Об”єднавчий процес на світовому медіа-ринку досяг Польщі

20 Лютого 2002
880

Об”єднавчий процес на світовому медіа-ринку досяг Польщі

880
Зараз в США всі телевізійні станції належать до п”яти гігантських спілок – General Electric, Disney, Viacom, News Corp. i AOL Tine Warner. В Європі протягом 2000 року пройшло 146 трансакцій на загальну суму 73,3 млрд євро Кінець минулого століття в медіальній галузі світу пройшли під знаком консолідації.
Об”єднавчий процес на світовому медіа-ринку досяг Польщі
В Європі протягом 2000 року пройшло 146 трансакцій на загальну суму 73,3 млрд євро. Свої телевізійні активи сполучили, наприклад німецький Bertelsmann і британський Pearson, створивши великий концерн RTL Group. Схоже вчинили французький Vivendi і канадський Universal Seagram - тепер Vivendi Universal. Все робиться для того, щоб розширити охоплення каналів і збільшити надходження з реклами – найважливіший аспект цього бізнесу. В результаті щораз менше осіб контролюють телевізійні станції самостійно. В Європі це під силу лише медіальним магнатам - Сільвіо Берлусконі, Лео Кірх, Руперт Мардок. Натомість Тед Тернер, котрий, між іншим, заклав відому станцію CNN (Cable News Network), в фінансових потужностях котрого ніхто не сумнівається, не вагаючись поєднав свою фірму з інтернетівським порталем AOL, нуворишем сучасного бізнесу. Тернер замінив акції родинної фірми на заледве 4% новоствореного концерну AOL Time Warner. Взамін отримав лише портфель віце-презеса, але зато бере участь у вирішенні долі найважливішого в світі медіального концерну. Тепер звичайний американець дивиться телеканал CNN, читає тижневик “Time”, користується Інтернетом через портал AOL – все це продукція однієї фірми.

На теперішній час західних інвесторів перед інвазією на телевізійний ринок Польщі стримує законодавство цієї країни, котре, як і в Україні, 33-ома процентами обмежує частку іноземного капіталу у загальному обсязі уставного капіталу медіа-компаній. В країнах-членах Європейського Союзу таких обмежень немає. Тоді як Польща увійде в Унію, польським власникам телекомпаній доведеться конкурувати з гігантами європейської медіа-індустрії. Польські медіа ніколи не відзначалися відданістю вітчизняному капіталу, але останнім часом особливо пожвавішав процес розбавлення останнього іноземними вливаннями. Так, в 2000 році компанія TVN (третя за обсягами рекламних прибутків телевізія Польщі) продала третину своїх акцій канадській фірмі SBS (Scandinavian Broadcasting Systems) за 177 млн євро. Натомість, в минулому році польська ITI Group, власник TVN, викупила у люксембурзької RTL Group, що входить до німецької медіальної групи Bertelsmann, сателітний канал RTL-7, котрий транслювався в Польщі вже 5 років. До-речі, викупила цілий канал разом з повною фільмовою бібліотекою RTL-7, згідно неофіційних даних “Gazety Wyborczej”, за 1 млн євро (!), хоча ще на початку 2001 року ця пропозиція оцінювалась в 20 разів більше.

В свою чергу, власник POLSAT, загальне майно котрого оцінюється в 2 млрд USD, теж приглядається до можливих покупців частки свого бізнесу. Керівництво каналу розуміє ризикованість конкуренції з західними медіа-індустріями. Серед потенційних партнерів – той самий RTL Group, котрий має по Європі 24 телевізійні і 17 радіо-станції, а також мережа видавництв (в межах концерну Bertelsmann), чи польський концерн Agora, власник кількох десятків радіостанцій, Інтернет порталу і ряду видавництв, зокрема, “Gazety Wyborczej”. Таким чином, і на теренах Східної Європи може утворитися мультимедійний концерн, в котрому та сама інформація і реклама поширюватиметься через телебачення, радіо, пресу, Інтернет.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Варшава, спеціально для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
880
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду