Помер піонер американської тележурналістики Говард Сміт

20 Лютого 2002
875

Помер піонер американської тележурналістики Говард Сміт

875
У віці 87 років у Америці помер тележурналіст Говард Сміт, чия кар'єра почалася з репортера у часи Другої світової війни і закінчилася популярним ведучим аналітичних програм. В Америці його вважають піонером телерепортажу і піонером-ведучим.
Помер піонер американської тележурналістики Говард Сміт
Говард Сміт народився 12 травня 1914 року і після закінчення Тулонського університету почав працювати власним кореспондентом агентства «Ю-Пі» у Копенгагені і Берліні. У 41 він влаштувався до служби новин каналу «Сі-Бі-Ес» і став членом команди легендарного журналіста Едварда Мюррея під час Другої світової війни. У 46-му він призначений Мюрреєм власкором каналу у Лондоні. Він висвітлював події у Європі і на Близькому Сході для «Сі-Бі-Ес» до 57-го, коли повернувся у Вашингтон у якості кореспондента і коментатора вечірніх теленовин каналу.

Коли у Європі посилилась боротьба за громадянські права, Сміт зняв у 51-му документальний фільм "Хто висловиться на підтримку Бірмінгема?", де навів крилату фразу Едмонда Бьорка: «Усе, що треба для перемоги диявола – людина, яка нічого не робить». Коли за фільм взялася цензура і ця фраза була викреслена керівниками «Сі-Бі-Ес», Сміт на знак протесту звільнився з телеканалу.

Прийшовши згодом до новин каналу «Ей-Бі-Сі», Сміт став кореспондентом і автором кількох документальних фільмів, включно з програмою «Можливості» (1960), яка розказувала про війну у В»єтнамі. На його життя припав і момент, який є знаковим в історії американських медіа і журналістики. У 60-му він став ведучим перших президентських дебатів між Ніксоном і Кеннеді - дебатів, які стали вирішальними у приході Кеннеді до влади.

У 69 він з Френком Рейнольдсом стає співведучим "Вечірніх новин Ей-Бі-Сі», до якої через два роки перейшов і його колишній колега з «Сі-Бі-Ес» Гаррі Різонер.

У 75 Сміт відмовляється від ролі телеведучого і продовжує працювати політичним коментатором. І через 4 роки йде з телебачення після скасування формату «чотири ведучих для вечірніх новин», в якому так і не змогли ужитися такі відомі телезірки, як Рейнольдс, Дженнінгс, Уолтерс і Робінсон.

Сміт написав кілька книжок, серед яких бестселлер 42-го року "Останній потяг з Берліна», де описує зростання могутності Гітлера і наводить власні враження, як останнього американського кореспондента, що залишив Берлін після оголошення війни. У 66-му Сміт видав мемуари під амбітною назвою: "Події, що передували моїй смерті або Життя репортера 20 століття». Сміт нагороджений багатьма професійними відзнаками, в тому числі й премією «Еммі».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
875
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду