ключовий аргумент – чинні норми порушують право на свободу слова, яке гарантоване Конституцією США. ``Ми винесли такий вердикт, бо постанова ФКК про збереження 35 % долі є невмотивованою і вередуватою. Рішення ФКК визнано незаконним, оскільки комісія не спромоглася назвати його адекватні причини,'' – заявили агентству «Асошейтед пресс» троє суддів Апеляційного суду округу Колумбія. За наполяганням концерну «АОЛ Тайм Уорнер» Теда Тернера, суд додатково скасував правило ФКК, яке не дозволяло компаніям володіти на одному й тому ж сегменті ринку одночасно кабельними мережами і ефірними станціями. Позиція суддів була такою: є сумніви, що ФКК здатна вирішити суперечки у кабельних мережах.

Усі ці судові рішення розчищають дорогу до злиття потужних американських медіа. Деякі адвокати, що спеціалізуються на правах споживачів, вже заговорили про загрозу нівелювання суспільної ролі газет. "Кабельні мережі можуть заволодіти ефірними телестанціями, а ті зможуть купити газети. І не залишиться незалежних газет, присвячених телебаченню, які є важливим елементом суспільного життя», - так вважає Марк Купер, директор з досліджень Федерації споживачів Америки. На його думку, рішення Апеляційного суду знищує антагонізм між різними ЗМІ, який потрібен для американської демократії.

Вітали постанову суду тільки ті ЗМІ, які були обмежені у можливостях. "Ми тривалий час вірили, що національні права власності на медіа будуть переглянуті і більше не обслуговуватимуть примхи публіки. Ми задоволені, що суд пристав на наш бік і тепер чекаємо якнайшвидшої резолюції ФКК," – так заявив Ендрю Батчер, віце-президент з корпоративних справ і комунікацій мердоківської «Ньюз Корпорейшн». З іншого боку, Блер Левін, аналітик компанії «Лег Мейсон» застерігає, що збільшення долі "швидше за все, спричинить драматичні зміни у медіа-бізнесі і структурі американських ЗМІ, які стимулюють зростання прибутків ефірних і кабельних телемереж". «Ми гадаємо, що перегляд національних правил власності на масс-медіа завершиться послабленням норм, що зробить провідні телемережі більш потужними», додає аналітик.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
811
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду